http://playsense.nl/images/file/img_4efca5d713c87.jpg

Noot van de redactie: Dit artikel heeft eerder online gestaan, maar we hebben nieuwe informatie toegevoegd die relevant is voor nieuwe bezitters.

Een tijd terug zag ik het nieuws verschijnen dat PS Vita schermen last zouden hebben van ‘black spotting’, een probleem wat voorkomt bij OLED-schermen. Nu leek dit probleem op het eerste gezicht niet heel serieus voor iedereen, maar tot mijn grote verbazing heb ik er zelf ook last van. Ik heb nu al een flinke tijd met de PS Vita doorgebracht en geniet er eigenlijk nog elke seconde van. Gisternacht viel me alleen iets op toen ik in een donkere ruimte Uncharted: Golden Abyss aan het spelen was. Wanneer er voor een paar seconden een zwart beeld te zien was zag ik allemaal rare zwarte vlekken op het scherm.

Het eerste wat je dan natuurlijk doet is dit vingerafdruk gevoelige apparaat flink poetsen, maar het leek toch echt onder het scherm te zitten. Nu ben ik niet iemand die meteen gaat roepen dat elke PS Vita dit heeft, maar na wat forums gelezen te hebben ben ik toch wel geschrokken. Zo vond ik onderstaand plaatje op een Japans blog en herkende ik me eigen probleem meteen hierin.

Nu is bovenstaande wel het ergste geval wat ik tot nu toe gezien heb en is de foto volgens mij ook iets aangepast om het duidelijker te maken. Je zal alleen vast denken dat als je deze foto ziet, dat het scherm echt vreselijk is. Daar zit nu alleen het rare van alles, als je de PS Vita gebruikt en je hebt een scherm die niet geheel donker is, zie je er niks van. Kleuren zijn nog steeds prachtig en alles is haarscherp, iets wat mij eerlijk gezegd compleet verbaasd met zulke vlekken.

Wanneer je een compleet zwart scherm op je PS Vita hebt maar de ruimte waarin je zit is verlicht, zijn de vlekken ook niet zichtbaar. Hieronder zie je overigens ook nog een foto van een iets minder erge situatie. Het fotograferen van dit probleem is alleen ontzettend lastig, zelf krijg ik het namelijk niet voor elkaar.

Nu heb ik natuurlijk ook wat onderzoek naar dit probleem gedaan en ik kom vooral veel tegen over het feit dat dit een OLED-probleem is. Het zou iets te maken hebben met het feit dat sommige gedeeltes minder licht geven dan andere gedeeltes. Ook kan het zijn dat het probleem niet blijvend is en de zwarte vlekken weer uit zichzelf kunnen verdwijnen.

Hieronder nog enkele interessante quotes over dit probleem:

Gebruikers op Neogaf:

I think you’re misunderstanding your source. While it is currently impossible to manufacture an OLED screen with zero emission (even the darkest pixels are very faintly lit) it is most certainly possible to manufacture one which is evenly dark. Neither my Nexus One nor my Galaxy Nexus has blotchy screens for example.

I just checked my nexus one and my mates galaxy nexus, both have the same blotchiness as the vita on a black screen. Itly ’s not as pronounced but most definitely there. I was reading up on the issue and apparentely it affects all OLED screens, it is not really financially possible to make it even as by default the pixelsbshould be off when they show black. When the refresh pass sweeps the screen some of the pixels get slightly lit due to energy leaking into them from the refresh.

Nu is de brandende vraag natuurlijk wat Sony hier aan gaat doen en of er wat aan te doen valt. Als ik alleen zo de meldingen lees lijkt het voor te komen bij zowat alle OLED-schermen. Met telefoons valt het alleen niet zo op omdat je die niet vaak in een donkere ruimte langdurig gebruikt. Laat ik ook voorop stellen dat het geen vreselijk defect is, maar het is toch irritant om te weten dat het er zit.

Wat te doen als je het ook hebt

De PS Vita is nog maar net te koop in Nederland en we krijgen al de eerste tweets en reports binnen van mensen die dit probleem ook hebben. Het is alleen aan jezelf de taak om te bepalen of je het heel erg hebt dat het hinderlijk is. Je kunt namelijk wanneer het gewoon echt te erg voor woorden is gerust terug naar de winkel en een nieuw exemplaar eisen. Dit is je recht als consument, je gaat er namelijk vanuit dat het apparaat naar behoren werkt.

Heb je alleen slechts een paar vlekjes zichtbaar aan ‘black spotting’ dan zal ik hier niet al teveel van wakker liggen. Het is nu eenmaal een nadeel van OLED-schermen en het is niet zo dat je het altijd ziet. De zwarte vlekken zijn enkel en alleen zichtbaar als je een zwart scherm ziet terwijl je in een donkere ruimte bent.