Special: Alle informatie die tot nu toe bekend is over GTA V

http://www.psx-sense.nl/images/file/img_509c289284c83.jpg

Niet veel mensen voelen er wat voor om een 12 pagina’s tellende preview van een game te lezen in het Engels, maar geen nood, de belangrijkste punten heb ik hier voor jullie opgesomd. Vaak leest Nederlands voor veel mensen toch net wat beter en daarom hebben we besloten de preview als het ware een beetje te herschrijven. Alle informatie in dit artikel is afkomstig uit de preview van Game Informer, alle informatie in dit artikel is de waarheid en niks is gebaseerd op geruchten of wat dan ook.

GTA V zal speelbaar zijn met dit keer maar liefst drie hoofdpersonages, dit is de allereerste keer binnen de franchise dat dit mogelijk zal zijn (downloadbare content buiten beschouwing gelaten). Dit zorgt ervoor dat je meerdere perspectieven krijgt op de wereld van Los Santos. Rockstar vertelt onder andere hun visie hierop door GTA IV hiermee te vergelijken. Zo voelde volgens Rockstar de wereld van Liberty City heel anders wanneer je met Johnny Klebitz op een motor door de stad reed in plaats van wanneer je met Luis Lopez in een club stond.

De manier waarop je in GTA V met meerdere personages zal spelen is niet zoals je dit met de episodes van GTA IV hebt gedaan. Het is niet zo dat je met een bepaalde personage 3 missies doet en dan met de volgende een paar enzovoort, nee het is te doen alsof je een film aan het kijken bent. Je bent constant aan het switchen tussen hoofdpersonages en je hebt zelfs missies die je met twee hoofdpersonages speelt. Elke personage heeft zijn eigen stijl, zijn eigen trekjes en ze reageren dan ook heel verschillend van elkaar.

Volgens Rockstar was het een hele uitdaging om dit voor elkaar te krijgen, je bent immers niet bezig één verhaal bij te houden, het zijn er maar liefst drie. Ze forceren nu niet langer het hoofdpersonage meer door elke situatie en alle informatie, maar er heerst nu meer diversiteit.

Michael – Bankrover

http://www.psx-sense.nl/images/file/img_509c1c128b444.jpg
De eerste personage heet Michael, dit is degene van wie je in de eerste trailer zijn stem kon horen. Hij is met pensioen, woont in Rockford Hills en is de wat oudere meneer. Hij is een enorm succesvolle bankrover en zit op het moment in getuigenbescherming bij de FBI. Hij heeft een vrouw, Amanda, die veel geld uitgeeft en twee pubers genaamd Tracy en Jimmy. Zijn geld begint op te raken en daardoor moet Michael terug in de game om ze bankrekening weer te spekken.

Trevor – crimineel


Dan heb je Trevor, hij is de persoon op de jetski en quad in de laatste artwork. Hij is een carrière crimineel en gebruikt regelmatig drugs en is agressief. In zijn niet zo criminele leven was hij ooit militair piloot en heeft in de goede oude tijd menig bank beroofd samen met Micheal. Hij doet dan ook graag mee aan een bankroof en zijn leeftijd is begin 40.

Franklin – Repo Man

http://www.psx-sense.nl/images/file/img_509c1bc685ea8.jpg

Als laatste is er Franklin, de Repo Man. Een jonge ambitieuze ‘hustler’ die werkt voor een luxe autodealer uit Armenië. Hij verkoopt auto’s aan mensen die zich dit over het algemeen niet echt kunnen permitteren. Wanneer zij dan ook een betaling missen op hun auto zorgt hij ervoor dat de auto weer op wordt gehaald, net als in de TV-serie ‘Operation Repo’. Hij let vooral op hoe hij eruit ziet. Fit zijn en fashion zijn de belangrijkste dingen voor Franklin. Hij is jong, mid 20 en kan een hoop.

Gameplay heeft stappen vooruit gemaakt

De gameplay van Grand Theft Auto V is iets waar ook veel aan gesleuteld is, men heeft geleerd van eerdere delen en gebruikt deze ervaring maar al te goed in GTA V. Zo is het rijden van auto’s flink onder handen genomen. Rockstar was van mening dat in GTA IV de auto’s wat groot en ‘boot’-achtig aanvoelden, dit is in dit nieuwe deel verbeterd. Ze hebben naar eigen zeggen echt enorme stappen gemaakt om ervoor te zorgen dat het rijden aanvoelt alsof je een racegame aan het spelen bent.

Het schieten is ook flink onder handen genomen, zo meldt Rockstar. Niet alleen zijn de manieren waarop het werkt onder handen genomen, maar ook naar de gameplay erachter is gekeken. Naast het schieten is ook het vechten met de vuisten verbeterd. Het zal nooit zo belangrijk worden als schieten zegt Rockstar, maar ze willen wel dat het vechten goed aanvoelt en ook leuk is om te doen.

http://cdn.psx-sense.nl/wp-content/uploads/2012/11/IMG_0062.jpeg

Zelf switchen tussen personages

Het zal in GTA V mogelijk zijn om zelf te kunnen switchen tussen verschillende personages respectievelijk: Michael, Trevor en Franklin. Via een ‘quick menu’ kun je een ander personage selecteren vervolgens zal de camera in Google Earth-style zich verplaatsen naar je andere personage. Tijdens het switchen is het zomaar mogelijk dat de andere personage zich in een gesprek met iemand bevind waar je dan opeens wat van mee krijgt.

In de omgeving is ook heel erg duidelijk of er armoede heerst of rijkdom. Zo woont Trevor in een gebied met veel junks, bikers en mensen die op straat hangen. Micheal daarentegen woont in een zeer nette buurt, vergelijkbaar met Beverly Hills, waar alles helemaal spik en span is. De tuintjes zijn voorzien van prachtig groene grasmatten, sprinkler systemen en aan de zijkant van de weg staan luxe auto’s.

http://cdn.psx-sense.nl/wp-content/uploads/2012/11/IMG_0076.jpeg

Tijdens de gameplay demo pakte Trevor een jerrycan met benzine en goot de playtester (degene die het spel speelde) dit over een aantal auto’s. Vervolgens liet hij een spoor van benzine lopen tot op een afstandje van de auto’s. Vervolgens pakt hij een Zippo en liet deze vallen in het spoor van benzine, hij deed een stapje terug en keek toe hoe alles opgeblazen werd. Eerst verbrandde de banden van de auto’s, vervolgens de carrosserie en uiteindelijk de benzinetank.

Vervolgens werd er geswitcht naar Franklin, hij is toevallig aan het cruisen bij Vespucci Beach (Venice Beach). Franklin was op zoek naar een auto waarvan de eigenaar vergeten is te betalen, hij hing dus de Repo Man uit. Er was een outdoor sportschool vol gespierde lui die druk bezig zijn. Vervolgens spotte Franklin zijn target, een Audi R8, deze heet 9F in de game. Wanneer hij in de auto klom deed hij het dak naar beneden en reed weg.

Franklin reed vervolgens door Los Santos in de Audi R8 en er zijn een aantal bekende zaken te zien, inclusief een Ammu-Nation. In Liberty City waren er geen wapenzaken mogelijk, omdat hier een wat strengere wet is, binnen deze stad waren wapens namelijk verboden. Het switchen tussen personages is uiteraard tof en het is mooi om te zien hoe meerdere perspectieven op de wereld van Los Santos worden losgelaten. Wanneer je niet met je personages speelt gaat hun leven gewoon door met dagelijkse bezigheden. Michael heeft de zoveelste ruzie met zijn vrouw over geld, Franklin is een auto in het beslag aan nemen en dan heb je gekke Trevor, die altijd ook wel wat raars aan het doen is.

http://cdn.psx-sense.nl/wp-content/uploads/2012/11/IMG_0072.jpeg

Los Santos

Je vermaken in Los Santos zal in GTA V niet de moeilijkste zaak ter wereld zijn. Qua voertuigen is er een uitgebreide selectie aan BMX bikes, mountain bikes, motoren, crossmotors, trucks, helikopters, vliegtuigen, quads en Jet Skis. Je hoeft ook niet te wachten tot je het spel uitgespeeld hebt om te kunnen vliegen, met Trevor kun je meteen een vliegtuig instappen, aangezien hij voormalig piloot was.

Los Santos combineert de wereld van GTA IV met die van Red Dead Redemption. Zo heb je natuurlijk de dichtbevolkte stad maar ook de grote open ruimtes in de woestijn. Het is de allergrootste stad die Rockstar ooit gemaakt heeft en ook de allergrootste ooit in een videogame. Ze hebben de ultieme Los Angeles ervaring neergezet en dat is uiteraard best indrukwekkend. Als je alle gemaakte omgevingen bij elkaar optelt, zowel buiten als binnen, dan is de wereld van GTA V groter dan die van Red Dead Redemption, San Andreas en GTA IV gecombineerd.

Deze enorme wereld zit vol met variatie, zo is er een groot gebied alleen maar wildernis. Verder zijn er ook stranden, wijngaarden, woestijnen, Mountain Chiliad, een miltaire basis en ga zo maar door. Het is zelfs ook nog mogelijk om de wereld onderwater te bekijken, je kan namelijk een duikpak aantrekken en de bodem van de oceaan verkennen. Deze oceaanbodem is voorzien van veel detail en dus zeker de moeite waard om overheen te zwemmen.

http://cdn.psx-sense.nl/wp-content/uploads/2012/11/GTAV_1-1024x575.jpeg

Money, Money en nog eens Money

In GTA V staat maar één ding eigenlijk echt centraal, het geld; de almachtige Amerikaanse Dollar. Het brengt deze drie personages bij elkaar en drijft ze tot daden die je in je stoutste dromen nog niet eens zult uitvreten. Overvallen zullen dan ook een belangrijke rol spelen in de game, je zult regelmatig samen een overval gaan plegen. Dit soort overvallen moeten natuurlijk wel voorbereid worden, je loopt immers niet zomaar een bank binnen om er vervolgens uit te lopen met zakken vol geld.

Missies zijn dit keer ook diverser en dat komt ook vooral door het feit dat je met meerdere personages speelt. Een missie met Franklin voelt bijvoorbeeld niet hetzelfde aan als een missie met Michael en vice versa. Rockstar heeft dit keer als doel ook voor ogen gehad om het aantal activiteiten naast de missies die je kunt doen nog interessanter te maken. Zijmissies zijn meer doordacht en je kunt meer mini-games verwachten, zoals poker in Red Dead Redemption. Je bent meer verbonden met de familie van je personage en zijn vrienden en je komt dus in veel verschillende situaties terecht.

http://cdn.psx-sense.nl/wp-content/uploads/2012/11/IMG_0075.jpeg

Ook is Rockstar van plan om elke personage zijn eigen hobby’s te geven en dus ook activiteiten. Dit houdt bijvoorbeeld in dat Franklin het geweldig vindt om te bowlen en deze activiteit is dus alleen bij hem beschikbaar is. Elke personage krijgt een aantal ‘key’ activiteiten, zodat je echt andere belevenissen krijgt afhankelijk van met wie je speelt. De wereld zal anders aanvoelen en afgestemd zijn op degene met wie je de game speelt op dat moment.

De RPG-elementen die je in San Andreas had waar je bijvoorbeeld dikker of gespierder kon worden zullen niet in GTA V terugkomen. Dit is behoorlijk moeilijk om te doen volgens Rockstar en vroeger waren de graphics wat makkelijker en vergeeflijker. Om dit tevens ook nog eens te doen met drie verschillende personages, dat is gewoon heel lastig. Wel kun je uiteraard het uiterlijk aanpassen door middel van kleding.

Om je te vermaken zullen er activiteiten zijn zoals yoga, triathlons, jet skieën, base jumping, tennis en zelfs een volledige golfgame. Er zit een volledige golfbaan in de game en daar is Rockstar behoorlijk trots op, het is volgens de uitgever dan ook leuk om te spelen. Ze hebben naar eigen zeggen geleerd dat het belangrijker is om een paar hele goede minigames te hebben dan een hele hoop slechte. Romantiek zal ontbreken in GTA V, dus je kunt geen meisjes meer daten zoals in GTA IV.

http://cdn.psx-sense.nl/wp-content/uploads/2012/11/IMG_0093.jpeg

Het kopen van huizen zal ook niet mogelijk zijn in GTA V, maar ze gaan wel een ander soort interessant systeem bouwen om je eigen economie te creëren. De mobiele telefoon zal blijven in de game, maar je zal niet meer de hele tijd gebeld worden door je vrienden. Het tegemoet komen van een voetganger, waarmee je kan praten zal ook weer kunnen in GTA V. Missies zijn ook in GTA V weer dynamisch en je kunt zelf kiezen welk scenario je wilt oppikken of juist wilt laten liggen.

Als je in de stad Los Santos bijvoorbeeld een geldauto geparkeerd ziet staan, dan heb je de keuze om deze aan te vallen of te laten staan. Val je deze aan en doe je dit succesvol? Dan heb je een quick score. Zie je iemand aan de weg stilstaan met een kapotte auto dan kun je dit onderzoeken of gewoon voorbij rijden. Ook is het nu mogelijk om nog verder te kijken in de verte bij GTA V, waar het bij GTA IV nog maar 1.5km was is dit bij GTA V eigenlijk verdriedubbeld.

Boxshot Grand Theft Auto V

Grand Theft Auto V

Releasedatum:
17-09-2013
Genre:
Actie
Uitgever:
Rockstar
Ontwikkelaar:
GTA Online update van deze week voegt de Karin 190Z toe
Gepubliceerd op 20 feb, 2018 om 16:36
Gratis geld in GTA Online als je inlogt voor 26 februari
Gepubliceerd op 19 feb, 2018 om 13:36
GTA V Premium Edition duikt op bij Amazon
Gepubliceerd op 19 feb, 2018 om 12:10
GTA Online update voor deze week voegt de Hustler oldtimer toe en kent veel kortingen
Gepubliceerd op 13 feb, 2018 om 16:18
 1.    156 XP
  RRBFryslan's avatar

  Word echt een vet spel. Heb hem al tijdje op preorder staan.

  Kreeg een sms van gamemania dat ik mijn GTA V poster kon opaheln. Die krijg ik omdat ik GTA V daar gepreorderd heb!

 2.    766 XP
  bliksum's avatar

  Die oranje auto lijkt veel op een audi! een mooie auto. en heerlijk dat het weer een zonnige game word.

 3. Anoniem -   
  67.159.5..xxx's avatar

  Nice zo overzicht!
  Niet boos worden, het is een kein detail maar het is Michael en niet Micheal?

 4. Anoniem -   
  178.116.25.xxx's avatar

  Super he, ik verlang al naar de multiplayer.

 5. Anoniem -   
  212.181.101.xxx's avatar

  SICK!

 6.    636 XP
  klapper's avatar

  Ow yeah dat klinkt goed, heb er nu al zin in.
  Relaxed cruisen door de stad ondertussen beetje mensen neerknallen.
  Hoertjes oppikken en neerknallen, auto’s jatten en kapotknallen!
  Alles wat ik in het normale leven niet kan doen 😉

 7. Anoniem -   
  Tim's avatar

  Ik wacht het allemaal wel even af. Met IV beloofden ze ook zoveel moois wat uiteindelijk niet waar bleek te zijn.

 8. Anoniem -   
  217.120.193.xxx's avatar

  mooi stukje 🙂

 9.    440 XP
  Scholtenbrau's avatar

  Hebbehebbehebbehebbehebbehebbe…

  @bliksum: Auto’s in GTA zijn vaak gebaseerd op echte auto’s. Die oranje op de Audi R8 Spyder.

 10.    3095 XP
  Patr!ck's avatar

  Gister avond nog heel de issue gelezen. toch ook weer handig om hem in het Nederlands te zien. top werk. kan niet wachten op GTA V!

 11.    1982 XP
  klupido's avatar

  Heeft PSX gameplay gezien van GTA 5?

 12.    45 XP
  2psah's avatar

  @RRBFryslan Heb ook net me gratis poster opgehaald. Vette shit man!

 13. Anoniem -   
  Naam…'s avatar

  @Tim: ligt er aan wat je mooi vind ik vond gta iv top

 14. Anoniem -   
  178.84.9..xxx's avatar

  ik wacht het nog even af,
  ik zie hier al genoeg teleurstellingen zoals;
  -geen RPG elementen zoals de sportschool
  -weinig customization
  -geen huizen kopen
  -geen meisjes daten
  ik vind het beste teleurstellingen, maarja eerst maar wat gameplay zien!

 15.    1488 XP
  lilrobbie22's avatar

  Groter dan sa, rdr en gta iv samen is echt crazy! Cant wait!!

 16. crew Management -    1921 XP
  Rastapopulos's avatar

  @klupido: Nope, helaas (nog) niet.

 17.    864 XP
  Sir. Nigell's avatar

  Weten we ook al meer over de Multiplayer? volgens mij niet he, of ik heb dat gemist

 18.    5359 XP
  PattyS3's avatar

  Ik wil deze game. 😀 Toch jammer dat je geen huizen kan kopen trouwens. Maar dat word goed gemaakt door een hele variatie aan nieuwe RPG elementen, zoals dat je mensen met autopech kan helpen en geldtrucks kan overvallen, etc. 🙂

  Ben ook al benieuwd naar de held die een mod (al dan wel op de PC) voor GTA V zal uitbrengen die Carl Johnson terug laat komen naar GTA V. Haha! 😀

 19. crew Management -    4507 XP
  M4GN3T's avatar

  @Sir. Nigell: Het gaat een crew systeem gebruiken net als bij Max Payne 3, voor de rest was Rockstar er aardig stil over.

 20. Anoniem -   
  74.63.112..xxx's avatar

  @klupido: ik wil geen reclame maken voor een andere website maar op maandag 12 november is er op www.insidegamer.nl een uitgebreid verslag van een van die gasten van hun die twee weken geleden in newyork is geweest om gtav te checken. hopenlijk horen we daar nog meer over gtav, want dankzij deze super fantastisch geweldige info hier smaakt alles natuurlijk nog naar veel meer!

 21.    864 XP
  Sir. Nigell's avatar

  @M4GN3T: Oke, nou voor mijn part mogen ze het multiplayer systeem hetzelfde laten als GTA IV, dat is prima 🙂

 22. crew Management -    4507 XP
  M4GN3T's avatar

  @74.63.112..xxx: Ik snap dat je geen reclame wilt maken maar ik kan wat je zegt niet terugvinden; heb dus graag dat je wel even meld waar je dit vandaan hebt voor we de link toelaten.

 23. Anoniem -   
  67.159.5..xxx's avatar

  @M4GN3T begrijpelijk reclame maken is ook zeker niet mijn bedoeling en zeker niet voor hen maar wel voor de liefde van gta 🙂
  ik las het hier: https://twitter.com/InsideGamer_NL/status/266095273019838465

 24. crew Management -    4507 XP
  M4GN3T's avatar

  @67.159.5..xxx: Ah dan is ’t prima wilde gewoon ff de bron hebben. Niks met reclame te maken maar meer zodat mensen niet blij gemaakt worden met een dode mus, thanks voor ’t opzoeken ;-).

 25. Anoniem -   
  86.81.14..xxx's avatar

  wat ik niet snap is dit dus je kan niet mooie/stoere/ kleren kopen ?
  ik wil net als in sa andreas dat je veel stoeremooie kleren kan kopen. dat wil ik maar zit dat dr niet in?

 26. crew Management -    4507 XP
  M4GN3T's avatar

  @86.81.14..xxx: kleren kun je gewoon wijzigen

 27. Anoniem -   
  86.81.14..xxx's avatar

  Oke Dit Is Het Laaste Vraag sorry want ik zit in de war beetje,,,
  De 3 hoofdpersonages zitten gewoon in de game niet dlc ofzo toch ik hoop dat de 3 hoofdpersonages gewoon in de game in zitten

 28. Anoniem -   
  86.81.14..xxx's avatar

  met franklin kan je toch zobiezo veel kleren wijzigen ?

 29.    927 XP
  ChristiaanvdG's avatar

  wie dit game niet heeft is echt gek ! dit wordt gewoon de beste spel van de wereld !

 30.    450 XP
  Don Pulliany's avatar

  Can’t Wait, but have to 🙁

 31. Anoniem -   
  80.57.47.xxx's avatar

  ik moet eerlijk toegeven toen ik die Trevor zag dacht ik dit meen je niet hij als een hoofdpersoon maar als je kijkt wat voor viguur het is lijkt me het vetste om met hem te spelen

 32.    1769 XP
  yannickvanloon's avatar

  Can’t wait! 😀

 33.    2117 XP
  mausi-gangsta's avatar

  @klupido:
  nope.

 34. Anoniem -   
  80.57.47.xxx's avatar

  nu gta 5 is gemaakt beginnen mensen te zeggen gta 4 was niks aan en all dat gedoe kom op man gta 4 zag er echt vet mooi uit voor die tijd die spel is nog steeds vet

 35.    2117 XP
  mausi-gangsta's avatar

  @178.84.9..xxx: 3min puntjes (volgens jouw)
  je kan trouwens je Auto zelf editten…

  maar die minpuntjes zijn bar weinig op zo’n reusachtige game

 36. Anoniem -   
  86.81.14..xxx's avatar

  @M4GN3T Oke Dit Is Het Laaste Vraag sorry want ik zit in de war beetje,,,
  De 3 hoofdpersonages zitten gewoon in de game niet dlc ofzo toch ik hoop dat de 3 hoofdpersonages gewoon in de game in zitten

  met franklin kan je toch zobiezo veel kleren wijzigen ?

 37.    2117 XP
  mausi-gangsta's avatar

  @86.81.14..xxx:
  Geen DLC nee, en kleren weizigen zal niet veel uitmaken.

 38.    776 XP
  Sevinho's avatar

  @mausi-gangsta: One Word: SAMP IN-TO GTA V = NOOIT DE COMPUTER VERLATEN – ALLEEN OM EEN NOG BETERE PC TE KOPEN.

 39. Anoniem -   
  bestlastig's avatar

  Gta4 duurde beste lang om op te starten op de ps3
  Hoe zal dit met gta5 zijn?

 40.    31 XP
  markvliert112's avatar

  Kan niet wachten, lijkt me echt een hele goede game en dan zie ik deze tekst, ik kan niet wachten

 41.    2117 XP
  mausi-gangsta's avatar

  @Sevinho:
  zal niet gebeuren man

 42.    919 XP
  Floepert's avatar

  Mij lijkt die trevor wel een lijpe kerel hahaha, kan niet wachten om met hem te spelen

 43.    919 XP
  Floepert's avatar

  Vraagje: komen er ook dieren in GTA 5?
  Nog een vraagje: (ik weet niet zeker of jullie dit bedoelen met het laatste stukje maar ik vraag het toch even) dat element dat je in red dead redemption (ook in ac3 geloof ik) had om gewoon mensen in nood te helpen als ze dat nodig hadden, het waren geen side-missions maar meer gwn open-world dingen. Dit is onbeperkt stopt nooit, bijvoorbeeld een koets wordt overvallen en je kunt kiezen om te helpen maar je kunt ook doorgaan. Je kreeg dan fame erbij etc. Je begrijpt hopelijk wat ik bedoel, maar komt dat terug?

 44.    816 XP
  k1ll1ng5pr33's avatar

  Release duurt nog wel even 🙁 Te lang!

 45.    24 XP
  Meaystro's avatar

  moet dit spel hebbennn!

 46. Anoniem -   
  195.241.177..xxx's avatar

  kan je naar de wc in gta 5 ? als dat niet kan vind ik het een poep spel

 47.    244 XP
  lekkajonk0's avatar

  ‘Het zal in GTA V mogelijk zijn om zelf te kunnen switchen tussen verschillende personages respectievelijk: Michael, Trevor en Franklin. Via een ‘quick menu’ kun je een ander personage selecteren vervolgens zal de camera in Google Earth-style zich verplaatsen naar je andere personage. Tijdens het switchen is het zomaar mogelijk dat de andere personage zich in een gesprek met iemand bevind waar je dan opeens wat van mee krijgt’ ,een beetje zoals sims?

 48.    244 XP
  lekkajonk0's avatar

  @195.241.177..xxx: TE SERIEUS…? Doe dan maar sims als je wilt poepen

 49.    244 XP
  lekkajonk0's avatar

  @Floepert: Had je ook bij Gta vice city als je politie achter iemand aanrende en je hielp hem dan greeg je ook een mini bonus dus dat zal waarschijnlijk terug komen

 50. Anoniem -   
  195.241.177..xxx's avatar

  @lekkajonk0: gta 5 is ook serieus als ik politie achter me aan krijg moet ik mn opluchting toch wel ergens kwijt