PSX-Sense - PS3, PS4 en PS Vita Community
Ratchet & Clank: HD Trilogy PS3PS Vita
Review: Ratchet & Clank HD Trilogy

Review: Ratchet & Clank HD Trilogy

Door op juli 4, 2012 om 19:00 - 788 keer bekeken


Review: Ratchet & Clank HD Trilogy – Insomniac heeft bij elke PlayStation generatie een relatief grote rol gespeeld. Zo kwam de ontwikkelaar met verschillende Spyro: The Dragon delen op de eerste PlayStation en was ze verantwoordelijk voor de Resistance trilogie op de PlayStation 3. In de tijd van de PlayStation 2 richtte Insomniac zich vooral op Ratchet & Clank en ondanks dat ze deze franchise op de PlayStation 3 hebben voortgezet, vormde het PlayStation 2 tijdperk toch wel het hoogtepunt voor het olijke duo. Nu keren ze terug dankzij een HD remake en wij speelden de memorabele eerste drie games uit de reeks opnieuw.

Sony blijft maar met HD remakes komen

Sony heeft in de afgelopen twee jaar steeds meer verschillende franchises van een HD remake voorzien. Het begon met God of War, maar inmiddels zijn ook ICO, Shadow of the Colossus, Sly Cooper, Jak and Daxter en nog veel meer games in een HD jasje gestoken.  Ook andere uitgevers zagen hier wel brood in en kwamen met hun eigen HD remakes van verschillende games. Ratchet & Clank ontbraken nog, maar daar is nu verandering in gekomen met de HD remakes van de eerste drie delen.

In deze collectie kun je Ratchet & Clank, Ratchet & Clank: Locked & Loaded en Ratchet & Clank: Up Your Arsenal terugvinden. De drie games zijn vanzelfsprekend in een HD jasje gegoten, waardoor de graphics behoorlijk zijn opgeleukt. Natuurlijk kunnen de games de vergelijking met de huidige grafische standaard niet doorstaan, maar los daarvan mag gezegd worden dat de games er stuk voor stuk prima uitzien. Wat de games vooral kenmerkte was de enorme variatie in omgevingen en de kleurrijke invulling van het geheel. Dat is uiteraard hetzelfde gebleven.

Je bezoekt alle uithoeken van het heelal

Overigens zijn de games zelf in de kern ook onveranderd gebleven. Je krijgt nog steeds per game een leuk avontuur voorgeschoteld, waarbij het verhaal vooral draait om het duo dat allerlei gevaren moet zien af te wenden. Dat brengt je naar allerlei uithoeken van het heelal en tijdens het spelen merkten we weer op hoe gevarieerd de gameplay voor een platformer is. Tegenwoordig is de absurditeit in wapens een heus kenmerk voor de franchise, maar doordat er dusdanig veel delen verschenen zijn, is het niet meer echt heel bijzonder te noemen.

De eerste drie delen waren echter de grondleggers van wellicht de meest originele wapens die we ooit in games gezien hebben en we hebben ons dan ook kostelijk weten te vermaken met de actie, welke ook anno 2012 nog prima werkt. Het was voor ons vooral een nostalgische ervaring met games die binnen het genre toch net even anders zijn dan gebruikelijk. De vreemde wapens zijn één ding, maar de eigenzinnige humor van de games mag zeker niet vergeten worden. Dit zijn slechts elementen van de gameplay, want ook het springen, platformen en grinden zijn uiteraard van de partij en dat maakt de games juist behoorlijk gevarieerd, zoals eerder al benoemd.

Drie volwaardige avonturen

Op de games zelf zullen we niet al te diep in gaan, want hierover kunnen we vrij kort zijn. Als je deze games gemist hebt ten tijde van de PlayStation 2, dan is deze HD collectie een prima aanschaf om je enige tijd mee te vermaken. Je krijgt drie volwaardige avonturen die stuk voor stuk ook nu nog zeer goed speelbaar en vooral erg vermakelijk zijn. Als je latere delen gespeeld hebt, dan is het wel een stapje terug, gezien de PlayStation 3 delen in dat opzicht wat geavanceerder zijn, maar desondanks zullen er weinig gamers zijn die deze drie delen op de PlayStation 3 niet trekken.

De HD remake brengt overigens meer met zich mee dan alleen HD graphics. Zo is de framerate opgevoerd naar zestig, waardoor het allemaal net eventjes wat soepeler loopt. Uiteraard kennen de games Trophy ondersteuning en als je voor Platinum gaat, dan zul je een behoorlijk lange tijd bezig zijn. Als laatste kunnen we hier nog aan toevoegen dat er 3D ondersteuning is en er een online multiplayer in de collectie te vinden valt. Vanuit dat opzicht kan het rustig zo zijn dat je tegen een uur of veertig bezig bent met het totaalpakket en dat is geen slechte deal als je je realiseert dat dergelijke collecties nooit voor een full-price over de toonbank gaan.

Conclusie

De Ratchet & Clank HD Trilogy is voor fans van de franchise een nostalgische ervaring. De gameplay is fantastisch en het ziet er grafisch behoorlijk gevarieerd en kleurrijk uit. De meest absurde wapens komen voorbij en ook de humor blijft nu nog erg lollig. In elk opzicht is deze collectie dan ook gewoon een aanrader, maar realiseer wel dat als je enkel de delen op de PlayStation 3 gespeeld hebt, dat dit een stapje terug is. Dit is geen negatief aspect overigens, maar wel even belangrijk om te weten. Los daarvan wisten wij ons enorm te vermaken en we kunnen haast niet anders dan veronderstellen dat jij dat ook zult doen.

Pluspunten

 • Uren speelplezier
 • Verbeterde framerate
 • Fijne gameplay en variatie
 • Wapens blijven tof

Minpunten

 • Niets noemenswaardig


 1. DextraZ Geplaatst op    54 XP
  avatar

  Goede review ikga hem nu zkr kopen.

 2. Bappie-NL Geplaatst op    1329 XP
  avatar

  Zo kort maar krachtige review…

  Laat ik 1 van de zijn die alleen de PS3 edities heeft gespeeld en Size Matters op de PSP. Ik heb er totaal geen moeite mee dat bijvoorbeeld In Time veel geavanceerder is. Ik ben momenteel met het eerste deel bezig en dit is eigenlijk alleen maar puur genieten! Het geheel ziet er vrolijk en kleurrijk uit, de humor is goed, de gameplay is goed, de camera hapert soms wel een beetje, maar is niet echt storend.

  Nee, ik ben heel blij met de HD collectie, nu heb ik eindelijk de kans om alle delen uit te spelen. ;-)

 3. Thijs Geplaatst op    891 XP
  avatar

  R&C III… Game #1 voor mijn PS2…

 4. Scholtenbrau Geplaatst op    442 XP
  avatar

  Ben ze nu aan het spelen. Ratchet & Clank 3 blijft mijn all-time favorite game. Wat heb ik die game destijds platgespeeld… En nu weer! :-)

  En zeker nostalgisch, deeltje 2 was m’n eerste PS2-game.

 5. Valentino1994 Geplaatst op    315 XP
  avatar

  Heb ze nooit gespeeld op PS2, maar zodra ik hoorde dat er een hd collectie van kwam, wist ik dat ik m meteen zou halen.
  Ook Sly en Gow had ik nooit op PS2 gespeeld, ben echt blij met alle remakes :D
  (Als ze niet te duur zijn :P )

 6. 82.151.56.xxx Anoniem - Geplaatst op   
  avatar

  Ik ben een die-hard ratchet and clank fan, ik heb alle games ooit gemaakt gekocht(en heb zelfs een sackboy ratchet poppetje :P) Ratchet and clank 3 blijft de beste ooit, waarna 2 en 1 volgen. die new generation games zijn grafisch mooier, maar je mist de “feeling” die 1, 2 en 3 wel hebben. ik heb ook deze remake direct gekocht en heb nu al vele speeluren in R&C 1 zitten :D.de 3 games kosten maar 40 euro, maar zijn elke CENT dubbel en dwars waard

 7. Wallsight crew Redacteur Geplaatst op    245 XP
  avatar

  Sterke review.

  Ik ga deze of de Jak & Daxter trilogie toch eens halen deze zomer – weet alleen niet goed welke :)

 8. donselaar Geplaatst op    170 XP
  avatar

  ik heb alle R&C delen echt compleet plat gespeeld dit is weer pure nostalgie…

  heerlijk :)

 9. rva_96 crew Redacteur Geplaatst op    1423 XP
  avatar

  @Wallsight: Haha ik heb precies hetzelfde, zit ook te twijfelen tussen Jackanddaxter maar rachetandclank lijkt me ook heel tof !


boxshot

Releasedatum:
27-06-2012
Genre:
Actie-avontuur
Uitgever:
Sony
Ontwikkelaar:
Idol Minds
PS4-exclusive Bloodborne vraagt 41GB harde schijf ruimte
6 maart om 16:12
Speciale Metal Gear Solid V PlayStation 4 lanceert mogelijk ook buiten Japan
6 maart om 15:37
Microsoft werkt samen met Sony en Nintendo vanwege DDoS-aanvallen
6 maart om 15:10
Jaag dit weekend op gouden skins in Evolve
6 maart om 14:27
Avalanche vertelt meer over het ontwerpen van de wereld in Mad Max
6 maart om 13:51
PSX-Sense is onderdeel van Rootbeat© 2008 - 2015 Alle rechten voorbehouden