PSX-Sense - PS3, PS4 en PS Vita Community
Borderlands II PS3
Review: Borderlands 2

Review: Borderlands 2

Door op september 23, 2012 om 23:26 - 1.243 keer bekeken

Review: Borderlands 2 review ps3
Review: Borderlands 2 – Voorafgaand aan de release van het eerste deel in de Borderlands franchise is er veel gebeurd en vooral veranderd. Niet alleen duurde het vrij lang voordat alle informatie beschikbaar was, maar zodra er überhaupt informatie beschikbaar werd gesteld, werd het al nietig verklaard. Het nieuwe IP onderging een grondige metamorfose, waarna wij de game bijna niet meer terugkenden. Het complete uiterlijk, concept en verhaal waren anders geworden. Dit hoefde natuurlijk niet meteen slecht uit te draaien en toen we het bij de release een kans gaven, waren we verkocht. Op enkele minpunten na was het een must-have voor mening gamers, een hele reputatie om naar op te leven dus. Drie veel te lange jaren verder is het dan uiteindelijk zover: Borderlands 2 ligt in de winkels! Retourneren we hem liever naar de schappen of krijgt hij een ereplekje in onze collectie?

Vijanden volpompen met kogels

Borderlands 2 is een game die, ondanks de lengte van de game, toch het shooter element weet te verbeteren. Door middel van een compleet andere speelstijl, open wereld en vooral de uiteenlopende missies weet de game interessant te blijven. Dit doen franchises als Call of Duty, Battlefield of Medal of Honor ze in geen jaren na. Natuurlijk zijn het hele andere spellen, maar één ding staat in alle voorgenoemde games centraal: vijanden volpompen met kogels! In de wereld van Borderlands is alles mogelijk. Misschien zelfs meer dan alles! Pandora is en blijft een planeet waar niet alles is wat het lijkt en de inwoners passen zich daarop aan. Niet iedereen gaat even goed om met de mogelijkheden van Pandora. Zo worden dus automatisch de goeden gescheiden van de slechteriken, maar zullen wel verstrengeld zijn in een eeuwig durende strijd. Dat is natuurlijk tot iemand het opgeeft of het leven laat.

Review: Borderlands 2 review ps3

Iets minder egotrippen, Jack!

De actie op Pandora in Borderlands 2 wordt pas 5 jaar na de eerste Borderlands hervat. Een schurk genaamd Handsome Jack is ondertussen aan de macht gekomen en wat hij van plan is met Pandora is voor niemand goed – behalve voor hemzelf. Vanzelfsprekende is meneer dus enorm voldaan met zichzelf en hij zet zijn snode plan dus zonder aarzeling voort. Tot de nieuwe Vault Hunters arriveren op Pandora is Jack nog vrij machtig. De enige tegenstand die geboden wordt is ontspoord doordat verschillende facties elkaar, misschien onbedoeld, tegenwerken. Naast Handsome Jack en zijn leger van robots heb je ook nog Hyperion, een wapenfabrikant die een zekere machtspositie wel ziet zitten en de Crimson Raiders, welke je kunt zien als Pandora’s vrijheidsstrijders. Het zou een leuke twist aan de game geven als je zelf mocht kiezen wie je wilde helpen, maar moreel gezien moeten we ons natuurlijk aansluiten bij de ‘good guys’.

In het eerste deel van Borderlands was het verhaal het minste van je zorgen. Er zat weinig diepgang in en om eerlijk te zijn kan ik me niet eens meer herinneren waar het precies om ging. Belangrijker waren de vele missies en de invulling van je klasse, waardoor je met meerdere dingen rekening moest houden. In Borderlands 2 is het net de omgekeerde wereld, want het verhaal wordt naarmate het vordert steeds interessanter, diepgaander en het zit vol met plottwists. Je komt de Vault Raiders van het eerste deel tegen, die nu ieder een andere rol bekleden. De één minder belangrijk voor het verhaal dan de andere, maar allen even belangrijk voor je voortgang. Ook leer je de NPC’s beter kennen door middel van dialoog en de missies die ze uitgeven. Hier is erg veel tijd in gestoken en het biedt een zekere meerwaarde die (onverklaarbaar genoeg) de game aanzienlijk veel leuker maakt. Hoe vaak hebben we gehoord: “Did you hear when te water’s gonna come back on?”. Niet meer dus!

Review: Borderlands 2 review ps3

Van humor tot morbide gebeurtenissen

Wie het eerste deel heeft gespeeld is bekend met de leuke, maar soms erg foute humor die Gearbox heeft gebruikt om de game te verrijken. Misschien wel één van de meest kenmerkende onderdelen uit Borderlands. Hoewel dit in het tweede deel minder aanwezig lijkt te zijn, is dit slechts een gevalletje ‘schijn bedriegt’. Eenmaal later in de game aangekomen herkennen we wederom de enorm grappige, maar soms ook veel te foute humor. Wellicht dat je de trailer hebt gezien waarin de ‘deadliest thirteen year old’ voorbij kwam, Tiny Tina genaamd. Wauw… Je zou zeggen dat ze is opgevoed door wolven, maar ik twijfel zelfs of ze die opvoeding gehad heeft. Hoe dan ook, ze is goed met explosieven en ze helpt je verder tijdens belangrijke missies, dus je negeert haar opmerkingen en doet alsof je ze nooit hebt gehoord.

Natuurlijk heeft Borderlands 2 ook aspecten waar je in het eerste deel niets van gezien hebt. Zo is een vervelende toevoeging verwijderd, om plaats te maken voor iets wat juist uitdaagt om challenges te behalen. Uniek aan Borderlands 2 zijn namelijk de ‘Badass Ranks’. Deze zijn de vervanging van het level systeem wat ervoor zorgde dat je pas goed met een wapen overweg kon zodra je deze vaker gebruikte. Waardeloos was dat. Want mocht je even zonder kogels zitten en naar een wapen wisselen dat je bijna niet gebruikte, was je zo incompetent als een oude banjo-spelende hickey in een rolstoel. Gelukkig had Gearbox ook wel door dat dit niet werkte en heeft dit hierom aangepast. Wat zo mooi is hieraan, is dat je voor specifieke handelingen in Badass Rank omhoog gaat. Projectielen uit de lucht schieten, headshots maken, vijanden verlammen of doden door een mêlee aanval. Toevallig net de extra’s waar je in het eerste deel geen reden had om deze te doen. Twee vliegen in één klap!

Review: Borderlands 2 review ps3

De ene hand wast de andere

En als we het dan toch over twee vliegen in één klap hebben: het eindeloze lopen en geen twee quests actief kunnen hebben. Deze twee zouden elkaar perfect kunnen oplossen. In het eerste deel was je veel aan het lopen en rijden, zonder dat je eigenlijk iets deed tussen quests in. Nu is dat weer zo. Het is niet mogelijk om twee quests gelijktijdig actief te hebben. Indien dit wel mogelijk was zou je niet steeds terug hoeven lopen, omdat je straal langs een objective bent gelopen de eerste keer, terwijl je op bijna exact dezelfde plek moest zijn. Vooral omdat je veel moet lopen in Borderlands 2, zijn dat vaak dingen die je met een diepe zucht dan toch maar doet. Ook zoiets vervelends is dat een de questmarker je altijd verder laat lopen dan nodig is. Zelfs al sta je naast een Quick Travel Station, stuurt hij je nog via de lange weg. Dit zijn gewoon dingen die na een tijdje echt irritant worden, vooral omdat het nou niet bepaald een kleine wereld is, Pandora…

En omdat de wereld dus allesbehalve klein is, verwacht je – net als in het eerste deel – weer enorm veel bugs en glitches die we toen ternauwernood over het hoofd konden zien. Maar nee, dit is niet het geval. Auto’s zijn eigenlijk nergens meer op vast te rijden en je komt zelf ook niet meer vast te zitten tussen de rotsen, zelfs als je het heel hard probeert. Wat wel nog steeds opvalt, is dat het inladen van de textures enorm sloom gaat. Dat was ook wel te verwachten met zo’n grote wereld, maar niet met de gebruikte graphics. Toch lijkt het iets te zijn waar Gearbox gewoon niet zo behendig mee is (kuch – Duke Nukem – kuch), want het probleem blijft voortbestaan. Een gamebreaker is het niet, na ‘n seconde is het allemaal weer goed zichtbaar en zijn de graphics erg glad en mooi. Dit zie je niet alleen terug in de omgevingen, die nu ook veel verschillen van elkaar, maar ook in de vijanden. Ook de animaties van de oppositie is nu veel interessanter, omdat ze veel intelligenter zijn in hun doen en laten en dat ook laten blijken. Van schokkerig wegduiken is geen sprake meer en ze worden ook echt geraakt waar je schiet: een pijnlijke kogel in het been betekend een wegkruipende vijand!

Wubwubwubwub

Van de overkill aan dubstep muziek zoals je die in de trailers hoorde is (jammer genoeg?) niets meer terug te vinden. Maar wat je ervoor terugkrijgt is een themesong van The Heavy die je meteen in de mood krijgt zoals Cage the Elephant dat in het eerste deel ook deed. Voor zij die het nummer herkenden – deze zit ook in een trailer van Batman: Arkham City. Genoeg reden om al verzekerd te zijn van een goed stukje muziek! Tijdens de game zelf is het vrij stil om je heen, afgezien van de standaard omgevingsgeluiden, zoals: wind, water en vijanden. Wanneer er vijanden in je buurt zijn begint er een simpel muziekje te spelen, maar daar houdt het ook op. Er is wel een leuke spottende opmerking naar de hype omtrent dubstep in de game, maar die mag je zelf vinden.

Conclusie:

Borderlands 2 mag zich een waardige opvolger noemer van het eerste deel. Er zijn genoeg elementen die de spanning er goed inhouden en ze hebben ontzettend veel punten verbeterd. Het verhaal is interessanter, de gameplay is voor een groot gedeelte aangepast waarin het basis concept is gebleven, maar de minder interessante aspecten zijn verwijderd of efficiënter gemaakt zijn. Waar bugs het eerste deel bijna wisten te domineren, zijn ze in Borderlands 2 nauwelijks aanwezig. Op enkele minpuntjes na, die inhoudelijk absoluut niets mogen uitmaken, heeft Gearbox prachtwerk afgeleverd en zijn er door de lange storyline en vele zijmissies heel wat uren speelplezier in verborgen. Vooral door de coöperatieve modus – die overigens ontzettend goed werkt – heeft het ook nog eens een zeer hoge replay waarde. Hoe kun je je €60,- beter uitgeven dan door Borderlands 2 te kopen?

Pluspunten

  • Bugs/glitches? Geen last van!
  • Lange verhaal is erg interessant met toffe plottwists
  • Geen Weapon skill meer
  • Veel zijmissies en erg gevarieerd
  • Perfecte coöp, online of split-screen
  • Bad ass ranking systeem
  • Grote open wereld met meer variatie in omgevingen
  • AI is veel slimmer

Minpunten

  • Nog steeds teveel lopen
  • Textures laden langzaam in
  • Quest marker is cryptisch
  • Slechts één quest actief

Review: Borderlands 2 review ps3


Borderlands 2 DLC met Valentijns-thema verschijnt volgende week
Gepubliceerd op 6 feb, 2014 om 12:31
Bethesda en 2K kondigen samen nieuwe bundels aan
Gepubliceerd op 18 jan, 2014 om 13:49
Sony richt aparte divisie op voor third party games
Gepubliceerd op 2 sep, 2013 om 11:37
Borderlands 2 Game of the Year Edition officieel bevestigd
Gepubliceerd op 29 aug, 2013 om 12:45
  1. da_teamkilla Geplaatst op    1647 XP
    avatar

    Van de quest marker heb ik niet zo’n last, maar misschien is dat omdat we nog niet zo ver met onze let’s plays zijn hehehe :P

    Goeie review Sensu, ben het overal wel mee eens :3

  2. 109.129.11..xxx Anoniem - Geplaatst op   
    avatar

    psn monoliet
    bugs = jep al verschijnende tegen gekomen
    1- containers die in het midden van de lucht zweven
    2- ergens achter belanden en er niet meer uit geraken = terug naar main menu en dan wel zeer rap ter plaats met die auto saves .

    textures = tja ps3 en 360 worden er niet jonger op dus wees eerlijk .
    lopen = ja groter wereld = plezant langs de 1 ne kant maar minder als je alles te voet moet doen.( oplossing zou een vliegend skateboard zijn of zo iets dat wat rapper dan te voet gaat )

    en 2 andere punten = mag niet te gemakkelijk worden , behalve zou het op de map alles mogen tonen dat ge daar kunt doen kwa quest dat ge al van gehoord hebt .

    ben nu level 26 maya
    en het verhaal neemt inderdaad de ene na de andere plotwending :)

    voor mij zeker een 9/10 waard en zeer verslavend en dat is hoe ik mijn games het liefste heb .

  3. k1ll1ng5pr33 Geplaatst op    816 XP
    avatar

    “Hoe kun je je €60,- beter uitgeven dan door Borderlands 2 te kopen?”
    Nog beter, geef 40 uit aan BL2 ;)

    “Quest marker is cryptisch”
    Uhm, valt wel mee hoor. Is eigenlijk alleen bij missies waar je bijv. echo devices moet vinden. Dan hebben diegene die je de missie geeft ook geen flauw idee waar ze zijn, alleen een locatie. Is toch juist beter.

    “Nog steeds teveel lopen”
    Je kunt natuurlijk niet verwachten overal heen te rijden. (Er zijn nu wel meer catch a rides in BL2.) Dan zou je ook veel te veel missen.

  4. 80.57.252..xxx Anoniem - Geplaatst op   
    avatar

    Heb gister nog 2 quests tegelijkertijd gedaan, dus 1 minpunt mag er af :D

  5. Sensu crew Redacteur Geplaatst op    1487 XP
    avatar

    @k1ll1ng5pr33: Dat bedoelde ik niet. Bedoelde meer dat een Quest marker die je naar een ander gebied stuurt, je liever naar de rand van de map stuurt dan naar het Fast Travel station waar je langs staat. Edit: Rijden/lopen heb ik over één kam geschoren. Dat is vooral omdat je veel op en neer moet voor quests… :(

    @109.129.11..xxx: Hmm, jammer van die eerste twee punten. Daar heb ik nog nooit last van gehad.

    @80.57.252..xxx: Als je ze toevallig ziet dan kan het ja, maar ik zet regelmatig een andere quest actief terwijl ik met een andere bezig ben, omdat ik anders mn objectoves mis/er erg lang naar op zoek ben. (Met actief bedoel ik dat hij rechts in beeld ook aanwezig is, niet even verschijnt als je toevallig iets doet wat voor die specifieke quest gewend was, dan weer verdwijnt.)

    @da_teamkilla: Thanks! We moeten nog steeds eens samenspelen, maar kheb het idee dat ik steeds ‘n te hoog level ben voor iedereen -_-

  6. 85.158.138.xxx Anoniem - Geplaatst op   
    avatar

    Vraagje: Waarom een perfecte score voor de Replay waarde? Is dit door de vele side quests die er te doen zijn? Worden die niet een beetje erg grinden op een gegeven moment?

  7. da_teamkilla Geplaatst op    1647 XP
    avatar

    @Sensu:
    Anders een nieuwe starten dan haha ^^

    OF op BL1 gaan en even m’n save ‘aanpassen’ >.>

    @k1ll1ng5pr33:
    Nog beter, geef een euro of 85 uit aan de Vault Hunter’s edition xD

  8. chronic010 Geplaatst op    1107 XP
    avatar

    Vind het een geweldig spel…enorm verslavend en vind de graphics echt geweldig!! Ben nog geen glitches tegen gekomen, maar heb al wel iets te vaak mn wagen vastgereden. Vind het spel veel beter dan de eerste….maar dan ook veel beter!

  9. Nexes Geplaatst op    37 XP
    avatar

    Goeie review en wat ben ik blij dat ik deze game gekocht heb!!
    Tering, wat is Borderlands 2 een vette game!!! Er is genoeg te doen is en
    er is genoeg afwisseling.

    Dit is een campaign waar veel andere games een voorbeeld aan kunnen nemen.

  10. Sensu crew Redacteur Geplaatst op    1487 XP
    avatar

    Het grindgehalte valt enorm mee vind ik. Ik verveelde me iig niet zo gauw met de sidequests. De replay waarde is ook hoog omdat je natuurlijk uit verschillende personages kunt kiezen, die ieder over hun eigen krachten beschikken. Daarnaast is het samenspelen gewoon leuk, dus een tweede playthrough met je vrienden is zeker een aanrader!

  11. VinnieWalker Geplaatst op    1135 XP
    avatar

    Erg goede review die de slechte punten duidelijk benoemt. Ik heb de game slechts een paar uur gespeeld en ga deze week serieus verder spelen, maar zie al tegen al die lange afstanden op. Het vele lopen en dat het moeilijk is om quests te combineren maken sommige stukken (net als in deel 1) af en toe wat vervelend.

    Voor de rest lijkt de game nu al beter op bijna elk punt ten opzichte van deel 1. De graphics zijn wat gelikter, de classes en talent trees zijn gevarieerder, de omgevingen en enemies lijken nu al gevarieerder dan deel 1 en dan ook nog een verhaal dat een belangrijkere rol speelt maakt de kans groot dat dit tot nu toe de beste game van 2012 voor mij is en ik kijk enorm uit naar het vervolg van de game!

  12. 188.202.233.xxx Anoniem - Geplaatst op   
    avatar

    @VinnieWalker: Heb je ook een probleem met dat alle trees wel handig zijn? Ik kon gewoon niet kiezen dus kheb nu een mix van… van alles.

  13. VinnieWalker Geplaatst op    1135 XP
    avatar

    @188.202.233.xxx:

    Ik heb gekozen voor de tree waar de aanvallen het vetste leken, de rode (meest rechtse) bij Maya

  14. iNSo Geplaatst op    159 XP
    avatar

    Geweldige game :)

    Misschien ben ik nog niet ver genoeg in het verhaal , maar ik vind persoonlijk dat de verhaallijn juist beter opgezet is in deel 1. Vooral de introductie , in BL1 stond je voor “Fyrestone” waarna je iets van een tutorial kreeg en werd geintroduceerd tot een aantal personages in de game (Dr. Zed , Marcus & Crazy Earl). In deel 2 wordt je ontdekt door een claptrap en kom je als je in “Sanctuary” bent pas weer NPC’s tegen die eigenlijk totaal niet geintroduceerd worden.

    Voor mij niet echt storend , maar ik denk dat een speler die borderlands 1 niet gespeeld heeft vrij snel zal afhaken en dat vind ik jammer .

    Goede review verder, hoop dat m’n team niet te druk is van het weekend :|, anders maar verder met m’n solo karakter :)

  15. Faunus crew Redacteur Geplaatst op    1666 XP
    avatar

    Nette review Kim!

    Erg blij met de game. Gewoon vermaak, actie en zoekwerk tot op het bot met de nodige dosis humor.

    Speel nu met Axton en dat is toch wel een gave klasses. Gisteren mijn skillpoints gereset wat nu kan en erg tof is. Nu heb ik raketten op mijn turret. Erg sterk dus en een gaaf gezicht. :)

  16. 217.121.18.xxx Anoniem - Geplaatst op   
    avatar

    @k1ll1ng5pr33: ps3 Borderlands 2 kan je al voor 47 online en voor 55 in de winkel kopen. 60 voor BL2 is ook veel te duur.

  17. Sensu crew Redacteur Geplaatst op    1487 XP
    avatar

    @iNSo:hehe geloof me, dat komt nog. Als ik niet zo druk was met alle sidemissions zou ik je er wel snel ff doorheen gesleept hebben met n maat van me die hetzelfde level is als ik. Dan ben je ineens enorm snel klaar met je missies. Hahaha :p

  18. 188.202.233.xxx Anoniem - Geplaatst op   
    avatar

    @217.121.18.xxx: Hoezo specifiek BL2? Zoals je in bovenstaande reacties (en review) kunt lezen is die game de adviesprijs écht wel waard.

  19. 195.240.16.xxx Anoniem - Geplaatst op   
    avatar

    Speel bl2 nu sinds de release en ik ben het eens met deze review, al moet ik zeggen dat ik geen last heb van textures die langzaam laden. Misschien zit daar verschil in tussen de disc en digitale versie? En idd wel veel lopen maar er zijn vijanden genoeg. Anders kan je nog altijd een catch a ride pakken maar dan krijg je bijna geen xp voor een kill

  20. justR Geplaatst op    61 XP
    avatar

    Nog eventjes de verhuizing afronden en dan Borderlands 2 spelen! Strakke review Kim mijn complimenten.

  21. Sensu crew Redacteur Geplaatst op    1487 XP
    avatar

    @justR: Heel veel succes nog en veel plezier wanneer je tijd kan vinden om Borderlands 2 te spelen. :D

    @195.240.16.xxx: Als het vijanden zijn met een level wat nog voldoende XP opbrengt stap ik altijd even uit. Daarom duurt het reizen zo lang, haha. Wel vreemd idd dat bij jou de textures niet langzaam inladen, heb het tot nog toe bij twee collega’s en mijn vriend ook zo zien gebeuren. Maar goed, da’s voor jou natuurlijk alleen maar beter :)

  22. iNSo Geplaatst op    159 XP
    avatar

    @Sensu: Haha , ik kom er vanzelf wel achter :). Zoals ik al zei is het vind ik het niet storend, wel had ik dat ik gisteren aan het spelen was op een geven moment bij elke vijand die ik neerschoot een blauw wit vierkant op grond staan, die ook als ik een nieuwe map geladen had aanwezig bleef. Weet niet of iemand anders daar ook last van heeft gehad, nadat ik de game gereboot had was dat gelukkig weer verleden tijd .

    http://oi50.tinypic.com/35imz2u.jpg

  23. k1ll1ng5pr33 Geplaatst op    816 XP
    avatar

    @Sensu: “Dat bedoelde ik niet. Bedoelde meer dat een Quest marker die je naar een ander gebied stuurt, je liever naar de rand van de map stuurt dan naar het Fast Travel station waar je langs staat”

    Dat heb ik zelf nog nooit gehad. Gebeurd alleen als ik niet in de buurt van een fast travel station sta, maar dichtbij een map exit naar een area in die richting.

  24. Sensu crew Redacteur Geplaatst op    1487 XP
    avatar

    @k1ll1ng5pr33: Ik heb dat eigenlijk altijd… :(

  25. Naam… Anoniem - Geplaatst op   
    avatar

    Voeg mij toe dan kunnen we samen spelen aangezien het matchmakingsystem niet werkt ofzo…. Hebber hier meer mensen last van? Mijn psn najm is shurtugal121

  26. Don Pulliany Geplaatst op    451 XP
    avatar

    Dope Review Guys!

  27. El Pistolero Geplaatst op    42 XP
    avatar

    Hey Kimmetje! Beetje later dan gepland, maar dan toch ff je review gelezen. ;-) Leest weer heerlijk weg. Vond Borderlands al een super game, niet bewust gekocht om die reden, maar sommige games blijven je verassen. Nu ik jou zo op PSN hoor over BL2 en dit lees, geeft me des te meer reden om naar mijn aankoop uit te kijken! ;-) Toppertje!
    Greetz Bas


boxshot

Releasedatum:
21-09-2012
Genre:
Actie
Uitgever:
2K Games
Ontwikkelaar:
Gearbox Software
Saints Row IV komt naar de PS4 en standalone uitbreiding Gat Out of Hell aangekondigd
29 augustus om 21:10
Godzilla game krijgt nieuwe trailer
29 augustus om 17:46
Watch_Dogs geport naar GTA IV, resultaat is verbluffend
29 augustus om 17:01
Review: CounterSpy
29 augustus om 16:30
Deep Down krijgt nieuwe gameplay video en de beta is uitgesteld naar 2015
29 augustus om 14:56
PSX-Sense is onderdeel van Rootbeat© 2008 - 2014 Alle rechten voorbehouden