De PlayStation Vita is inmiddels te koop voor de Europeanen en dus kan iedereen nu zien hoe tof deze kleine krachtpatser nu eigenlijk is. Het zal je alleen al wel opgevallen zijn dat je alle games zowel fysiek als digitaal kan kopen. Sony heeft haar vingers al eens gebrand bij het enkel ondersteunen van digitale games en dat ging compleet mis. We weten natuurlijk allemaal wel dat deze misser de PSPGo heet en dat wil Sony dit keer voorkomen.

Het is nu zo dat je sommige games voor een lager bedrag dan de adviesprijs in de winkel kan kopen. Vaak zijn winkels alleen sowieso al goedkoper dan de adviesprijs en dus kun je wel stellen dat de prijzen veelal gelijk zijn. Voor het digitaal downloaden van games heb je alleen wel opslagruimte nodig, daarvoor moet je een memory card kopen bij je PS Vita. Een game als Uncharted: Golden Abyss tikt de 3GB aan maar over het algemeen zit je tussen de 1,5 en 2GB voor een volwaardige PS Vita game.

De prijzen van een PS Vita memory card zijn alleen vrij heftig, voor een 16GB-model betaal je namelijk 50 euro. De 32GB-kaarten zijn enkel in Noord-Amerika en Japan verkrijgbaar, maar mocht je dit willen importeren kost je dit tussen de 75 en 100 euro. Zelf heb ik inmiddels een 32GB-kaart gekocht die deze week hopelijk op de deurmat zal vallen.

Het kopen van een 32GB-kaart is alleen iets wat je doet als je echt van plan bent je meeste games digitaal te gaan halen. Dit is voor mij dan ook het geval, ik haal mijn games gewoon uit de PlayStation Store. Dat gehannes met die kaartjes en een apart doosje om ze mee te nemen, nee, dat is gewoon niet weggelegd voor mij. De review exemplaren die ik toegestuurd krijg zijn over het algemeen ook digitaal, een enkele uitzondering daargelaten.

Maar ook al zou ik mijn games niet krijgen, dan zou ik ze alsnog digitaal kopen. Games die ik zelf niet review maar wel wil hebben koop ik digitaal.  De reden hiervoor is wat ik zojuist ook al noemde; ik wil dat gehannes met die kaartjes niet meer. Noem me een zeur, maar die tijd dat ik zoveel PSP-games meenam daar ben ik gewoon klaar mee. Ik start nu gemakkelijk game na game op zonder enige moeite, het enige wat ik meeneem is me PS Vita. Er zit nu een 8GB-kaart in me PS Vita en dus heb ik er al aardig wat games op. Het is geweldig hoe ik onderweg gewoon enkel me Vita bij me heb en tegelijk toch ook talloze games.

Wel moet ik toegeven dat ik positief tegenover het feit sta dat dit een keuze is. Je hoeft niet meer perse je games fysiek te kopen of digitaal, je kunt zelf bepalen hoe je jouw bibliotheek wilt hebben. Waar Sony alleen nog wel even aan moet werken is dat belachelijke activatie systeem en een enkel PSN-account per PS Vita-systeem, want daar word ik dan wel weer heel verdrietig van.

Waar kiezen jullie voor, digitale of fysieke games en waarom?