Op de Gamescom 2009 hebben we de James Cameron’s Avatar game kunnen zien, gebaseerd op de gelijknamige film. Nou zijn wij gamers vaak bij voorbaat al teleurgesteld zodra we een film-game zien, maar is dat bij deze titel ook nodig? Dat lees je natuurlijk in deze hands-on!

Verhaal

De game speelt zich twee jaar af voor de film en laat meteen een stuk meer zien van Cameron’s verhaal, en toch zonder spoilers. Om deze reden kan de game gereleased worden, voordat de film in première gaat. Het verhaal is als volgt; op aarde zijn alle grondstoffen op, en dat is dan ook de reden dat je naar een vijandige maan, genaamd Pandora, gaat om hier naar nieuwe grondstoffen te zoeken. Echter merk je al gauw dat alles wat leeft op deze planeet je weg wilt hebben. Niet alleen de ‘bewoners’, voornamelijk dieren en aliens, maar ook alle flora en fauna valt je aan. De jungle leeft, dat is duidelijk.

De dieren zijn helaas geen vijandige chihuahua’s, en je komt dan ook geregeld bizarre wolf-achtige beesten tegen, of een dier met het formaat van een flatgebouw. Meestal ben je bij deze eind-bazen niet alleen, dus dat scheelt, en elk gigantisch wezen heeft een zwakke plek. Zo kwam de baas die we in Keulen hebben gezien, een soort dinosaurus met het hoofd van een hamer haai, enorm hard op je af rennen en moest je deze op het juiste moment ontwijken. Vervolgens kon je hem raken op zijn zwakke plek, namelijk zijn kont.

Gameplay

Je zult spelen als een Resources Development Administration (RDA) soldaat met alle high-tech wapens die je op aarde kunt vinden als machine geweren en vlammenwerpers. De andere helft van het spel zul je spelen als Avatar, een soort alien van het Na’vi ras die wonen op de Pandora planeet. Dit is weer iets meer hack’n’slash versus het third person shooter idee van het spelen als RDA soldaat. Als Avatar heb je namelijk allerlei verschillende wapens zoals een bijl, een soort grote moker en een pijl en boog. In totaal zijn er meer dan 60 wapens te customizen, dus daar is in ieder geval keuze zat.

Naast al dat geweld heb je ook een aantal mooie voertuigen tot je beschikking die varieren van helikopters en mech’s van het RDA team tot dieren die je kunt berijden van het Na’vi ras. Met nog ongeveer 40 skills voor beide groepen kun je jou character vormen zoals je wilt, en je specialiseren in jou sterkste kant.

Grafisch

We moeten het toegeven, het spel ziet er gewoon best goed uit. Je speelt in een jungle setting en dat levert natuurlijk altijd mooie omgevingen op, die hier en daar nog wat glitchy waren maar we hebben ons laten vertellen dat ze daar nog aan werken. Iets wat misschien iets minder had gemogen is de kleur groen. Oke, we spelen in een jungle maar groen overheerst wel heel erg in de anders zo mooie omgevingen. Op vastgestelde punten zul je ook in de avond en nacht spelen, wat de jungle een veel engere vibe geeft. Hierbij verandert al dat groen naar een soort blauw, wat toch minder lijkt te storen dan het groen. De game maakt gebruik van de engine gebruikt voor Far Cry 2, dus over onder andere het verspreidende vuur mogen we zeker niet klagen.

3D

We hebben het al bij G-Force gezien, maar het was voor mij persoonlijk toch echt een primeur. Gamen in 3D, compleet met coole bril en dure Hyundai 3D tv. Deze game maakt namelijk gebruik van de techniek van de TV om beelden in 3D weer te geven, en hier heb je dus ook zo’n speciale tv voor nodig. Het is best vermakelijk om in 3D te spelen, aangezien de objecten toch echt wel naar je toe lijken te komen. Mede doordat je het zelf bestuurd geeft dit een heel ruimtelijk gevoel, iets wat toch wel een echte toevoeging is aan de gameplay van deze titel.

Conclusie

Al met al kunnen we zeggen dat Avatar best een geslaagde filmgame is. Er zit veel afwisseling in door de third person shooter meets hack’n’slash gameplay, de optie om als RDA soldaat of als Na’vi alien te spelen en door de optie om het ook nog eens in 3D te spelen. Voor degene met een tv met dergelijke techniek is deze titel zonder twijfel de moeite waard, waar het in 2D “gewoon” een leuke titel lijkt te worden. Wij kijken in ieder geval uit naar de volledige game en komen voor die tijd uiteraard met een review.