http://playsense.nl/images/file/img_4f4ab1d2f4140.jpg

Ontwikkelen voor een gamesysteem, het kost je werkelijk handenvol geld. Je zit vaak met de aanschaf van een SDK met een nog daarbij behorende devkit. Deze pakketten zijn enorm duur en het weerhoudt de technische consument ervan om zelf applicaties te bouwen. Met de PS Vita gaat dit alleen veranderen, het gaat namelijk mogelijk worden om straks met je eigen PC, applicaties te maken voor de PS Vita. Nu is deze functie ooit al eens stilletjes genoemd in een presentatie van Sony, maar je leest er op het moment eigenlijk nergens meer wat over.

Vandaar dat ik maar even besloot deze informatie weer op te graven en jullie hier wat over te vertellen. Voor de PlayStation Portable was homebrew eigenlijk de oorzaak van succes, emulatoren, eigen spelletjes en applicaties; de mogelijkheden waren in principe eindeloos. Toen kwam alleen de iPhone en daar kon je zelf Apps voor maken zonder dat je illegaal bezig was. Die fout wil Sony niet weer maken met de PS Vita, ze gaan namelijk via een framework een eigen App Store maken voor dit apparaat.

Dit framework heet PlayStation Suite. Dit is een soort App-store specifiek voor PlayStation apparaten. Hier valt onder andere de PS Vita onder maar ook PlayStation Certified telefoons en tablets. Op het moment kunnen enkele geselecteerd al aan de gang met dit framework en is het developer programma op dit moment in beta-fase. Meer informatie over deze beta kun je hier vinden.

Met PlayStation Suite kun jij gewoon met je eigen PC en een normale PS Vita een applicatie maken. Deze applicatie draait dan vervolgens in een aparte framework die afgeschermd is van functies zoals bijvoorbeeld back-ups draaien. Op die manier komt Sony met een oplossing voor mensen die graag zelf applicaties willen aanbieden voor de PS Vita en dit zonder dat Sony het gevaar loopt van piraterij.

Het nadeel is alleen dat je binnen PlayStation Suite niet de volledige power van de PS Vita kunt benutten, dit in tegenstelling tot de traditionele manier. Het maken van simpele games zou alleen in theorie mogelijk moeten zijn. Je kunt met PlayStation Suite apps bijvoorbeeld denken aan een PSX-Sense App, net als op de iPhone.

Het voordeel van het creëren van een PlayStation Suite App is dat je meerdere platformen tegelijk aan kunt spreken. Zo heb je niet alleen de PS Vita, maar ook bijvoorbeeld de nieuwe Xperia S of de Xperia Play. Je applicatie wordt aangeboden in een App-store model, los van de PlayStation Store. Ook kunnen ontwikkelaars zelf geld verdienen met het aanbieden van applicaties in de PlayStation Suite Store. Je moet het dus zien als een aparte PlayStation Store, alleen dan vol apps van mensen zoals jij en ik. Hier kun je dan non-gaming-content wegplukken evenals casual games. Het PlayStation Suite platform staat nog onder evaluatie voor de PS3, maar hier zullen we later meer over horen.

Waarschijnlijk zullen we dit jaar meer te zien krijgen van PlayStation Suite en hopelijk heb je nu ook een beetje het idee dat er nog heel veel moois in de planning staat voor je PS Vita.

Bron voor dit artikel: Research SCEE Presentation gegeven tijdens het 2011 Jordan Gaming Summit.