http://playsense.nl/images/file/img_4f772e36ccce2.jpg

De PS Vita is al een flinke poos verkrijgbaar, in Japan al vanaf eind december en in Noord-Amerika vanaf 15 februari. Wij Europeanen kregen de PS Vita vanaf 22 februari, wat nu ongeveer iets meer dan een maand geleden is. De belangrijkste periode voor een handheld of nieuwe apparaten in het algemeen, is hoe die in het begin op de markt gezet wordt, de eerste indruk is namelijk van enorm belang. Die eerste indruk begon goed, de PS Vita had meteen bij de launch al een hele berg games waarvan veel toppers, mijn PS Vita draaide dan ook overuren zoveel had ik te spelen. Maar nu is mijn PS Vita wat vaker stof aan het happen dan normaal, maar hoe komt dit?

Games te weinig

Als je veel onderweg bent speel je waarschijnlijk meer op je PS Vita dan op je console, maar dit geldt natuurlijk niet voor iedereen. De kans is dan ook groot dat je nu al op menig PS Vita game uitgekeken bent. Zelf heb ik onlangs dan MLB 12 geïmporteerd uit Amerika, dus daar ben ik nu vooral mee bezig. Dit is alleen niet een game voor iedereen en ook nog eens niet verkrijgbaar in Europa. De PS Vita heeft dan ook dringend nieuwe games nodig, al zijn het maar van die kleine PSN-games zoals Mutant Blob, die overigens geweldig was. Maar er gebeurd eigenlijk niets op het moment, bij de aankondiging van de NGP (later PS Vita) werd ons beloofd zoveel games te kunnen verwachten in een constante stroom. Ja het is nog vroeg, maar waar zijn die games? Laat staan screenshots hiervan of trailers.

Zelfs qua aankondigingen is het namelijk stil rondom de PS Vita, waar zijn beelden van PS Vita’s Killzone? Call of Duty? Assassins Creed? Komt er ook een GTA? Er zijn nog zoveel vragen die onbeantwoord zijn en ik zou er haast een beetje argwaan van krijgen. Op de PS3 bijvoorbeeld heb ik altijd wat te spelen gehad en nooit last gehad van het feit dat er geen games waren, zelfs niet in de eerste paar maanden. Dit wil ik met de PS Vita ook zien, al is het maar dat ik weet welke games in ontwikkeling zijn. Mensen die in februari een PS Vita hebben aangeschaft hebben vertrouwen gehad in Sony en in het apparaat, dit mag best beloond worden. We hebben massaal flink wat geld betaald uit vertrouwen dat we een geweldig apparaat zouden krijgen, dat is ook zo, maar die constante stroom van games ontbreekt nog altijd.

http://playsense.nl/images/file/img_4f773078d2200.jpg

Firmware update? Iemand?

Waar ik in mijn review over de PS Vita ook al over schreef was dat het besturingssyteem van de PS Vita nog altijd vele kinderziektes heeft. Dit is helemaal niet erg en allemaal puur softwarematig, dus valt het te repareren. Er zijn nu al zoveel klachten geweest over het feit dat Skype nog altijd ontbreekt, HTML5 in de webbrowser, Youtube en ga zo maar door. Sony heeft bij de release van de PS Vita aangegeven dat dit in een toekomstige firmware update aangepakt zou worden, maar het is nu al meer dan een maand later en we zien nog niets. In de maand april zou dan eigenlijk deze firmware update moeten komen, maar alsnog, dit duurt veel te lang Sony.

Al zijn het maar kleine fixes per keer, die Youtube-applicatie had er allang moeten zijn. Hetzelfde geldt voor HTML5 support in de browser, dit werd zelfs nog aangekondigd voordat het apparaat uit was in Japan, maar het is nergens te bekennen. Dit kan niet Sony, je kan niet weer over een kleine fix in het besturingssysteem maanden de tijd gaan nemen, zoiets moet ‘actie is reactie’ gaan worden. Dan zwijg ik nog over de Remote-play functionaliteit van het apparaat, iets waar zoveel potentie ligt en in principe al af is wordt amper ondersteund. Waarom kan ik nog altijd niet GTA IV op mijn PS Vita streamen of Red Dead Redemption? Want er zijn genoeg hackers die dit allang kunnen of moet ik hiervoor dan toch maar mijn PS3 Jailbreaken, Sony?

Het is nog niet te laat

Laat ik duidelijk zijn over het feit dat het nog absoluut niet te laat is voor de PS Vita, maar er zit wel duidelijk een kink in de kabel op het moment. Sony kan dit herstellen door binnen nu en de aankomende E3 in ieder geval een flink aantal features naar de PS Vita te brengen. Een Youtube-applicatie zou leuk zijn, Skype (met videochat) en een verbeterde browser met HTML5. Deze features mogen echt niet langer meer ontbreken en wil ik toch wel binnen nu en twee maand gaan zien op de PS Vita. Het heeft nu lang geduurd en ik wil gewoon zien dat de PS Vita nog steeds ondersteunt wordt en niet in de kast ligt bij Sony.

De volgende stappen na bovengenoemde is om ons op de E3 volledig weg te blazen, Sony houdt begin juni een persconferentie, dat is hun kans. Ik wil meer weten over hoe het zit met Remote-play op de PS Vita, ik wil beelden van Call of Duty Vita, Assassins Creed en natuurlijk Killzone. Sony heeft hoog van de toren geblazen met de PS Vita, het is dus dan ook meer dan normaal dat de verwachtingen bij ons hoog liggen, we hebben niet voor niets zoveel betaald voor die PS Vita.