http://playsense.nl/plaatjes_2011/img_4dab07f16e80d.jpg

Special: Gamen met een beamer, de Optoma HD20 – Gamen op een immens groot scherm, wie wilt dat nu niet? Ondanks het feit dat televisies al goedkoper worden en je al voor 600 euro een degelijke 50″ plasma kan scoren, blijft de beamer de koning als het gaat om een enorm scherm. Voorheen kostte het een vermogen om een redelijke projector aan te schaffen die ook in staat was Full HD-beelden te produceren. Maar, met de Optoma HD20 kun je voor een adviesprijs van 900euro een projector kopen die prachtige Full HD beelden weergeeft. Dit zorgt ervoor dat het kopen van een projector aantrekkelijker is dan ooit te voren. Wij namen de beslissing de TV de deur uit te doen en de Optoma HD20 aan te schaffen, hoe dit bevalt? Dat lees je in deze review.

Specificaties

  • Display technologie: DLP
  • Resolutie: Full HD 1080P
  • Helderheid: 1700 ANSI-LUMEN
  • Contrastverhouding: 5000:1
  • Geluidsniveau: 29 dB
  • Beeldverhouding: 16:9
  • Video compatibiliteit: PAL, SECAM, NTSC, HD (1080P605024, 1080i 720P)
  • Throw ratio: 1,50 tot 1,8
  • Projection Screen Size: 0,96 tot 7,64 (16:9 Diagonal)
  • Projectie-afstand: 1,5 tot 12,5 meter
  • Keystone-correctie: Verticaal
  • 2x HDMI In (v1.3)
  • VGA
  • Scart
  • Component uitgang
  • Video uitgang
  • 12 Volt In
  • Afmetingen: 32,4 x 9,7 x 23,4 cm (BxHxD)
  • Gewicht: 2,9 kg
  • Kleur: Wit

Installatie

Het meest minne is altijd natuurlijk de installatie, omdat de beamer anders geplaatst wordt dan een TV, moet je wellicht je gehele kamer ombouwen. Ik heb de beamer geïnstalleerd op me game-room en daarvoor heb ik een plankje gemaakt aan de muur achter me, om de beamer op te zetten. De beamer projecteert het beeld dan boven de AV-meubel. Het beeld wat ik projecteer is 72″, dit was een ideale maat voor mijn game room. De beamer is ongeveer 3,5 meter verwijderd van mijn AV-meubel en ik zit ongeveer 3 meter van het scherm af.

http://playsense.nl/plaatjes_2011/img_4dab15138e58a.jpg

De beamer projecteert op een doek van Reflecta en dan het type Rollo Starlight. Dit doek is 16:9, heeft een invalshoek van 120 graden en een gain van 1,2. Gain staat voor het hoeveelheid licht dat gereflecteerd wordt, een scherm met 1.5 gain reflecteert bijvoorbeeld 50 procent meer licht dan een white board en 0.8 ruim 80 procent meer licht dan een whiteboard. Hoe meer licht er gereflecteerd wordt hoe helderder je beeld is. Voor dit doek was ik in totaal 180 euro kwijt, inclusief verzendkosten. Iets wat nog redelijk goedkoop is als je kijkt wat een soortgelijk doek kost bij vele webshops in Nederland.

Aansluitingen

De Optoma HD20 heeft vrij redelijk uitgebreide mogelijkheden wat betreft aansluitingen voor een beamer onder de 1000 euro. Zo vinden we twee HDMI-aansluitingen achterop de beamer, iets wat handig is als je bijvoorbeeld je laptop of iPad 2 er gemakkelijk op wilt aansluiten. Zelf bezit ik een AV-reciever dus gaat er maar 1 HDMI-kabel naar de beamer toe vanuit de AV-reciever waarop alle beeldbronnen doorgaan. Verder heeft de Optoma HD20 geen ingebouwde speakers, je bent dus aangewezen op een eigen speakerset. Verder is er een compontenten ingang, een analoge video ingang en een VGA/Scart combinatiepoort. Er zit geen digitale of analoge uitgang op de beamer.

http://playsense.nl/plaatjes_2011/img_4dab1769c3329.jpg

De beamer instellen

Qua instellingen heb ik gebruik gemaakt van onderstaand schema, afkomstig van de AVForums. Dit schema is gemaakt door iemand die zijn Optoma HD20 gekalibreerd heeft en met deze settings uit de bus is gekomen als beste. Dit schema houd ik zelf ook precies aan en ik moet toegeven, dat dit inderdaad een pracht plaatje oplevert.

http://playsense.nl/plaatjes_2011/img_4dab1e225bd27.jpg

Showtime!

Het eerste wat je zal gebeuren als je de beamer voor het eerst aanzet met een PS3-game, is een glimlach op je smoel. Het is namelijk zo ontzettend tof om op een enorm scherm te kunnen gamen, daar kan (bijna) geen TV tegenop. Vergeet de beamers die je op je school of werk ziet hangen, dit zijn vaak oude types en totaal niet te vergelijken met beamers voor home-theater gebruik. De Optoma HD20 is een beamer onder de 1000 euro en voor dat geld, levert het echt een prachtig plaatje. De diepte van de kleuren was zelfs boven mijn verwachtingen uit en de scherpte verbaasde ik me al helemaal over. Alles is namelijk gewoon zo scherp en kleurrijk, iets waar menig mens niet echt aan zal denken bij het kopen van een beamer onder de 1000 euro. Hieronder zie je een foto van Mafia 2, formaat van 72″ en donkere kamer.

http://playsense.nl/plaatjes_2011/img_4dab1f55d67f0.jpg

Ook films zagen er natuurlijk geweldig uit, de beelden die de Optoma weet te projecteren zijn werkelijk waar fenomenaal. Natuurlijk kan deze beamer niet opbotsen tegen de projectors in de hogere prijsklasse, maar als je een betere beamer dan de Optoma HD20 wilt vinden betaal je al gauw het dubbele. Er zijn echter mensen die last hebben van het ‘rainbow-effect’, iets wat veroorzaakt wordt door een color-wheel bij single chip DLP-projectors. Zelf ben ik vrij gevoelig voor dit effect en heb het enkel voorbij zien komen tijdens een snelle overgang van wit naar donker, maar in filmscenes en games zal dit ontzettend weinig naar voren komen en heb ik het zelf amper gezien.

Nadelen

Natuurlijk zitten er ook nadelen aan het hebben van de beamer, wat je waarschijnlijk ook niet anders gedacht had. Zo is het geluid van de ventilator in de beamer vrij irritant tijdens stille scenes, hiervoor probeer ik nog wat op te vinden in de richting van geluiddempende matten rondom de beamer. Daarnaast gaat de ingebouwde lamp ongeveer 3000 tot 4000 uur mee en kost een nieuwe lamp tussen de 150 en 200 euro. Een beamer is dus niet echt ideaal voor mensen die echt heel erg veel gamen of de beamer altijd aan willen hebben. Wil je dit wel? Geen probleem, maar dat gaat je klauwen met geld aan nieuwe lampen kosten.

http://playsense.nl/plaatjes_2011/img_4dab2312acaed.jpg

Conclusie

Voor iets meer dan 1000 euro heb ik een prachtige game-setup met een 72″ scherm. Niet alleen is het ‘wat groter’ maar ook geeft het aan games een geheel andere ervaring, Call of Duty op 72″ is namelijk heel wat anders dan een klein 42″ TV-tje. Dit is alleen moeilijk om in woorden uit te drukken en zoiets moet je gewoon echt een keer zelf meemaken. Wel willen we je waarschuwen, want als je eenmal op een beamer gegamed hebt…kun je niet meer terug, zo vet is het namelijk.