Review: F1 2012 – De Formule 1 is een enorm grote tak van autosport waar miljoenen in omgaan. Ook digitaal is Formule 1 erg aan het groeien en heeft de sport al een grote fanbase die alleen maar groter wordt. Codemasters timmert al een aantal jaren flink aan de weg door ieder jaar met een nieuw deel in de F1 reeks op de proppen te komen. Steeds zijn de laatste nieuwe wijzigingen in rijders, teams, wagens en regeltjes toegevoegd en aangepast en is de game weer wat verbeterd ten opzichte van het vorige deel. Of Codemasters met F1 2012 weer een unieke racegame heeft neergezet waarmee we weer minimaal een jaartje vooruit kunnen of dat alleen de namen zijn aangepast, lees je allemaal in deze review.

Introductie

Wanneer we F1 2012 voor het eerst opstarten worden we na een kleine installatie, zoals altijd in de serie, een beetje wegwijs gemaakt in de game door middel van een filmpje. We zien de meest in het oog springende veranderingen in de game. Na het invullen van onze naam en het land van herkomst komen we daarna in het hoofdmenu terecht om te beginnen aan onze hopelijk lange en succesvolle carriere. In het menu valt al meteen op dat het helemaal op de schop is gegaan en er nu veel beter en overzichtelijker uitziet.

Vanuit het hoofdmenu kunnen we kiezen tussen de standaard modi zoals een snelle race, de multiplayer mode die verderop in deze review wordt behandeld, de carriere mode, de zogenaamde Proving Grounds, waarin je jezelf mag verbeteren waar dat maar kan in time trials en time attacks en moet proberen te finishen voor een aangewezen tegenstander. Als laatste natuurlijk het nieuwe Racenet event.

Om te beginnen gaan we aan de slag in de Carriere, waar we kunnen kiezen uit drie verschillende items, namelijk de Young Driver Test, Season Challenge en de uiteindelijke Career.

Als je nieuwkomer bent in het Formule 1 genre, is de Young Driver Test een erg mooi onderdeel waar je de basisbeginselen van je wagen, het gebruik ervan en de regels in een notendop leert kennen. In twee dagen moet je de verschillende tests met succes voltooien, en is het de bedoeling dat je daarna enige tegenstand kunt bieden in de Carriere.

In de Season Challenge wordt je direct in het diepe gegooid en zul je het moeten opnemen tegen één van de zes coureurs die al één of meerdere keren wereldkampioen zijn geworden, namelijk Kimi Räikkönen, Lewis Hamilton, Jenson Button, Fernando Alonso, Sebastian Vettel en Michael Schumacher. Tijdens deze Season Challenge is het ook de bedoeling dat je een rivaal kiest waar je dan van moet winnen tijdens je race. Doe je dit twee keer, dan krijg je het contract aangeboden van degene die je verslagen hebt. Mocht je de Challenge niet kunnen winnen, dan is één van de andere nieuwe toevoegingen om van ieder circuit een walkthrough te krijgen van testrijder Anthony Davidson. Hij laat je zien waar je bij iedere bocht het beste kunt beginnen met remmen, schakelen en hoe je net die extra seconde van je tijd af kunt rijden.

De Carriere modus laat je in het begin voor een van de lagere teams rijden waar je jezelf mag bewijzen. Zelf kozen we om te starten bij HRT om van daaruit op te werken naar een van de topteams. De eerste vrije training begon en zonder onze wagen af te stellen gingen we de baan op. Was het in de eerdere delen nog vrij gemakkelijk om de pole position te pakken en daarna de race als eerste uit te rijden op de normale moeilijkheidsgraad, dat is in F1 2012 wel iets anders en met moeite pakken we een 20ste startpositie in de kwalificatie. Codemasters heeft dus erg veel moeite gestoken in het verbeteren van de gameplay.

Het is nog steeds mogelijk om te kiezen of je een kort raceweekend wil rijden met een training, een kwalificatie en een race, of een volledig raceweekend met verschillende trainingen, kwalificaties en daarna de race.

Gameplay

Codemasters heeft zich, zoals eerder in deze review gezegd, vooral gericht op de gameplay. Zo is er voor gezorgd dat het verschil in besturing tussen de controller en een stuurtje flink minder is geworden, zodat iedereen ongeveer gelijke kansen heeft. Ook de wagens reageren een stuk realistischer voor zover we dat natuurlijk kunnen weten, en is het verschil tussen de topteams en de iets minder succesvolle teams ook echt merkbaar.

Graphics en sound

Doordat F1 2012 gebruik maakt van de nieuwe EGO Engine, ziet het geheel er toch weer net iets beter uit als het geval was in 2011. De wagens, de baan en de weersomstandigheden zijn allemaal tot in detail uitgewerkt en zien er perfect uit. De enige punten waar we kritiek op kunnen leveren zijn toch wel de omgeving waar bijna geen aandacht aan is besteedt, en het publiek wat er nog steeds uitziet als stukjes karton. Dit waren in de vorige delen van de serie ook al verbeterpunten, en zo te zien heeft Codemasters deze nog steeds niet opgepakt. De replay functie van je zojuist gereden race is jammer genoeg grafisch niet te vergelijken met de race. Zo vaak kijk je een replay niet terug, maar doe je dit wel, dan verwacht je toch wel tenminste dezelfde grafische kwaliteit als tijdens de eigenlijke race.

Gelukkig is er op het vlak van de audio helemaal niets mis met F1 2012, en waan je je regelmatig echt in een Formule 1 bolide. Zo klinken alle motoren van de wagens verschillend en krijg je regelmatig instructies of opmerkingen te horen vanuit de pitstraat. Het commentaar is zelfs nog regelmatig nuttig. Tijdens een multiplayer-race kregen we bijvoorbeeld een opmerking dat de wagen achter ons een penalty had gekregen, en dat we vooral niet moesten vechten om de plek omdat hij toch wel terug werd gezet.

Multiplayer

Natuurlijk is er ook een multiplayer mode aanwezig in F1 2012. Het is mogelijk om online te racen, samen op dezelfde PlayStation 3 of via een LAN verbinding. Online kun je kiezen uit een quickmatch, een co-op kampioenschap of voor een zelf aangepaste race. Tijdens de quickmatches race je drie rondes en moet je natuurlijk zo hoog mogelijk finishen. Het valt meteen op dat het matchmaken lekker snel gaat en dat je vrij snel kunt gaan racen. Helaas zijn er, net als in de vorige delen, nog erg veel personen die denken leuk of sneller te zijn door in de eerste bocht vol het veld in te rijden en zoveel mogelijk rijders mee te nemen. Een penalty van 10 seconden vinden we dan soms ook wel erg coulant.

http://youtu.be/f2BeNCpq7IE

Conclusie

Codemasters heeft met F1 2012 een game neergezet, die weer net iets beter is als de voorganger. Door de toevoeging van de Young Driver Test mode kan ook de beginnende F1 coureur snel wennen aan de wagens en regels, en de diverse andere modi die zijn toegevoegd zorgen ervoor dat deze game nog lang in menig PlayStation 3 zal blijven zitten.

Pluspunten

  • Grafisch verbeterd
  • Co-op
  • Toevoeging Young Driver Test
  • Menu is compleet vernieuwd en verbeterd

Minpunten

  • Botsen in multiplayer te mild gestraft en nog erg veel aanwezig
  • Omgevingen en publiek nog niet verbeterd