Overheidsinstellingen en games, dat zijn twee zaken die veelal niet goed samengaan, aangezien veel mensen die geen kaas gegeten hebben van games hier automatisch allergisch voor zijn en het voor welke gebeurtenis dan ook de schuld geven. Het is geen onbekend verhaal dat games mensen agressief zouden maken, dat ze slechte invloed uitoefenen op jongeren en meer. Call of Duty als franchise is dan inmiddels ook talloze keren in een negatief daglicht gesteld, maar de gamers waren er altijd stellig van overtuigd dat dergelijke titels niets te maken hebben met ontspoort gedrag van jongeren en daar lijkt men nu gelijk in te krijgen.

Recent was er in Arnhem een presentatie voor de gemeenteraadsleden van straathoekwerkers en uit deze presentatie blijkt dat het straat overlast in december 2010 spectaculair was afgenomen. Jeugdoverlast coördinator Hans Heinrouweler van het gemeentelijk veiligheidshuis kreeg vanuit allerlei hoeken van de stad dezelfde signalen dat jeugdgroepen en hangjongeren van de straat waren verdwenen.

Bij wat nader onderzoek bleek de afname gepaard te gaan met de release van Call of Duty: Black Ops, welke in november 2010 verscheen. De jongeren die normaal gesproken de boel op straat verstoren zaten op dat moment massaal binnen online te knallen. In de tijd sinds dat moment tot op heden heeft er niet meer een soortgelijke gebeurtenis opgedaan, althans, niet zo extreem. Wel geeft Heinrouweler aan dat de overlast sowieso fors is afgenomen. Mede doordat jeugdgroepen steeds vaker online afspreken.

Zo zie je maar weer, Call of Duty: Black Ops lost min of meer een fors probleem in een groot deel op en dat mag ook wel eens gezegd worden.

Met dank aan: Klapper.