http://playsense.nl/images/file/img_4fd91a63992a5.jpg

Impressie: Quantum Conundrum – Puzzelgames zijn door de jaren heen flink veranderd en Valve kwam natuurlijk een hele tijd terug met Portal. Een 3D puzzeltitel, waarin verhaal, humor en best pittige hersenbrekers in gestopt waren. Nu komt Square Enix in samenwerking met Airtight Games met een puzzelgame genaamd Quantum Conundrum wat op eerste oogopslag veel gemeen heeft met de Portal-games. Echter heeft het een eigen verhaal en stijl, die best interessant is. Deze zomer moet de game verschijnen op het PlayStation Network en op de E3 kregen we een introductie tot wat we kunnen verwachten.

Op naar de donzige dimensie!

Je zult wellicht wel denken wat voor rare titel de game heeft en ook wij moesten even een paar keer goed lezen hoe je het uitspreekt, maar de naam is vrij logisch als je het verhaal erachter kent. In deze downloadbare titel ben jij een twaalfjarige jongetje die gaat logeren bij zijn oom. Laat deze nogal uitbundige oom een uitvinder zijn en op een dag gaat het compleet mis. Professor Fitz Quadwrangle, zoals de man heet is altijd druk met experimenteren en ontdekken, totdat het dus fout gaat. Een van zijn experimenten loopt in de soep en jouw oom verdwijnt in het niets. Nu ben jij alleen in het grote huis, waar allerlei wetenschappelijke voorwerpen en objecten zich bevinden.

http://playsense.nl/images/file/img_4fd91cb5af4f9.jpg

Vanuit het first-person view is het nu puzzelen geblazen om er achter te komen waar jouw oom is. Dit allemaal in een heel groot huis, waar jij eigenlijk helemaal niet wilde zijn. Toevalligerwijs heeft jouw oom voor zijn verdwijning het zogenaamde Science Juice ontdekt en hiermee ga jij een variatie aan puzzels oplossen. Terwijl je door het huis allerlei boeken en meubelen ziet staan zul je ook de objecten zien, waarmee jij de puzzels dient op te lossen. Een van die objecten of eerder gezegd mechaniek is de ISD wat staat voor Interdimensional Shifting Device. Bevestigd op jouw arm kun je hiermee simpel van dimensie veranderen en zo heb je Fluffy Dimension, waardoor alles tien keer lichter dan normaal wordt en ook visueel veranderd er een hoop.

De wereld kleurt dan wit en donzig, waardoor zware voorwerpen zo licht als een knuffel worden. Op die manier kun je deze wel optillen terwijl dat eerst niet mogelijk was. Zo kun je een kluis met gemak op een drukknop zetten, zodat deze een doorgang opent. Verder heb je Slow-Motion Dimension, waarmee je, ja je hebt het al geraden de tijd kan vertragen. Hiermee kun je lasers ontwijken of door langzaam sluitende deuren heen kunt glippen enzovoort. Je kunt soms dimensies combineren om op deze wijze verder te geraken in het huis. Het kost soms aardig wat denkwerk, maar dat is ook waar de uitdaging ligt. Naast deze twee dimensies heb je ook nog Reverse Gravity en de naam zegt het al: hierdoor gaan objecten de lucht in.

http://youtu.be/Qg97ZEkqhzE

Batterijen vol met Science Juice

Verder heb je ook nog de Heavy Dimension, waarmee je normaal lichte objecten twintig keer zo zwaar kan laten worden. Stel dat je bij een deur staat met twee drukknopmechanismes en op de ene staat een kluis en op de ander een kartonnen doos. Dan kun je met Heavy Dimension de kartonnen doos zo zwaar maken dat de deur open zal gaan. Al deze dimensies moet je wel eerst actief maken en dat doe je door middel van batterijen die je krijgt aangegeven door een klein groen monster die luistert naar de naam Ike. In die batterijen zit dus die door jouw oom ontdekte Science Juice. Als je dus een batterij vind met Heavy Dimension er in dan stop je die in een soort ontvanger.

In die ontvanger is plaats voor vier batterijen en als je eenmaal meerdere dimensies, want er zijn er meer dan vier in de uiteindelijke game vindt dan moet je goed bedenken welke je nodig hebt om verder te komen. Het combineren van de verschillende dimensies zal naar onze mening de meeste uitdaging opleveren. Dit vergt inzicht en timing, want soms moet je een laser blokkeren met een kartonnen doos met de hulp van Slow-Motion Dimension en dan snel weer overschakelen naar een andere dimensie om de puzzel op te lossen. Soms heb je in situaties voorwerpen nodig en daarvoor heeft jouw oom ook iets op bedacht. Het heet DALLI en kan objecten en voorwerpen achter elkaar klonen en uitspugen. Dit mechanisme zit in elke ruimte en zal een belangrijk onderdeel zijn van puzzels.

http://playsense.nl/images/file/img_4fd91d492544e.jpg

Voorlopige conclusie

In de dertig minuten durende presentie bij Square Enix kregen we één van de meest verrassende titels op de E3 te zien. Portal staat bekend om de puzzels met de portalen, maar Quantum Conundrum kan weleens naam gaan maken met de verschillende dimensies, welke je slim moet combineren. Dit kan weleens een heel erg leuke puzzelgame gaan worden met de nodige uitdaging. Tevens ziet de game er al prima uit met een vrolijke uitstraling door alle kleuren en het toffe leveldesign. Wellichtn gaat dit wel de beste PSN game worden die deze zomer verschijnt. Als jij liefhebber bent van dit soort games, zet deze dan vol op jouw radar.