Review: Frogger: Hyper Arcade Edition – De meeste mensen zullen ongetwijfeld Frogger wel kennen. Frogger is het groene kikkertje die in 1981 werd geïntroduceerd en na deze introductie zijn er een heleboel games uitgekomen met onze groene vriend. De laatste Frogger game voor de consoles stamt alweer uit 2009 en daarom is dit jaar de game Frogger: Hyper Arcade Edition uitgebracht. Het voornaamste doel van het spel is om met je kikker de overkant van de weg te bereiken terwijl je auto’s en andere obstakels moet ontwijjken. Zijn we na al die Frogger games niet een keertje klaar met het kikkertje of is deze nieuwe titel weer een waardige aansluiting op de reeks? Jullie zullen het allemaal te weten komen in deze review.

Vrolijkheid ten top

Met deze leuke kleine arcade games tussendoor komen we helemaal terug in de tijd dat we hardcore games konden spelen in de speelhal. 20 Cent in de speelautomaten en daar rolde bijvoorbeeld Pac-Man of Frogger over je scherm heen. Geheel in deze stijl hebben ze dan ook deze Hyper Arcade Edition gemaakt.

Wanneer je de game opstart kom je in een vrolijk en hyperactief menu terecht en vanuit hier kan je kiezen uit acht verschillende modi. Bij iedere modi kan je kiezen uit enkele verschillende achtergrond muziekjes die door de jaren heen zijn geïntroduceerd in Frogger en ook kan je zelf de grafische stijl kiezen. Ga jij de game spelen in de retro stijl van 1981? Of wil jij gewoon current-gen genieten van Frogger en zet je de graphics op haarscherp? Het is allemaal aan jouw en er zijn nog wel enkele andere verschillende soorten grafische stijlen om uit te kiezen.

Het eerste dat mij hierbij opviel is dat de game hetzelfde is opgebouwd als de game PAC-MAN Championship Edition DX. Deze game heb ik lang geleden eens gespeeld en kom aardig herkenbaar over. De menu opbouw is exact hetzelfde en ook bij PAC-MAN kon je de grafische stijl en de muziek naar eigen keuze aanpassen. Gaat dit na de HD remakes een nieuwe trend worden en krijgen oude games van de speelautomaten een eigen soort insteek op de consoles?

Op avontuur naar de overkant

De game heeft zoals gezegd acht verschillende modi en bij elke game modus is het de bedoeling om de overkant van de weg te bereiken, maar steeds op een andere manier of met een ander doel. Het is allemaal wel leuk en aardig, maar ondanks de verschillende doelen lijken alle modi heel erg op elkaar. Hierdoor was ik na ruim een uurtje op zich wel klaar met de game en had ik alle modi even bekeken en gehaald.

De modi variëren van Paint (het aanraken van elk vierkante vlak in het level terwijl je alle obstakels vermijd) tot Twin Frogger (bestuur twee kikkers tegelijkertijd met één joystick en leid ze naar de overkant). Natuurlijk bestaat elke game nog wel uit verschillende moeilijkheidsgraden, maar enkele modi waren ook gewoon heel simpel uit te spelen op het moeilijkste niveau.

De looks van de kikker

Zoals eerder gezegd kan je in de game zelf je grafische stijl uitkiezen wanneer je een game start. Graphics die variëren van 1981 tot aan 2012, waardoor er voor iedereen wel een stijl tussen zit. Natuurlijk zijn alle grafische stijltjes wel wat opgepoetst en zo heeft de retro look van 1981 toch ook wel iets nieuws en dat is natuurlijk dat het in HD is. Immers, in 2012 kan niemand meer zonder HD.

Het menu van de game is haarscherp met een, natuurlijk, groen tintje. Daarentegen hebben de aanwezige knoppen in het menu wel weer iets retro’s waardoor het een mengelmoes is van nieuwe en oude elementen. Leuk gedaan, maar exact zoals we deze al kenden van PAC-MAN uit 2011.

Jukebox & Home Cinema Set

Waar men vroeger in de goede oude tijd genoot van de jukebox, hebben we nu de homecinema sets. Hiermee wil ik graag ook de muziek in de game vergelijken, want net zoals de graphics en de gameplay bestaat natuurlijk ook de muziek uit vele verschillende elementen.

Er zijn in totaal elf verschillende liedjes te beluisteren, van oude 8-bit muziek tot aan de nieuwste futuristische kikker hits 2012. Het is dus mogelijk om met graphics uit bijvoorbeeld 1990 te spelen met een muziekje van 2012 en andersom. Hierdoor ontwikkel je steeds je eigen sfeer in de game die het beste bij je past en dat is best een leuke aanvulling op de gameplay.

Conclusie

Voor een paar euro kan je in de PlayStation Store deze game oppikken, maar wees er wel van bewust dat je er niet al te lang mee bezig zult zijn. De verschillende modi lijken te veel op elkaar, waardoor je de game snel op een lager pitje zal zetten. De graphics en het geluid daarentegen zijn uitstekend te noemen, maar als de gameplay niet naar behoren is, zijn deze twee elementen niet tegen de gameplay opgewassen. Voor de echte fans van Frogger is het uiteraard een aanrader, maar voor de nieuwelingen is het misschien alleen leuk voor eventjes tussendoor.

Pluspunten

  • Graphics en geluid aanpassen naar eigen stijl
  • Acht verschillende modi…

Minpunten

  • … die nagenoeg teveel op elkaar lijken
  • Gameplay is na een uurtje wel weer gezien
  • Snel op uitgekeken