http://www.psx-sense.nl/images/file/img_509c289284c83.jpg

Niet veel mensen voelen er wat voor om een 12 pagina’s tellende preview van een game te lezen in het Engels, maar geen nood, de belangrijkste punten heb ik hier voor jullie opgesomd. Vaak leest Nederlands voor veel mensen toch net wat beter en daarom hebben we besloten de preview als het ware een beetje te herschrijven. Alle informatie in dit artikel is afkomstig uit de preview van Game Informer, alle informatie in dit artikel is de waarheid en niks is gebaseerd op geruchten of wat dan ook.

GTA V zal speelbaar zijn met dit keer maar liefst drie hoofdpersonages, dit is de allereerste keer binnen de franchise dat dit mogelijk zal zijn (downloadbare content buiten beschouwing gelaten). Dit zorgt ervoor dat je meerdere perspectieven krijgt op de wereld van Los Santos. Rockstar vertelt onder andere hun visie hierop door GTA IV hiermee te vergelijken. Zo voelde volgens Rockstar de wereld van Liberty City heel anders wanneer je met Johnny Klebitz op een motor door de stad reed in plaats van wanneer je met Luis Lopez in een club stond.

De manier waarop je in GTA V met meerdere personages zal spelen is niet zoals je dit met de episodes van GTA IV hebt gedaan. Het is niet zo dat je met een bepaalde personage 3 missies doet en dan met de volgende een paar enzovoort, nee het is te doen alsof je een film aan het kijken bent. Je bent constant aan het switchen tussen hoofdpersonages en je hebt zelfs missies die je met twee hoofdpersonages speelt. Elke personage heeft zijn eigen stijl, zijn eigen trekjes en ze reageren dan ook heel verschillend van elkaar.

Volgens Rockstar was het een hele uitdaging om dit voor elkaar te krijgen, je bent immers niet bezig één verhaal bij te houden, het zijn er maar liefst drie. Ze forceren nu niet langer het hoofdpersonage meer door elke situatie en alle informatie, maar er heerst nu meer diversiteit.

Michael – Bankrover

http://www.psx-sense.nl/images/file/img_509c1c128b444.jpg
De eerste personage heet Michael, dit is degene van wie je in de eerste trailer zijn stem kon horen. Hij is met pensioen, woont in Rockford Hills en is de wat oudere meneer. Hij is een enorm succesvolle bankrover en zit op het moment in getuigenbescherming bij de FBI. Hij heeft een vrouw, Amanda, die veel geld uitgeeft en twee pubers genaamd Tracy en Jimmy. Zijn geld begint op te raken en daardoor moet Michael terug in de game om ze bankrekening weer te spekken.

Trevor – crimineel


Dan heb je Trevor, hij is de persoon op de jetski en quad in de laatste artwork. Hij is een carrière crimineel en gebruikt regelmatig drugs en is agressief. In zijn niet zo criminele leven was hij ooit militair piloot en heeft in de goede oude tijd menig bank beroofd samen met Micheal. Hij doet dan ook graag mee aan een bankroof en zijn leeftijd is begin 40.

Franklin – Repo Man

http://www.psx-sense.nl/images/file/img_509c1bc685ea8.jpg

Als laatste is er Franklin, de Repo Man. Een jonge ambitieuze ‘hustler’ die werkt voor een luxe autodealer uit Armenië. Hij verkoopt auto’s aan mensen die zich dit over het algemeen niet echt kunnen permitteren. Wanneer zij dan ook een betaling missen op hun auto zorgt hij ervoor dat de auto weer op wordt gehaald, net als in de TV-serie ‘Operation Repo’. Hij let vooral op hoe hij eruit ziet. Fit zijn en fashion zijn de belangrijkste dingen voor Franklin. Hij is jong, mid 20 en kan een hoop.

Gameplay heeft stappen vooruit gemaakt

De gameplay van Grand Theft Auto V is iets waar ook veel aan gesleuteld is, men heeft geleerd van eerdere delen en gebruikt deze ervaring maar al te goed in GTA V. Zo is het rijden van auto’s flink onder handen genomen. Rockstar was van mening dat in GTA IV de auto’s wat groot en ‘boot’-achtig aanvoelden, dit is in dit nieuwe deel verbeterd. Ze hebben naar eigen zeggen echt enorme stappen gemaakt om ervoor te zorgen dat het rijden aanvoelt alsof je een racegame aan het spelen bent.

Het schieten is ook flink onder handen genomen, zo meldt Rockstar. Niet alleen zijn de manieren waarop het werkt onder handen genomen, maar ook naar de gameplay erachter is gekeken. Naast het schieten is ook het vechten met de vuisten verbeterd. Het zal nooit zo belangrijk worden als schieten zegt Rockstar, maar ze willen wel dat het vechten goed aanvoelt en ook leuk is om te doen.

http://cdn.psx-sense.nl/wp-content/uploads/2012/11/IMG_0062.jpeg

Zelf switchen tussen personages

Het zal in GTA V mogelijk zijn om zelf te kunnen switchen tussen verschillende personages respectievelijk: Michael, Trevor en Franklin. Via een ‘quick menu’ kun je een ander personage selecteren vervolgens zal de camera in Google Earth-style zich verplaatsen naar je andere personage. Tijdens het switchen is het zomaar mogelijk dat de andere personage zich in een gesprek met iemand bevind waar je dan opeens wat van mee krijgt.

In de omgeving is ook heel erg duidelijk of er armoede heerst of rijkdom. Zo woont Trevor in een gebied met veel junks, bikers en mensen die op straat hangen. Micheal daarentegen woont in een zeer nette buurt, vergelijkbaar met Beverly Hills, waar alles helemaal spik en span is. De tuintjes zijn voorzien van prachtig groene grasmatten, sprinkler systemen en aan de zijkant van de weg staan luxe auto’s.

http://cdn.psx-sense.nl/wp-content/uploads/2012/11/IMG_0076.jpeg

Tijdens de gameplay demo pakte Trevor een jerrycan met benzine en goot de playtester (degene die het spel speelde) dit over een aantal auto’s. Vervolgens liet hij een spoor van benzine lopen tot op een afstandje van de auto’s. Vervolgens pakt hij een Zippo en liet deze vallen in het spoor van benzine, hij deed een stapje terug en keek toe hoe alles opgeblazen werd. Eerst verbrandde de banden van de auto’s, vervolgens de carrosserie en uiteindelijk de benzinetank.

Vervolgens werd er geswitcht naar Franklin, hij is toevallig aan het cruisen bij Vespucci Beach (Venice Beach). Franklin was op zoek naar een auto waarvan de eigenaar vergeten is te betalen, hij hing dus de Repo Man uit. Er was een outdoor sportschool vol gespierde lui die druk bezig zijn. Vervolgens spotte Franklin zijn target, een Audi R8, deze heet 9F in de game. Wanneer hij in de auto klom deed hij het dak naar beneden en reed weg.

Franklin reed vervolgens door Los Santos in de Audi R8 en er zijn een aantal bekende zaken te zien, inclusief een Ammu-Nation. In Liberty City waren er geen wapenzaken mogelijk, omdat hier een wat strengere wet is, binnen deze stad waren wapens namelijk verboden. Het switchen tussen personages is uiteraard tof en het is mooi om te zien hoe meerdere perspectieven op de wereld van Los Santos worden losgelaten. Wanneer je niet met je personages speelt gaat hun leven gewoon door met dagelijkse bezigheden. Michael heeft de zoveelste ruzie met zijn vrouw over geld, Franklin is een auto in het beslag aan nemen en dan heb je gekke Trevor, die altijd ook wel wat raars aan het doen is.

http://cdn.psx-sense.nl/wp-content/uploads/2012/11/IMG_0072.jpeg

Los Santos

Je vermaken in Los Santos zal in GTA V niet de moeilijkste zaak ter wereld zijn. Qua voertuigen is er een uitgebreide selectie aan BMX bikes, mountain bikes, motoren, crossmotors, trucks, helikopters, vliegtuigen, quads en Jet Skis. Je hoeft ook niet te wachten tot je het spel uitgespeeld hebt om te kunnen vliegen, met Trevor kun je meteen een vliegtuig instappen, aangezien hij voormalig piloot was.

Los Santos combineert de wereld van GTA IV met die van Red Dead Redemption. Zo heb je natuurlijk de dichtbevolkte stad maar ook de grote open ruimtes in de woestijn. Het is de allergrootste stad die Rockstar ooit gemaakt heeft en ook de allergrootste ooit in een videogame. Ze hebben de ultieme Los Angeles ervaring neergezet en dat is uiteraard best indrukwekkend. Als je alle gemaakte omgevingen bij elkaar optelt, zowel buiten als binnen, dan is de wereld van GTA V groter dan die van Red Dead Redemption, San Andreas en GTA IV gecombineerd.

Deze enorme wereld zit vol met variatie, zo is er een groot gebied alleen maar wildernis. Verder zijn er ook stranden, wijngaarden, woestijnen, Mountain Chiliad, een miltaire basis en ga zo maar door. Het is zelfs ook nog mogelijk om de wereld onderwater te bekijken, je kan namelijk een duikpak aantrekken en de bodem van de oceaan verkennen. Deze oceaanbodem is voorzien van veel detail en dus zeker de moeite waard om overheen te zwemmen.

http://cdn.psx-sense.nl/wp-content/uploads/2012/11/GTAV_1-1024x575.jpeg

Money, Money en nog eens Money

In GTA V staat maar één ding eigenlijk echt centraal, het geld; de almachtige Amerikaanse Dollar. Het brengt deze drie personages bij elkaar en drijft ze tot daden die je in je stoutste dromen nog niet eens zult uitvreten. Overvallen zullen dan ook een belangrijke rol spelen in de game, je zult regelmatig samen een overval gaan plegen. Dit soort overvallen moeten natuurlijk wel voorbereid worden, je loopt immers niet zomaar een bank binnen om er vervolgens uit te lopen met zakken vol geld.

Missies zijn dit keer ook diverser en dat komt ook vooral door het feit dat je met meerdere personages speelt. Een missie met Franklin voelt bijvoorbeeld niet hetzelfde aan als een missie met Michael en vice versa. Rockstar heeft dit keer als doel ook voor ogen gehad om het aantal activiteiten naast de missies die je kunt doen nog interessanter te maken. Zijmissies zijn meer doordacht en je kunt meer mini-games verwachten, zoals poker in Red Dead Redemption. Je bent meer verbonden met de familie van je personage en zijn vrienden en je komt dus in veel verschillende situaties terecht.

http://cdn.psx-sense.nl/wp-content/uploads/2012/11/IMG_0075.jpeg

Ook is Rockstar van plan om elke personage zijn eigen hobby’s te geven en dus ook activiteiten. Dit houdt bijvoorbeeld in dat Franklin het geweldig vindt om te bowlen en deze activiteit is dus alleen bij hem beschikbaar is. Elke personage krijgt een aantal ‘key’ activiteiten, zodat je echt andere belevenissen krijgt afhankelijk van met wie je speelt. De wereld zal anders aanvoelen en afgestemd zijn op degene met wie je de game speelt op dat moment.

De RPG-elementen die je in San Andreas had waar je bijvoorbeeld dikker of gespierder kon worden zullen niet in GTA V terugkomen. Dit is behoorlijk moeilijk om te doen volgens Rockstar en vroeger waren de graphics wat makkelijker en vergeeflijker. Om dit tevens ook nog eens te doen met drie verschillende personages, dat is gewoon heel lastig. Wel kun je uiteraard het uiterlijk aanpassen door middel van kleding.

Om je te vermaken zullen er activiteiten zijn zoals yoga, triathlons, jet skieën, base jumping, tennis en zelfs een volledige golfgame. Er zit een volledige golfbaan in de game en daar is Rockstar behoorlijk trots op, het is volgens de uitgever dan ook leuk om te spelen. Ze hebben naar eigen zeggen geleerd dat het belangrijker is om een paar hele goede minigames te hebben dan een hele hoop slechte. Romantiek zal ontbreken in GTA V, dus je kunt geen meisjes meer daten zoals in GTA IV.

http://cdn.psx-sense.nl/wp-content/uploads/2012/11/IMG_0093.jpeg

Het kopen van huizen zal ook niet mogelijk zijn in GTA V, maar ze gaan wel een ander soort interessant systeem bouwen om je eigen economie te creëren. De mobiele telefoon zal blijven in de game, maar je zal niet meer de hele tijd gebeld worden door je vrienden. Het tegemoet komen van een voetganger, waarmee je kan praten zal ook weer kunnen in GTA V. Missies zijn ook in GTA V weer dynamisch en je kunt zelf kiezen welk scenario je wilt oppikken of juist wilt laten liggen.

Als je in de stad Los Santos bijvoorbeeld een geldauto geparkeerd ziet staan, dan heb je de keuze om deze aan te vallen of te laten staan. Val je deze aan en doe je dit succesvol? Dan heb je een quick score. Zie je iemand aan de weg stilstaan met een kapotte auto dan kun je dit onderzoeken of gewoon voorbij rijden. Ook is het nu mogelijk om nog verder te kijken in de verte bij GTA V, waar het bij GTA IV nog maar 1.5km was is dit bij GTA V eigenlijk verdriedubbeld.