Het zal niemand ontgaan zijn dat het internet de laatste tijd in rep en roer is om twee wetsvoorstellen die er in Amerika doorgedrukt dreigen te worden. Deze wetsvoorstellen gaan over het zogenaamde ‘beschermen van intellectual property’ en zijn ontworpen om onder andere het illegaal downloaden van muziek, films, etc. tegen te gaan. De internet piraterij word hiermee dus ‘uitgeroeid’. Deze wetsvoorstellen zijn draconisch in opbouw en kunnen het internet kapot maken zoals wij het nu kennen. Ook PSX-Sense kan hierdoor beïnvloed worden en elke andere site die eigen content op het internet wil publiceren.

Wat houd SOPA in?

Om jullie allemaal even op te frissen zal ik in het kort uit leggen waar SOPA nou eigenlijk om gaat. SOPA geeft de Amerikaanse regering de macht om sites te blokkeren via DNS blocking. Dit houd in dat ze IP-adressen mogen blokkeren en hiermee dus sites onbeschikbaar kunnen maken. Maar nu is natuurlijk de vraag op welke grond ze dit dan mogen doen. Een site kan volgens SOPA geblocked worden door materiaal te posten dat niet van hun is en waar ze het recht niet tot hebben, maar de grootste catch is dat een site ook geblocked kan worden op basis van hun userbase die hetzelfde doen. Als jullie als gebruikers van ons forum of frontpage dus links plaatsen naar sites of materiaal dat volgens de regering word beschouwd als het stelen van intellectual property dan kan PSX-Sense geblocked worden!

DNS-blocking word eigenlijk gebruikt voor het blocken van spam adressen en om zogenaamde ‘zombie computers’ uit te schakelen

Wat houd het in voor Europa?

Nou is dit gelukkig niet het geval omdat het wetsvoorstel alleen voor Amerikaanse sites geldt, maar dit betekent niet dat wij niet de dupe gaan worden van SOPA als het er doorheen word gedrukt. Denk maar eens na hoeveel sites er in Amerika gestationeerd zijn: Twitter, Facebook, Photobucket, Youtube, Google, etc. Al deze sites kunnen door SOPA als rogue websites gezien worden. Stel je gooit een plaatje op Facebook dat niet van jou is, dan kan Facebook hiervoor afgestraft worden. Facebook zelf kan hier niks aan doen, maar de regering kan wel zeggen dat ze te weinig hebben gedaan om het te voorkomen en voor dat je het weet is Facebook geblocked.

Nou heeft dit nog steeds niet veel betrekking op gaming, maar denk even na hoeveel mensen materiaal van beta’s, trailers, gameplay etc. op Youtube posten die wij gebruiken om video’s van te maken en om jullie te laten zien om een indruk te krijgen van een game. Indien het niet gepost is door de uitgever of ontwikkelaar zelf zou de Amerikaanse regering kunnen zeggen dat Youtube schuldig is aan schending van de wet. Hier zit dus wel duidelijk gevaar voor gamers, maar wat SOPA vooral doet is het kapot maken van je vrijheid en creativiteit op het internet.

Organisatie van het internet

Gelukkig zien erg veel mensen in hoe slecht dit wetsvoorstel is en grote namen als Totalbiscuit, The Oatmeal en Wikipedia hebben hun sites onlangs als protest offline gehaald. Een internet zonder Wikipedia zal menig persoon onder jullie denk ik wel bang maken. Het maakt huiswerk en opdrachten maken toch een stukje moeilijker.

Hoe het gaat aflopen moeten we nog zien, maar ik ben ongelofelijk blij om te zien dat het internet zich verzamelt heeft om SOPA een halt toe te roepen. Het gaat hier om vrijheid van meningsuiting en het laten zien van wat je kan en wie je bent.

De hervorming tot ACTA

Vrij recent is er een geheel nieuw wetsvoorstel gedaan dat nog angstaanjagender is dan SOPA en PIPA. Deze nieuwe wet genaamd ACTA houd in grote lijnen hetzelfde in als SOPA en PIPA alleen word ACTA op een internationaal niveau toegepast.

Het grootste nadeel van ACTA is dat de definitie van een IP niet goed word beschreven waardoor regeringen en bedrijven makkelijker internet gebruikers kunnen beschuldigen van illegaal bezig zijn. Laat ik een klein voorbeeldje geven over hoe het zou werken in het dagelijks leven. Stel jij hebt betaald voor een kookklas en leert daar een fantastisch recept voor wentelteefjes (wie houd er nou niet van wentelteefjes?). Je bent enthousiast en zodra je thuis komt leer je het recept aan je vriendin, moeder, vader of wie dan ook. Zo kunnen jullie allemaal genieten van deze lekkernij. Jammer genoeg is iedereen waaraan je het recept geleerd hebt plus jezelf nu een crimineel volgens ACTA. De andere hebben namelijk niet betaald voor deze kennis en het toch vergaard.

Dit is een simpel voorbeeld, maar denk er even aan hoe dit zich op het internet zou kunnen toepassen. Stel dat je een recept uit een kookboek op het internet plaatst. Iedereen die dit recept gaat gebruiken is vervolgens schuldig aan het schenden van de wet.

Toedeloe privacy

Nou zullen sommige denken, oké maar dat gaan ze nooit allemaal kunnen controleren. In grote lijnen heb je daar gelijk in. De regering gaat dit nooit allemaal kunnen checken, daarom schuiven ze die verantwoordelijkheid ook naar ISP’s oftewel de internet providers. Bedrijven als Ziggo, KPN, Xs4all etc. zullen als ACTA door gaat veel strengere controles op hun gebruikers gaan uitvoeren. Gesprekken gaan gecontroleerd worden, de websites die je bezoekt, zelfs de bestanden op je computer zijn in principe niet meer veilig. Een grove schending van je privacy, maar hé alles om IP’s te beschermen toch?

Het verschil tussen SOPA, PIPA en ACTA?

Als ook maar één van deze wetsvoorstellen erdoorheen zou komen zou dit drastische gevolgen hebben voor het internet zoals we dat nu kennen. Op dit moment is het internet een veilige haven waar bijna alles mag en kan. Dit kan doordat het internet van niemand is. ACTA, SOPA en PIPA willen dit veranderen en ik huiver voor de dag dat deze voorstellen er dan ook echt doorheen gedrukt zullen worden.

Ik ben erg benieuwd naar jullie mening over SOPA, PIPA en ACTA. Laat vooral je stem horen in de comments.