De online pass was als één van de eerste ingevoerd door Electronic Arts. Hierdoor werd de verkoop van tweedehands games onder druk gezet, want gamers moeten als ze een tweedehands game kopen een code erbij kopen als ze online willen spelen.

Ondertussen zijn er al meer uitgever die dit systeem ook gebruiken en het lijkt erop dat de gamers het uiteindelijk weten te accepteren. Vaak hoor je dat de uitgevers dit alleen maar doen voor het geld en dat klopt eigenlijk wel. Verwacht wordt dat er meer nieuwe games worden gekocht dan tweedehand games, maar cijfers zijn nooit naar buiten gebracht.

Er zijn nooit cijfers uitgebracht tot een tijdje geleden, want dan deed CFO van Electronic Arts, Eric Brown, voor het eerst een boekje open. Deze man deelde mee dat het systeem tussen de 10 á 15 miljoen dollar heeft opgeleverd. Het is niet zeker of de cijfers gebasseerd zijn op het feit dat er meer nieuwe games zijn verkocht of dat het alleen gaat om de inkomsten van de losse codes. Waarschijnlijk is het het laatste, maar het is niet echt een groot cijfers volgens Brown.