Column door Vincent ‘Alycan’ Post – Na de PlayStation 2 hebben we lange tijd geen nieuwe console mogen zien van Sony en werd er veel belooft, met name dat de nieuwe machine meer zou kunnen dan ooit te voren, nu bijna vier jaar na de Europese lancering van de Playstation 3, blijkt dat de PS3 inderdaad meer kan dan ooit te voren… Maar sinds het apparaat is uitgekomen is die steeds minder gaan doen. Waar komt die aparte trend vandaan? Veiligheid van de PS3? Budget? Of toch iets anders?

Sinds 23 maart 2007 hadden wij Europeanen ook eindelijk de mogelijkheid een PS3 aan te schaffen. De Fat model welteverstaan deze glimmende reus kostte een vermogen, de games in het begin waren redelijk en de PS3-functionaliteit was aardig. Nu is het maart 2010, zo’n 4 jaar nadat het apparaat is uitgekomen en de laatste paar maanden is het een turbulente tijd doorgegaan. Hackers zijn er namelijk na iets meer dan 3,5 jaar in geslaagd om de code te ontgrendelen en hebben het zo mogelijk gemaakt om hun eigen code te draaien. Maar waarom pas na 3,5 jaar? Waarom duurde dat nou zo lang? Dat zijn vragen waar ik je het antwoord op verschuldigd moet blijven, maar ik kan je wel uitleggen wat er gaande is.

Ik neem jullie mee terug naar het moment dat we de winkels in konden rennen en onze vette vingertjes over de glimmend zwarte behuizing konden laten glijden. Op dat moment was de PS3 in slechts één smaak in Europa, uiteraard was dat geen slecht iets want wat je ook koos aan extra’s erbij je was verzekerd van dezelfde vette machine als de persoon voor en achter je in de rij. Wat kregen we eigenlijk allemaal bij die PS3?

  • 4 USB-poorten.
  • Geheugenkaartlezer.
  • Verchroomd detail.
  • Super Audio CD en BluRay-speler.
  • PS2 Compatibiliteit (via de Hardware.)
  • OtherOS (PS3 evt. gebruiken als PC)

Dat is wat je kreeg en wat je zou houden. Althans dat zou je verwachten, want aan de andere kant van de oceaan waren dingen al hard aan het veranderen. De PS3 werd “om kosten te besparen” gestript van functies, de prijs daalde toen niet mee, alleen dit werd Sony vergeven aangezien ze door de revisies nog steeds verlies leden maar dan iets minder. In onze eigen klein kikkerlandje hebben we na de 60 Gb-versie de 80Gb-versie mogen verwelkomen. Hierbij moest je alleen wel twee USB-poorten inleveren.

 

In de tussentijd was er dus al het nodige gestript van de eens zo grote machine. Sonde van dit apparaat, maar in het land van de blinden is een één-oog koning en dat realiseert Sony zich maar al te goed. Niemand vond het zo’n ramp en twee USB-poorten minder: “Ach ik koop wel een USB-Hub.” en “Een PS3 heb ik toch om PS3-games te spelen.” waren kreten die je vaak hoorde en eerlijk is eerlijk, gelijk hebben ze. Echter was voor Sony de trend gezet.

Ergens een jaar geleden was daar GeoHot, de persoon die de iPhone had gehackt en hij zei dat hij de PS3 ook ging hacken. Mensen waren met recht sceptisch want de PS3 is geen iPhone, maar uiteindelijk is het hem gelukt. Sterker nog, de PS3 was gehackt door er een lading hardware op te solderen en alsnog hadden gewone gebruikers en de massa er niets aan. De heer Hotz maakte gebruik van Linux om de PS3 uit te lezen, maar bevestigde echter dat dit, ondanks een niet te patchen probleem, ook niet genoeg toegang verleende om verder wat te kunnen doen. De PS3 was in wezen nog gewoon veilig.

Apart was dan ook de actie van Sony hierop om de OtherOS-functie in zijn totaliteit te verwijderen. Iets wat de mensen die het gebruikten in het verkeerde keelgat schoot, de mensen die het niet gebruikten zeiden niets en gingen door met gamen. Best raar eigenlijk, Sony heeft zelf ooit geopperd Linux nooit te zullen verwijderen.

De update die voor Linux gebruikers betekende dat ze niet meer online konden of de nieuwste games konden spelen was de meest oneerlijke uit een reeks van updates die naast miniem, ook nog eens vaak de plank compleet missloegen. Of Linux gebruiken en nooit meer online spelen, laat staan nieuwe games of het oh zo geliefde besturings-systeem te verliezen.

Sony gaf aan dit voor veiligheidsoverwegingen te doen, natuurlijk klinkt dat logisch als de meerderheid van de gebruikers te horen krijgt dat hij gehackt is met linux terwijl dit niet het geval was. Gegevens uitlezen is een heel ander iets als gegevens veranderen. Nu blijkt echter dat Sony in strijd is met niet alleen de Nederlandse consumenten, maar ook de Europese . Deze stellen beiden dat een product niet gestript mag worden van functionaliteit die het bij de aankoop had. De overeenkomst voor het PSN stelt echter dat Sony dat wel mag. Maar als jij een contract krijgt nadat je een product hebt ontvangen telt het contract niet, simpelweg omdat je nooit kan weten waar je akkoord mee moet gaan.

En daar wordt Sony nu voor aangeklaagd door de hackers; het overtreden van de wet. In feite is er betaald voor de OtherOS-functie en dus heb je daar ook recht op. Ook de patentzaak met LG zegt meer dan voldoende over hoe Sony denkt en dat is jammer. Ik vind hun apparatuur werkelijk waar prachtig, maar een bedrijf is er voor zijn klanten en dat doet Sony niet. Zelfs het gebruik maken van bestanden in de PS3 die onder een publieke licentie openbaar gemaakt moeten worden geven ze geen gehoor aan.

 

Zoals ik al eerder heb opgemerkt schiet Sony door dit soort dingen ernstig te kort en stelen is in mijn ogen nog altijd fout. Zelf zeggen ze natuurlijk dat het gaat om hun veiligheid maar totdat linux verwijderd werd was er nog geen echte aanleiding om het apparaat te hacken. En nu het binnen no-time gebeurd is klagen ze hun gebruikers, die ze eigenlijk zelf berooft hebben.

Natuurlijk is iedereen vrij zijn eigen mening te vormen, maar dit is gebeurd en hier lezen we bijna elke week over. De basis van de rechtszaken en de hacks ligt onvermijdelijk verbonden aan de keuzes die gemaakt zijn door Sony. Wie is er nu eigenlijk slecht? Wat is zwart en wat is wit? Sinds het begin van de PlayStation 3 was er dus maar één keuze voor Sony; met minder belastingkosten de PS3 importeren als PC of meer belasting en als gameconsole. Lullen over dingen die gebeurt zijn is inderdaad makkelijk, lastig is het dan ook om het over morgen te hebben we zullen dan ook zien hoe de kampen verdeeld zijn. De verliezers zijn sowieso de standaard gebruikers welke nu door diverse media bang worden gemaakt dat hun gegevens nergens meer veilig zijn.

Angst, woede en diefstal is dat wat gamen tegenwoordig is?