Op het moment loopt iedereen natuurlijk als een kip zonder kop door de huiskamer te ijsberen, want al je persoonlijke gegevens liggen op straat. Met de zojuist vrijgegeven informatie van Sony dat je adresgegevens, wachtwoord en mail-adres en misschien zelfs Credit Card-gegevens gestolen zijn, krijg je het toch even benauwd. De kans is groot dat het je nog niet eerder overkomen is, maar je bent door deze gebeurtenis samen met 77 miljoen andere mensen slachtoffer geworden van identity theft. Dit houdt in dat iemand in het bezit is van jou persoonlijke informatie en hier dingen mee probeert te doen.

Aangezien de gehele userdatabase van Sony gedumpt is, is de kans ontzettend groot dat ook je credit card gestolen is. Iets wat de situatie nog een tikkeltje erger maakt. Maar wat moet je nu doen in zo’n situatie?

1) Neem contact op met je bank en raadpleeg je credietnota. Vertel je bank over het feit dat het PlayStation Network gehackt is en dat je dus graag alle betalingen van de maand april wilt weten. De bank is op dit moment verplicht jou te vertellen wat er afgeschreven is. Wanneer er dus een betaling is gedaan waar jij niks van af weet, laat je dit weten aan je bank. Zij zorgen er dan voor dat je credit card geblokkeerd wordt. Jij bent NIET verplicht om deze betaling uit eigen zak te bekostigen. Meer informatie over een gestolen credit card kun je hier vinden.

2) Verander je wachtwoorden, de kans is groot dat veel van jullie voor het PlayStation Network dezelfde wachtwoord gebruiken als voor iets anders. Verander alle accounts die je hebt met dezelfde wachtwoord als je PlayStation Network. Het wachtwoord van je PlayStation Network account is namelijk in handen van een derde partij.

3) Verwacht veel spam en/of telefoontjes. De reden dat hackers zo’n userdatabase dumpen is zodat ze de gegevens kunnen verkopen. Je mail adres, telefoon nummer en post adres is namelijk geld waard. Houd er dus rekening mee dat je veel gaming gerelateerde spam kan ontvangen. Ga dus niet in op aanbiedingen van PSP’s, PS3’s of XBox-en die te mooi zijn om waar te zijn.

4) Blijf rustig, hoe moeilijk het ook is door in paniek te raken heb je alleen maar jezelf gek. Sony is tot op zekere hoogte toch wel aansprakelijk voor het waarborgen van privacy van hun gebruikers. Wanneer blijkt dat ze hier niet zorgvuldig mij om zijn gegaan, is het vrij goed mogelijk dat ze zelf voor de rechter worden gesleept.