Na de derde Terminator film werd het akelig stil rond SkyNet, maar vijf jaar later komt er dan toch nog een nieuwe Terminator film. Salvation is geen vervolg op de trilogie maar een volledig losstaand deel waarin John Connor wordt vertolkt door The Dark Knight ster Christian Bale. GRIN heeft ervoor gekozen om niet Christian Bale te kiezen voor Terminator Salvation, omdat ze wilden dat jij het gevoel hebt om John Conner te zijn en niet de acteur. Zoals iedereen nu onderhand wel begrepen heeft zijn filmgames niet altijd van topkwaliteit, eigenlijk nooit op enkele uitzonderingen na dan. Of dit zo’n uitzondering is, wij zullen het je vertellen.

Verhaal

In deze game speel je als John Connor en is één van de weinige mensen die in het verzet tegen Skynet zit. SkyNet is een groep machines met als leider een supercomputer die ontwikkeld is door de Amerikaanse Defensie. SkyNet was oorspronkelijk ontworpen met als doel de mens uiteindelijk van het slagveld weg te halen, oftewel de mensen vervangen op het slagveld. Uiteindelijk kreeg SkyNet een zelfbewustzijn waardoor hij probeert de wereld over te nemen door alle mensen uit te roeien.

Wat je nou eigenlijk precies moet doen wordt pas laat in de game echt duidelijk gemaakt; je moet namelijk een paar overlevende redden die in de basis van SkyNet vast zijn komen te zitten in een vuurgevecht. Deze mensen wil jij daar weghalen zodat ze alsnog geëvacueerd kunnen worden.

Gameplay

Terminator Salvation speelt over het algemeen goed, vooral het coversysteem werkt uitstekend, alleen af en toe weet het systeem even niet meer wat het moet doen. Als je bijvoorbeeld terug wilt naar een steen achter je kan dat niet. De controls zijn niet aan te passen, behalve het inventeren van de Y-axis en de gevoeligheid, wat overigens niet erg is, want de game heeft geen hoge leercurve. Het zijn de meest standaard controls die je maar kan bedenken, dus dat zou geen problemen op moeten leveren voor de meeste gamers.

Wat niet zo goed aan de gameplay is, dat je teammates oliedom zijn. Bij de T-7’s is het de bedoeling dat je ze vanachter benadert om daarna hem op zijn zwakke plek te raken. Maar om dit te kunnen doen moeten je teammates de T-7’s afleiden. Af en toe doen ze dit gewoonweg niet en staan ze gewoon achter een cover. Een klein minpuntje is dat er na de CGI cutscenes een moment is dat je ontzettend traag loopt, na een halve minuut begin je pas weer met rennen, een klein minpunt, maar dit kan verschrikkelijk irritant zijn als je snel weer wilt beginnen.

Een ander minpunt zijn de vele laadschermen, dit haalt heel de vaart uit de game en dat is jammer. Op het begin is het wel leuk om langs het hoofd van een Endo-skelet te kunnen gaan, maar na drie of vier laadschermen heb je dat ook wel weer gehad.

Nu we alles gehad hebben is er nog één minpunt dat ook meteen de grootste is, de speelduur van het spel bedraagt, als je een beetje doorspeelt, rond de drie uur. Dit is veel te kort als je nagaat dat je er € 60,- voor hebt moeten betalen. Voor ongeveer 52 euro minder kan je naar de bioscoop gaan om de, waarschijnlijk veel betere, film te zien, welke aansluit op de game.

Graphics

Af en toe lijkt het alsof je langs hetzelfde gebouw loopt, maar dan met een hele kleine aanpassingen. In plaats van een stoel die op de grond ligt is het een bank. Je wordt gedropt in een stad, welke volgens GRIN Los Angeles moest voorstellen, helaas krijg je niet echt het Los Angeles gevoel. Dit komt door de gebouwen die willekeurig ergens zijn geplaatst in een saaie omgeving.

Gelukkig zijn er wel wat pluspunten qua graphics, explosies zien er erg goed uit vergeleken met de soms wat matige textures. Er is ook duidelijk nagedacht over hoe ze het spel zo overzichtelijk mogelijk kunnen maken.Als je je teammates even kwijt bent is dat geen probleem, ook niet als ze achter een muur staan of iets dergelijks, want dan komt er gewoon heel simpel een witte omlijning om je teammates heen. Ook wapens worden aangeduid met een groene omlijning, dit zorgt voor extra veel overzicht en is af en toe toch erg fijn.

Als een machine kritieke schade krijgt komt er een soort van blauw licht uit zijn borst of ieder ander onderdeel van zijn skelet. Dit betekend dat je hem nog maar enkele keren hoeft te raken voordat hij instort. Een minder goed punt van deze game is dat als je de vijand eenmaal kapot hebt gemaakt, hij verdwijnt en door de grond zakt terwijl hij steeds doorzichtiger wordt. Het zou beter zijn als de robots gewoon blijven liggen zodat je zag wat voor schade je hebt aangericht.

Ook de machines zien er vergeleken met de gebouwen verbazingwekkend goed uit en vooral de Endo’s zien er érg goed uit. De Endo’s zijn de mensachtige robots met een zoals de naam al zegt Endo-skelet. Speciaal is er voor de game een nieuwe robot gemaakt: de T-7’s ook wel Spider bots. De T-7’s zijn erg intelligente robots die je alleen kapot krijgt door hem op zijn rug te schieten, de kritieke onderdelen lichten hierbij ook op, ditmaal met een rode omlijning.

Geluid

Het geluid is gewoonweg erg goed, op de voice overs na dan. Tijdens de cutscénes beweegt de mond niet synchroon met de stem wat natuurlijk heel moeilijk voor elkaar te krijgen is. Toch is dit bij de meeste games niet, maar de monden gaan gewoon open en dicht, geen andere vorm van de lippen dus. De geweren klinken zoals ze moeten klinken, er is dus naast de voice overs niet veel op het geluid aan te merken.

Conclusie

Jammer genoeg is Terminator Salvation een van de zoveelste slechte filmgames, het slecht uitgewerkte verhaal dat totaal geen diepte heeft zorgt ervoor dat de game verschrikkelijk kort is. Als je de voorafgaande films nog niet hebt gezien zul je ook heel weinig van de game snappen, aangezien het verhaal dat voorafging niet wordt uitgelegd in de game. Ook de graphics zijn niet goed genoeg uitgewerkt, sommige textures zijn van erge slechte kwaliteit en de meeste gebouwen lijken op elkaar. De gameplay werkt goed, maar niet goed genoeg om het een goede game te noemen. Het goede aan de gameplay is het coversysteem, ook al zijn hier ook heel wat fouten gemaakt. Zelfs de trophies heeft de ontwikkelaar niet goed kunnen maken, met in totaal elf trophies waarvan je er tien sowieso haalt door de game uit te spelen. Helaas, Terminator Salvation is een van de zoveelste slechte filmgames.

Pluspunten:

  • Coversysteem
  • Machines zien er goed uit
  • Snel een platinum trophy

Minpunten:

  • Lelijke en saaie omgevingen
  • Slechte voice overs
  • Korte speelduur
  • Vaag verhaal
  • Domme teammaten