http://playsense.nl/images/file/img_4fcd72d0b947a.jpg

Het was een hele lange nacht en we hebben dan ook een hele hoop vette dingen gezien. Zojuist is de Sony persconferentie geweest en alhoewel de show in het begin echt goed begon zakte het toch al snel in. Er werd teveel tijd besteed aan bijvoorbeeld het nieuwe Wonderbook voor de PS3 en er werden te weinig games getoond en dingen onthuld.

Er waren een hele hoop  teleurstellingen, die toch wel een rare nasmaak geven aan deze persconferentie. We misten bijvoorbeeld The Last Guardian enorm voor de PS3 en ook Agent, een exclusieve Rockstar-game voor de PS3, was niet aanwezig. Ook hadden we stiekeme hoop dat Sony weer een NBA-titel zou gaan maken, maar ook dit gebeurde niet. De hoop op een nieuwe game van Kojima was wellicht ver gezocht, maar uiteraard is dit ook niet gebeurd.

Voor de PS Vita waren de teleurstellingen misschien nog wel hoger. Bijvoorbeeld de aankondiging van Call of Duty: Black Ops Declassified voor de PS Vita, deze had gewoon beelden nodig. Er is verder  geen LittleBigPlanet Karting aangekondigd voor het apparaat, Killzone was afwezig, geen volwaardige MotorStorm, geen God of War, geen GTA en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Ook hadden we tenminste één of twee aankondigingen verwacht van games die compleet nieuw zijn op de PS Vita, maar helaas.

Dan nog het PlayStation Plus gebeuren wat vernieuwd zou worden, ook weer één grote teleurstelling. Er werd aangekondigd dat ze wat gratis volledige games in gaan zetten voor de betalende leden maar daar was ook alles mee gezegd en gedaan. Er was weer niks met betrekking tot de PS Vita en dat hakte er toch wel even weer in.

De geruchten dat Sony met Cloud Gaming bezig zal zijn hadden ook enigszins wat hoop aan ons gegeven dat we een vette persconferentie kregen. Maar inderdaag, ook dit was afwezig en OnLive of Gaikai waren in geen verre wegen te bekennen. Er zijn geeneens hints uitgegaan naar een dergelijke service en dat is ook weer jammer.

Qua firmware updates is er ook niks gebeurd, in weze is er eigenlijk helemaal niets nieuws aangekondigd op dit gebied. Behalve dat de PS Vita in Noord-Amerika ondersteuning voor Crackle en Hulu Plus krijgt werd er verder niet gesproken over bijvoorbeeld HTML5-ondersteuning. Laten we nog maar niet eens beginnen over Remote-play, waar uiteraard ook niks over is gezegd.

Voor een bedrijf dat zoveel gewicht op haar schouders heeft rusten om winst te boeken, was dit toch wel een enorm teleurstellende persconferentie. Tuurlijk was de hype, zoals gewoonlijk, weer misplaatst en te groot maar zoveel missers had niemand durven dromen. The Last of Us en God of War: Ascension zijn uiteraard hele vette titels, maar met dat alleen? Nee, daar verover je de wereld echt niet mee.

Wel heb ik even nog gedacht dat Sony misschien wat terughoudend is met aankondigingen op de E3 omdat ze misschien zelf nog met een evenement kunnen komen. Maar als je eigenlijk gaat kijken hoe groot dit was opgezet, een stadium met een capaciteit van ruim 6500 man, daar ga je als bedrijf gebruik van maken met alles wat je hebt. Dit was een plek om het grove geschut in te zetten. Op het moment zijn er dan ook wat gemengde gevoelens aanwezig bij mij wat betreft de PS Vita en de toekomst van dit apparaat, want na deze show lijkt me deze toekomst toch wel wat onzeker.

De PlayStation 3 redt zich uiteraard wel, er komen zoveel toffe games aan dat ik me daar geen enkele zorgen over maak. Neem bijvoorbeeld de nieuwe Ubisoft-game, Watch Dogs, en Black Ops 2, Medal of Honor: Warfighter, FIFA 13, Assassins Creed III, The Last of Us, de nieuwe Beyond van Quinatic Dream, deze lijst is echt enorm en gaat nog wel even door. Maar Sony zelf stelt toch wat teleur op het gebied van ondersteuning en dat is jammer.

Alhoewel er een paar leuke games waren bij deze persconferentie, was dit echt een hele grote aanfluiting.