In het najaar van 2008 komen er best veel racegames uit, waaronder Need for Speed: Undercover en MotorStorm Pacific Rift. Kan Midnight Club: Los Angeles evenaren met deze hoogwaardige titels of moeten ze toch het onderspit delven? Dat lees je in deze review.

Gameplay

MC:LA is een racer die een aantal dingen anders doet dan andere racers. Zo is de standaard controller-layout niet hetzelfde als je bij een andere racer van dit type zou aantreffen. Je geeft namelijk met je rechter analoog knuppel gas, dit doe je door deze naar voren te duwen. Ook kent de racer een aantal nieuwe camerastandpunten, zo heb je namelijk een standpunt genaamd ‘Action’, waarop de camera helemaal meebeweegt met een bocht en inzoomt wanneer je de nitroknop indrukt zodat je vol in de actie zit. Maar zo is ook de ouderwetse ‘Static’ camera-standpunt aanwezig die ervoor zorgt dat de auto als het ware ‘vast’ in het midden van het beeld staat. De ‘Action’ cam was uit alle standpunten mijn favoriet, het zorgde namelijk voor meer belevenis tijdens het racen.

Los Angeles!

In MC:LA heb je een gigantische stad tot je beschikking, welke een replica is van Los Angeles. De stad is niet één-op-één nagebouwd maar de grote gebouwen en bekende straatnamen zie je voorbij komen, zo ook de herkenningspunten van LA. Met brede wegen, hoge gebouwen, lange snelwegen en mooie bolides krijg je dan ook echt het gevoel of je in LA zelf rond rijdt. De stad is dan ook zo groot dat het je een hoop tijd gaat kosten voordat je alle tussendoor-weggetjes en routes uit je hoofd kent. Tevens heb je in Midnight Club LA een enorme kaart tot je beschikking wanneer je op ‘select’ drukt. Wanneer je dit doet wordt er vanaf je auto uitgezoomt op de stad en je zie je LA in zijn volle glorie van bovenaf. Wanneer je de stad op deze manier bekijkt kun je de boel omdraaien en in- en uitzoomen. Ook worden er op deze map alle events en straatracers weergegeven.

Grafisch

Hoewel MC:LA er erg goed uit ziet, laat de game soms een steekje vallen bij de anti-aliasing. Dit zorgt ervoor dat sommige randen er wat kartelig uitzien. De stad komt vooral tot leven wanneer het nacht is, dan gaan de lampjes van gebouwen aan en zijn de snelwegen wat leger. De auto’s glimmen niet zo mooi als in Gran Turismo 5: Prologue, maar desondanks zien ze er nog steeds zeer gaaf uit. Ook heb je in de game geen last van tergende framedrops, alles loopt lekker soepel en dat mag ook wel wanneer je met hoge snelheid de wegen van LA onveilig maakt.

Soundtrack

De soundtrack van Midnight Club zit werkelijk waar enorm goed in elkaar. De Music Jukebox stelt je in staat om naar eigen smaak nummers aan je playlist toe te voegen of misschien zelfs wel hele genres. In totaal zijn er 7 genres namelijk, Eclectic, Electronic, Hard Rock, Hip-Hop, Rock, Techno en West Coast Rap. Elk genre kent zo de beste en nieuwste nummers van het moment. Zo vind je onder West Coast Rap artiesten als Ice Cube en The Game, terwijl bij Hard Rock weer toppers zitten als Disturbed en NIN.

Moeilijkheidsgraad

MC:LA is een redelijk pittige game en dat komt waarschijnlijk door de onwijs agressieve tegenstanders. Beuken en afremmen voor je neus is niet iets waar je van moet opkijken in MC: LA. Ook is de politie die je voortdurend op de hielen zit aardig agressief. Je kan er voor kiezen om naar oom agent te luisteren en direct je auto aan de kant te zetten wat je dus een boete oplevert, of je slaat op de vlucht. Wanneer je op de vlucht slaat zullen ze je met man en macht naar de vangrail drijven waardoor de boete, naarmate de tijdsduur van de achtervolging, hoger zal worden. Om ze kwijt te raken moet je ervoor zorgen dat de politie niet meer zichtbaar is in je radar en dan moet je een bepaalde snelheid vasthouden om niet op te vallen. Echter is er wel iets bij de game wat bij een vergelijkbare titel als Burnout simpelweg ontbreekt: wanneer je namelijk een race verliest hoef je niet helemaal terug te rijden naar het beginpunt ervan, je klikt simpel op restart en je wordt automatisch weer naar het beginpunt gebracht. Dit scheelt je een hoop tijd welke je beter in het racen kan steken.

Er zijn verschillende type races die je kunt doen in MC:LA. Zo heb je bijvoorbeeld de ‘sprints’ waar je zo snel mogelijk van het begin- naar het eindpunt moet rijden. De route mag je helemaal zelf bepalen. Daarnaast heb je ook nog de ‘circuit’ races waarbij je dus een bepaald aantal rondes rijdt door de stad. Naast deze twee kun je ook nog kiezen uit ‘freeway races’, deze races spelen zich geheel op de snelweg af en vereist dus de enige behendigheid om de auto’s te kunnen ontwijken. Wat minder handig is, is dat je bij elke race vrij weinig betaald krijgt, dit zorgt ervoor dat je lang moet sparen wil je een vette bak kopen. MC:LA is dan ook geen game waarbij je in een mum van tijd meer dan 15 auto’s in je garage hebt staan die volledig ‘gepimped’ zijn. Het pimpen van de auto’s is overigens ook zeer uitgebreid, alles valt namelijk aan te passen aan je auto, van het type interieur tot de kleur van je uitlaat.

Multiplayer

MC:LA heeft net als elke goede racegame ook een multiplayer modus. Deze modus wordt de Online Cruise modus genoemd. In deze modus is er geen verkeer maar enkel en alleen mensen zoals jij die ook online gaan, geen CPU-gestuurde scheurijzers dus. In deze modus kun je met maar liefst 15 andere gamers online racen. In de Online Cruise kun je ervoor kiezen om mensen uit te dagen voor een race of om zelf een race te bouwen. Zo’n race bouwen doe je met de race-editor, iets wat verrassend goed werkt.

De online mogelijkheden van de game zijn echter nog uitgebreider, je kunt namelijk zelfs je auto laten beoordelen door je medespelers. Deze optie heet Rate-my-Ride, hier kunnen mensen dan stemmen op je auto zodat je te weten krijgt wat anderen ervan vinden. Ook kun je ervoor kiezen om je eigen gecustomizede auto te verkopen aan je mede-spelers, echter wanneer je een auto koop moet je deze wel al vrijgespeeld hebben in de single player. Helaas kan dit alles alleen maar online, er is namelijk geen offline multiplayer aanwezig.

Conclusie

Het is natuurlijk een lastige keuze of je dit najaar nou MC:LA of de nieuwe Need for Speed: Undercover moet gaan halen, echter is de strategische release van MC:LA vlak voor de nieuwe NFS-game een goede zet geweest. Je zult geen moment spijt hebben van het feit dat je deze game gekocht hebt, aangezien je hier zolang mee zoet bent dat tegen die tijd dat je hem hebt uitgespeeld, NFS:U alweer in de budgetbak ligt. De game slokt namelijk zoveel uurtjes van je speeltijd op dat je hem niet zomaar weer in de kast legt. Wanneer je klaar bent met de singleplayer zal je je nog uren kunnen vermaken in de Online Cruise modus. Zoek je dus een goede straatracegame met genoeg tuning opties? Ga dan voor MC:LA.

Pluspunten:

  • Los Angeles leeft echt in deze game
  • Enorm uitgebreide tuning opties
  • Ijzersterke multiplayer met veel opties
  • Genoeg uurtjes speelplezier

Minpunten

  • Een ietwat (te) agressieve A.I, wat het spel soms zeer moeilijk maakt.
  • Je krijgt soms niet genoeg geld wanneer je een race wint

Cijfers
Graphics: 8.0
Gameplay: 8.7
Replay: 9.0
Sound: 9.5

Totaal: 8.7