Sony is nog volop bezig met de PlayStation 3 en ze gaven enige tijd terug aan dat ze de console de komende jaren zeker nog intensief zullen blijven ondersteunen. Toch is het geen geheim dat Sony al bezig is met een opvolger en de eerste grote stap lijkt te zijn gezet, aldus VG247. Sony zou namelijk PlayStation 4 devkits (in een PC behuizing) aan het uitsturen zijn naar ontwikkelaars.

Naast dit goede nieuws gaven de bronnen van VG247 ook het enige aan details aangaande de hardware vrij. Zo zal de PlayStation 4 gebruik maken van Blu-ray en AMD’s A10 APU series (een gecombineerde GPU en CPU) processor. Echt specifieke details hebben we nog niet, maar het ultieme doel van de console is het kunnen draaien van games in 1080p op 60 frames per seconde en eventueel 3D. Over een 4K resolutie, waar eerder geruchten over waren, werd niet gesproken.

In totaal zijn er vier versies van de devkit. Een eerdere versie was in essentie een grafische kaart, de versie die nu uitgestuurd wordt zit in een gemodificeerde PC kast en de derde versie zal in januari gaan verschijnen. Deze derde versie zal qua specificaties dicht bij het uiteindelijke product zitten en een definitieve versie zal volgend jaar rond de zomer klaar zijn.

Op dit moment noemt Sony het apparaat Orbis en bij meetings met ontwikkelaars is geen enkele keer het woord PlayStation 4 gevallen. Verder wordt de hardware niet in Japan gemaakt en de devkits bevatten 8GB of 16GB RAM, afhankelijk van wat men wilt. De hardeschijf die in het apparaat zit is 256GB groot, maar het is niet bekend of het hier om een normale HDD of Solid State drive gaat. Als laatste bevat het apparaat Wi-Fi en een standaard internetaansluiting, alsook een HDMI output. In vergelijking met de PlayStation 3 is hier weinig verschil te vinden.

Waar wel een verschil in zit is de user interface, want de gebruiker heeft de mogelijkheid om te allen tijd de PlayStation knop in te drukken en overal naar toe te gaan binnen het besturingssysteem. Als voorbeeld werd DLC aangeschaft, terwijl de gebruiker midden in de game zat. Na aanschaf kon de gebruiker direct verder op het punt waar deze gebleven was. De nadruk ligt namelijk op vloeiend gebruik.

Verder zou het apparaat ontworpen zijn om systeem- en productupdates op de achtergrond te kunnen ontvangen en dat het altijd in standby modus zal zijn. Wel krijgt de gebruiker de vraag bij de eerste keer aanzetten of hij of zij dat wilt. Sony zou verder de problemen die ze hadden met de PlayStation 3 bij de lancering van Orbis willen voorkomen door met een ‘very affordable’ console te komen.

De officiële aankondiging van Orbis zal waarschijnlijk vlak voor de E3 volgend jaar plaatsvinden.