Het leek (en lijkt nog steeds) zo veelbelovend: de ontwikkelaars van PlayStation 2 pareltjes Ico en Shadow of the Colossus – onlangs nog heruitgegeven in HD voor de PlayStation 3 – combineerden het beste uit hun eerdere titels voor The Last Guardian, een PS3 exclusieve game waarin een klein jongetje moet zien samen te werken met een gigantisch beest dat luistert naar de naam Trico. De trailers waren werkelijk adembenemend en het spel werd logischerwijs behoorlijk opgehyped. Toen leek het echter allemaal fout te gaan… en dat is nog zacht uitgedrukt.

The Last Guardian werd uitgesteld. Véél uitgesteld. Tot op het punt dat je haast aan Duke Nukem Forever (een overdreven analogie, maar je snapt vast wel wat we bedoelen) zou beginnen denken wanneer de releasedatum opnieuw achteruitgeschoven werd. Vervolgens bleek de game telkens weer dé grote afwezige op belangrijke beurzen als E3 en de Gamescom. Onheilspellende berichten over sleutelfiguren – waaronder niet in het minst game director Fumito Ueda – die Sony verlieten en een uitermate verdachte wijziging in het handelsmerk maakten het doemscenario compleet.

Nu is het misschien nog wat vroeg om al in de verleden tijd over The Last Guardian te gaan spreken, maar niemand zal ontkennen dat de situatie er allesbehalve rooskleurig uitziet. Ook vandaag hebben we, zoals jullie al uit de titel konden afleiden, slecht nieuws voor jullie. Kenji Kaido, line producer van The Last Guardian, heeft zijn biezen gepakt en Sony verlaten. De man was ook al producer van Ico en Shadow of the Colossus en speelde een grote rol in de ontwikkeling van de spirituele opvolger. Nog iemand die dit (zinkend?) schip de rug toekeert.

Kaido kondigde zijn vertrek aan via – wat is het toch een heerlijk medium – Twitter en liet min of meer verstaan dat het er niet goed uitziet voor The Last Guardian, een game die nu wel echt stevig onder druk lijkt te komen staan. Sony blijft uiteraard beweren dat er achter de schermen nog fanatiek gesleuteld wordt aan de titel en wie zijn wij om daaraan te twijfelen. Toch ziet het er steeds meer naar uit dat The Last Guardian het levenslicht niet meer zal aanschouwen op de PlayStation 3. De volgende generatie consoles dan maar? Fingers crossed.