Preview F1 2011 – Vorig jaar kreeg Codemasters het voor elkaar om iedereen blij te verrassen met de nieuwste formule 1 game. F1 2010 was vernieuwend op zoveel vlakken en maakte zo ontzettend veel mensen razend enthousiast, dat zelfs FIFA het onderspit moest delven bij diverse awards voor de beste sport game van het jaar. F1 2010 was helaas niet perfect en Codemasters weet dit zelf ook. Daarom proberen ze deze perfectie over een paar weken wel te behalen met F1 2011 en wij kregen de kans om alvast wat eerder van deze game te genieten.

Eerlijk is eerlijk..

Alvorens te beginnen met deze preview moet ik iets opbiechten. Ik ben nooit een fan geweest van formule 1 en heb nooit het geduld gehad wat vereist was bij dit soort games, ondanks het feit dat ik het toch meerdere keren heb geprobeerd. F1 2011 begon ik gelukkig vol goede moed en het feit dat ik elke time trial zo’n veertig à vijftig keer moest doen voordat ik eindelijk de vereiste tijd had neergezet geeft in ieder geval aan dat de wil daar was.


Het lijkt erop dat Codemasters met me mee voelde en mijn rijstijl ook niet al te indrukwekkend vond, want toen de zoveelste poging om een bocht soepeltjes te maken eindigde in het grind verscheen er opeens het welbekende trophy geluidje. Enthousiast keek ik op, om de woorden “Have you ever considered DiRT 3” te zien verschijnen. Met deze cynische trophy van Codemasters in m’n achterhoofd was ik dan ook vastberaden om er nog wat van te maken en lukte de trial dan eindelijk.

Let’s do this

Eenmaal gemotiveerd om weer in die prachtige formule 1 auto te stappen keken we eens rond naar wat er zoal te doen was in onze preview versie van deze gloednieuwe F1 game. De preview versie telt een zevental circuits, elk met haar eigen bochten, fratsen en geheimen. Alhoewel de preview versie helaas geen toegang bood tot de standaard singleplayer career modus, konden we wel alvast kijken hoe deze geïntroduceerd zou worden.

http://youtu.be/Rc6jWpA-03k

Dit heeft aardig wat weg van F1 2010 en als we zeggen aardig wat, dan bedoelen we eigenlijk dat het gewoon identiek is. De game zal weer beginnen met een aantal standaard vragen van een interviewer die opeens erg geïnteresseerd is in de nieuwe amateur, waarna je een team kan kiezen om voor te racen en je een rondleiding in je kamer krijgt. Vanaf deze plek kan je onder andere e-mails bekijken omtrent het weer van die dag, kan je met de kalender een paar dagen overslaan naar de volgende race dag en kan je jouw helm prachtig versieren.

Time after time

Zoals we al zeiden bevatte deze preview versie geen volledige career modus en konden we al deze features dus nog niet testen en gingen we maar door naar het deel van de game wat wel speelbaar was. Aangezien we (zoals je hebt kunnen lezen) nog niet zoveel ervaring hadden besloten we te gaan voor de Proving Grounds, waarin je de zogenaamde Time Attack modus zal vinden. In deze modus is het de bedoeling om tegen een ‘ghost’ te rijden die een standaard tijd neer zet en deze tijd te verbeteren.

Elk van deze Time Attack scenario’s had een eigen auto klaar staan om in rond te scheuren en elk scenario had weer andere weersomstandigheden om ons een goed overzicht te geven van wat je nu zoal kan verwachten in F1 2011. De eerste race die we deden vond plaats bij Monza, met een prachtige Ferrari op een zonnige dag. De andere scenario’s waren onder andere te vinden in Melbourne met een HRT op het droge, een Lotus Renault in Monaco met lichte regenval en een rondje Spa met een Williams op een kletsnatte baan.

Grand Prix

De pers briefing die meegestuurd werd met de preview beweerde dat we na het spelen van deze scenario’s ruim voldoende ervaring zouden moeten hebben om een volledige grand prix race aan te kunnen. Misschien overschatte Codemasters ons weer, maar we konden in ieder geval even spelen met de diverse opties die je te zien krijgt voor het begin van de race. Het menu zoals we dat in F1 2010 zagen is terug en de razendsnelle F1 monsters zijn natuurlijk weer aan te passen naar al je wensen. Denk hierbij niet alleen aan de KERS en de DRS, maar ook aan talloze andere zaken zoals je banden, je motor afstelling en nog veel meer.
http://youtu.be/Xjru9m5bN3Q
Tijdens het racen krijg je allerlei technische meuk te horen van je technici, alhoewel je hier bijna nooit op kan focussen aangezien het al lastig genoeg is de bolides op de weg te houden. Codemasters heeft er alles aan gedaan om de realistische F1 ervaring over te brengen en de wagens sturen absoluut niet als de gemiddelde Volkswagen Golf, dus dat is aardig gelukt. Tijdens het racen kan je ook nog allerlei zaken aanpassen om je strategie aan te passen, met een enkele druk op de richtingstoetsen.

Looking good

Als er iets wel behoorlijk opvalt voor de Formule 1 amateurs onder ons die weinig aandacht besteden aan al die technische snufjes (misschien vallen wij daar stiekem wel onder), is het de algehele presentatie van de game wel. De omgevingen en de wagens zien er gewoon enorm goed uit en ook het geluid is een genot voor het oor, zeker als je de enorm krachtige wagens even flink op hun staart trapt. Voeg hier de realistische handeling aan toe en je hebt een behoorlijk indrukwekkende ervaring die zeker een goed alternatief is voor het echte werk.

Voorlopige conclusie

Het zal jullie niet zijn ontgaan; F1 2011 heeft momenteel een hoop met zich mee en heeft zeker het potentieel om een flinke klapper te worden. Alhoewel de game genadeloos afrekent met mensen die niet zo ervaren zijn met het F1 genre zal de carrière modus hier hopelijk verandering in brengen en is het ook goed mogelijk om te oefenen met de Time Attack modus als je het niet erg vindt om af en toe een cynische trophy naar je kop geslingerd te krijgen. Maar als we dan weer kijken naar hoe het geheel er momenteel uit ziet, kunnen wij daar ook wel mee leven.