Gisterenmiddag kwam Rockstar met het goede nieuws dat de release van Grand Theft Auto V gepland staat voor de lente in 2013. Dit in navolging van gelekte posters die bedoeld waren om consumenten er op attent te maken de game alvast te reserveren. Wat de exacte releasedatum is, dat is nog even afwachten, maar de datum 24 mei 2013 klinkt realistisch in de oren. Waarom denk je? Dat heeft te maken met verschillende factoren.

Allereerst heeft Rockstar de afgelopen jaren diverse games in mei uitgebracht. Red Dead Redemption en L.A. Noire verschenen allebei in dezelfde week in mei 2010 en 2011. Eerder dit jaar bracht Rockstar Max Payne 3 uit en hoewel deze later dan de eerder twee genoemde titels verscheen was de release ook in mei. Mei is bovendien de tweede maand in het eerste kwartaal van een nieuw financieel jaar en er is nog een andere hint naar mei als maand, inclusief datum.

Zoals gebruikelijk zat de trailer van GTA V vol met hints over van alles en nog wat. In de eerste en enige trailer die tot op heden verschenen is, was een fragment van iemand die een te koop bordje in zijn voortuin sloeg. Op de stoeprand stonden de volgende cijfers: ‘2405’, dat is weliswaar niet de gebruikelijke volgorde van een datumnotering in Amerika, maar in bijvoorbeeld Nederland wel.

Tel daarbij op dat op het bordje dat de man in zijn tuin de grond in slaat de tekst: ‘For Sale’ staat. Daarbij komt nog dat het nummer dat voor de trailer gebruikt werd op 24 mei is verschenen, in 1968 weliswaar. Dit zijn diverse hints en hoewel deze hint al een oude is, werd destijds gesuggereerd dat dat de releasedatum voor dit jaar was, wat uiteindelijk niet het geval was. Maar met de aankondiging van een release in het voorjaar van 2013 is deze hint opeens weer erg interessant.

Vanzelfsprekend is dit puur giswerk en Rockstar kennende zal het nog wel even duren alvorens ze de daadwerkelijke releasedatum bekend maken, maar aangezien hun laatste drie games ook in mei verschenen in de buurt van de 24ste, is dit een goede mogelijkheid.