Preview: Deadpool – De comics en characters van Marvel Comics en DC Comics zijn de afgelopen jaren fantastische inspiratiebronnen geweest voor vele films en vele games. Als fan van comics heb je dan ook weinig te klagen en de vraag naar dergelijke games lijkt nog niet echt op te houden. Reden genoeg om de wat minder bekende comics te gaan gebruiken voor nieuwe games en Activision doet dat met Deadpool. Deadpool is een wat vreemde eend in de bijt in het universum van Marvel, maar dat maakt niet uit, want de game gaat werkelijk waar één van de meest hilarische games ooit worden.

Achter gesloten deuren de vertoning van Deadpool

Deadpool werd enige tijd terug aangekondigd en op de GamesCom kregen we deze game achter gesloten deuren te zien. Tijdens de presentatie kregen we veel elementen van de gameplay te zien, maar voorafgaand hieraan werd het personage eventjes toegelicht door de ontwikkelaar. Het kan immers zomaar zijn dat Deadpool je weinig zegt. Bedenk dat Spider-Man uit dezelfde stal komt en iedereen dat personage wel kent en je hebt een idee wat het immense verschil is in de populariteit van de twee genoemde figuren.

Deadpool heet in werkelijkheid Jack en hij leed aan terminale kanker. Om hier wat tegen te doen meldde hij zich aan bij het Weapon X programma zodat hij behandeld zou kunnen worden. Echter liep dat wat anders dan gepland, want de kanker reageerde door Jack te muteren tot een verminkt geval en met mentale instabiliteit. Hij werd gedropt in een afdeling voor mislukkelingen en hier wachtte een eenzame dood op hem, totdat de genezende kracht van de behandeling actief werd en gevolg was dat hij ontsnapte met als voordeel dat hij enorm veel kan hebben voordat hij daadwerkelijk het loodje legt.

Deadpool is een enorm droge grapjas

Deadpool onderscheid zich van alle andere personages in het Marvel universum en dat komt doordat hij na het gedoe bij het Weapon X programma aan de slag is gegaan als huurling. Veelal zijn de personages in het Marvel Universum tegen het vermoorden van andere personages of inwoners, maar Deadpool heeft daar volledig lak aan. Daarnaast is Deadpool ondanks zijn vervelende verleden een ontzettend droge grapjas. Dat voerde de boventoon tijdens de presentatie. De ene na de andere flauwe oneliner kwam eruit zetten en ook tijdens het spelen van de game neemt Deadpool hetgeen je doet niet erg serieus.

Dit komt doordat Deadpool zich ervan bewust is dat hij in een game zit en hier steekt hij dan ook continu de draak mee. Zo kwam er een moment voorbij dat hij een vijand hard in zijn gezicht aan het slaan is, dit gebeurde middels het continu drukken op de daarvoor aangewezen knop. Op het moment dat de ontwikkelaar die de game demonstreerde eventjes niets deed draaide Deadpool zich om richting de speler en zei hierbij: ‘dit is het moment waar je continu op de knop moet blijven drukken’. Een ander moment was dat Deadpool bij een muur uitkwam waar hij naar boven moest. Voordat hij begon zei hij al dat het heel handig was om een walljump te proberen waarbij je van links naar rechts omhoog springt.

‘Ik begrijp nu waarom Spidey het zo leuk vindt’

Eenmaal bovenop kwam de uitspraak: ‘ik begrijp nu waarom Spidey het zo leuk vindt’. Dit zijn slechts twee momenten die we beschrijven, maar de presentatie van ruim een kwartier zat bomvol dit soort onzinnige uitspraken en doordat hij weet dat hij in een game zit en dit ook duidelijk laat voorkomen is de ontwikkelaar vrij om hier ontzettend veel dingen mee te doen en geloof ons maar, je gaat je kapot lachen om die idioot met de naam Deadpool. Goed voorbeeld is ook dat hij in het hoofdmenu op je TV gaat tikken om je aandacht te vragen of net doet alsof hij met een lift uit het scherm verdwijnt. Hilariteit alom en dat is een frisse insteek in dit genre van games, waarbij de serieuze toon veelal het belangrijkste is.

Belangrijk is om naast de humor te vermelden dat de gameplay verder vrij typisch is. Het is veelal platformen en geregeld kom je vijanden tegen die je met wat drukken op de knoppen kunt verslaan. Daarnaast bevat de game diverse puzzels en zo creëert High Moon Studios een mix van verschillende aspecten die het tot een actievolle game moeten maken. Wel is het zo dat de gameplay zelf nergens echt bijzonder oogde, maar een vijand in elkaar meppen met daarbij de uitspraak Hadouken door Deadpool maakt het al gelijk een stuk leuker. Verder moeten we opmerken dat we een pre-alpha build van de game zagen wat betekent dat het nog alle kanten op kan.

Grafisch was het niet bijzonder, maar dat is niet per definitie negatief. Over de animaties zijn we nog niet echt lyrisch, maar wederom komt hierbij het gegeven van een pre-alpha build naar voren. De presentatie richtte zich dan ook meer op het aantonen van wat voor soort game we mogen verwachten en welke humor we gaan aantreffen en reken er maar op dat de game alleen voor de humor al het afwachten waard is. Dat maakt Deadpool juist interessanter ten opzichte van de andere games en na een half uur liepen we dan ook met een grote grijns op ons gezicht de presentatieruimte uit.

Voorlopige conclusie

Ja, Deadpool als game oogde tot zover weinig bijzonder, maar de game moet het vooral van de humor van het personage hebben. Een Deadpool dat van een flat afspringt en: ‘I believe I can fly’ zingt is gewoon domweg lachen. Humor in games is een bekend gegeven, maar als er één nu al de kroon spant dan is het Deadpool en dat te bedenken dat de release nog wel eventjes van ons af is. De gameplay zal uiteindelijk ongetwijfeld vol variatie zitten en de manier waarop het gedemonstreerd werd leek het ook prima te spelen. High Moon Studios is bovendien verantwoordelijk voor de titel en die weten wel hoe ze games moeten maken. Dat hebben ze immers bewezen met de Transformers games.