Halverwege 2003 kwamen de eerste beelden vrij van de Source Engine en Half-Life 2. Op dat moment waren veel gamers omver geblazen door de grafische kracht en de knappe physics die de engine voortbracht. Ruim een jaar later, in november 2004, werd dan eindelijk Half-Life 2 uitgebracht. Een score van een 9.6 op Metacritic (uit 81 reviews) geeft gelijk aan over wat voor kaliber game we het hier hebben. Een instant classic, bekroond met 39 Game of the Year prijzen.

Sindsdien heeft Valve niet stil gezeten en zijn er onder andere twee uitbreidingen (Episode 1 en 2) voor Half-Life 2 uitgebracht. En op 11 december 2007 werd de volgende stap gezet: The Orange Box. Half-Life 2, inclusief beide uitbreidingen, samen in één pakket gevoegd met Portal en Team Fortress 2, op de consoles. The Orange Box heeft tevens een gemiddelde van een 9.6 (Xbox 360) en 8.9 (PlayStation 3).

Maar sinds 2007 is het al een lange tijd, enkele geruchten daar gelaten, erg stil omtrent een vervolg in de Half-Life serie en de Source Engine. Met Portal 2 als uitzondering, is Valve vooral bezig met het verbeteren van Steam-service. Gelukkig komt daar verandering in, want Gabe Newell, de eigenaar een CEO van Valve, heeft in een YouTube filmpje aangegeven dat ze al een tijd bezig zijn met de ontwikkeling van de Source Engine 2.

De audio is niet erg scherp, maar dit wordt ongeveer vertelt in een korte Q&A:

“We’ve been working on new engine stuff for a while. We’ve just been waiting for a game to roll it out with,”

Goed nieuws voor fans van de Half-Life serie. Alhoewel Half-Life van origine een serie voor de PC is, belooft de keuze om The Orange Box op de consoles uit te brengen veel goeds voor de console eigenaren. De verwachting is dan ook dat de Source Engine 2 tevens geoptimaliseerd wordt voor de next-gen consoles en dat Half-Life 3 dus op de opvolger van de PlayStation 3 uitgebracht zal worden. We houden je op de hoogte omtrent de geruchten en ontwikkelingen over de Source Engine 2 en Half-Life 3. Houdt PSX-Sense dus goed in de gaten.