http://playsense.nl/plaatjes/img_4d379ee8bdc7a.jpg

Nog steeds staat de wereld op zijn kop, 9 januari schreef ik een blog over hoe erg de PS3-hack nu eigenlijk is en vandaag de dag, 20 januari zijn we nog steeds geen reet opgeschoten. Er is een custom firmware beschikbaar met versie nummer 3.55, gebaseerd op de allernieuwste firmware voor de PlayStation 3. De mensen die deze firmware geïnstalleerd hebben kunnen naar hartelust back-ups spelen en het erge van alles, inclusief PlayStation Network Support. Het is nog nooit zo druk geweest op Piratebay in de PS3-sectie, ik zie de meest nieuwe titels verschijnen, gewoon gratis en voor niets ter download aangeboden. Maar Sony, die houdt zich opvallend stil in de media, terwijl je toch zou mogen verwachten dat men op zijn minst met een verklaring aan zal komen al dan niet via een BBC of een IGN. Natuurlijk ben je druk met een rechtszaak, maar de persvoorlichter heeft hier naar mijn idee geen volledige dagtaak aan.

Want ik neem aan dat elke gamer op het moment af en toe met een facepalm voor de TV zit, voornamelijk met het spelen van Call of Duty: Modern Warfare 2 en Black Ops, met het idee van ‘waarom probeer ik het nog?’ Hackers waren namelijk zo handig om een update van Call of Duty te vervangen met hun eigen update, om zo jetpacks, wallhacks, nuke bullets en wie weet wat nog meer voor ongein toe te voegen. Kijk als je dit leuk vindt, hou het dan lekker offline, beoefen je cheating fetisj lekker uit op je broertje van 6 maar ga niet in lobby’s met mensen die gewoon een spelletje willen spelen, irritant lopen kloten.

Want de hackers, die hebben straks nergens last van. Die halen gewoon hun schouders op en zoeken weer naar een alternatieve oplossing als Sony met een nieuwe beveiliging komt of als ze een bepaalde back-up niet kunnen afspelen. Het is de eerlijke gamer die straks allerlei omslachtige beveiligingsprocedures moet doorstaan omdat andere mensen graag hetgeen wat je graag doet, gewoon gamen, willen verpesten. Want de hacker? Die heeft alles wat die wil, OtherOS, back-up support, homebrew, debug-functies, PlayStation Network, trainers/mods voor games en god weet wat nog meer. De eerlijke gamer? Geen OtherOS, moet al zijn games kopen, heeft last van cheaters in online lobby’s en moet straks waarschijnlijk allerlei beveiligingsprocedures doorstaan om een game te kunnen spelen.

Sony moet gaan inzien dat het op het moment geen enkele voordeel biedt om een eerlijke gamer te zijn. De mensen die geven om Sony PlayStation zijn juist nu net de mensen die de dupe zijn van hun goodwill. Als je gewoon netjes je game in de winkel koopt heb je er meer werk van dan dat je hem download, op je PS3 knalt en meteen kunt spelen, dat is namelijk nu precies wat er mis is met het gamingwereldje op het moment. Laten we kijken naar de muziekindustrie in de tijd van Napstar en Kazaa, een snel instortende industrie waarvan men dacht dat het nooit meer op poten zal komen. Het kopen van een CD was er niet meer bij, want binnen 3 minuten had je via je 56k modem een liedje van de Vengaboys binnen via Kazaa of Napstar. Het was gemakkelijker en het had meer voordelen om een nummer te downloaden in plaats van een CD te kopen. Je kon duizenden muzieknummers op een CD kwijt als MP3, je hoefde de deur niet meer uit en die stoffige CD’s waren niet langer meer een onderdeel van je woonkamer. Bottomline was; illegaal muziek downloaden was gemakkelijker en aantrekkelijker dan kopen en iedereen maakte zich er schuldig aan.

Maar laten we eens kijken hoe we er nu voorstaan, we hebben iTunes, via je iPod/iPhone/PC kun je een nummer downloaden voor gemiddeld 1 euro en een album rond de 10 euro, deze heb je direct binnen in de hoogste kwaliteit inclusief alle bijbehorende tags. Een al iets aantrekkelijker alternatief dan het kopen van een CD in de winkel, maar nog niet perfect.Illegaal muziek downloaden was echter nog steeds aantrekkelijk als je een grote muziek bibliotheek wilde, niet zo lang geleden ging men dus nog een stapje verder; Spotify werd geïntroduceerd. Een muziekservice beschikkend over een database van hier tot Tokio, Barbara Streisand tot 2Pac, Daft Punk tot aan Dj Lawless, alles is er te vinden. Kosten? 10 euro per maand, dan krijg je een ongelimiteerd aantal luisterminuten en de mogelijkheid om de muziek zonder internetverbinding te beluisteren door middel van offline opslag met de Spotify-player op computers en mobiele telefoons. Resultaat? Het is niet meer rendabel om nog langer muziek te downloaden, het legale alternatief is gemakkelijker en aantrekkelijker.

Dan hebben we nog films, een industrie waarvan het piraterijpercantage in Europa vele malen hoger ligt dan in Amerika. De reden hiervoor is Netflix, een unieke streaming service met bijna elke film ooit uitgekomen in hun database . Ze hebben alleen niet enkel films, maar ook TV-series, complete seizoenen. Kosten? 7,99 dollar per maand, ongelimiteerd gebruik. Het downloaden van een film is in Amerika dus totaal niet meer de moeite waard, het alternatief is aantrekkelijker en makkelijker. Europa beschikt helaas nog niet over zo’n service maar we verwachten dat dit niet lang meer zal duren voordat iemand de stoute schoenen aantrekt en het hier ook gaat proberen. Amerika heeft zelfs naast Netflix ook nog andere services die hetzelfde doen zoals VUDU.

Je zult nu denken dat we een beetje afdwalen, maar we zijn nu precies aanbeland bij het punt dat ik probeer te maken. Het illegaal downloaden van een game voor de PlayStation 3 is, op het moment van schrijven, aantrekkelijker dan er één te kopen in de winkel. Volledige games zijn nog altijd niet met grootte aantallen beschikbaar in de PlayStation Store en de laadtijden van games op schijfjes zijn tergend, neem bijvoorbeeld GTA IV, de back-up laadt vele malen sneller dan de disc en heeft veel minder last van texture pop-up. Dat is nu precies wat er mis is en wat Sony moet oplossen willen ze de PlayStation 3 redden van de ondergang, maak het betalen voor games aantrekkelijker. Desnoods kom je met een service van 30/40 euro per maand waarbij je toegang hebt tot elke PS3-game beschikbaar voor de console die je dan kunt downloaden op je PS3 en vervolgens meteen kan spelen. Of kom in ieder geval met iets waardoor het weer aantrekkelijker is om een game te kopen, het afsluiten van PlayStation Network voor gehackte consoles is een begin, maar niet de oplossing. Veel games als Uncharted 3 worden gekocht om hun singleplayer, hier is geen PlayStation Network voor nodig en trophies worden we al helemaal niet warm van.

Het is dan ook moeilijk om altijd maar te zeggen “Die kuthackers verpesten die console” terwijl dit eigenlijk maar gedeeltelijk de waarheid is,want er moet gewoon een aantrekkelijkere oplossing worden gevonden om een leegte op te vullen. Mensen willen gewoon veelal lui en gemakkelijk zonder het huis te hoeven verlaten, snel een game naar keuze spelen. In plaats van dit negatief te bestempelen, kan er ook van geleerd worden en naar gekeken worden van ‘kunnen we het aantrekkelijker maken zodat mensen het minder snel doen?’ Dit in plaats van het cliche achtige ‘lets block it’. Ik zeg niet dat ik respect heb voor de mensen die een back-up downloaden, maar enigszins begrip is er wel, behalve voor de mensen die online cheats gebruiken, dat is in mijn ogen het laagste van het laagste en bij zulke mensen kun je de hoop wel opgeven.

Laten we hopen dat Sony een innoverende stap neemt op het gebied van ‘piraterij tegengaan’ net als men in de muziek en filmindustrie heeft voor elkaar gekregen, dat zal de (gamers)wereld een stuk vrediger maken.