Special: Hauppauge HD-PVR 2 – Het opnemen van je eigen belevenissen tijdens het gamen is iets dat steeds meer in trek is. Niet zo vreemd, want de mogelijkheden worden steeds gemakkelijker en beter betaalbaar. Naast dat je een apparaat nodig hebt om hetgeen je speelt op te nemen is een andere vereiste een YouTube account, maar gezien dat gratis is en iedereen dat wel heeft tegenwoordig zijn de mogelijkheden vrijwel onbegrensd. Van de vele mogelijkheden om content op te nemen was er één die met kop en schouders boven de rest uitstak en dat was de Hauppauge HD-PVR. Nu is er een nieuw model uitgekomen en deze onderworpen we dan ook aan een test.

Veel beter design

Met de Hauppauge HD-PVR 2 introduceert Hauppauge in feite hetzelfde product als het oorspronkelijke model, maar vergis je niet, want los van het feit dat de werking min of meer gelijk is zijn er een aantal forse verbeteringen. Eerlijk is eerlijk, de Hauppauge HD-PVR was qua design nu niet echt een hoogstandje en dat is iets wat we over de HD-PVR 2 niet meer kunnen zeggen. Het design is aanzienlijk beter, want het oogt veel moderner en aangezien het formaat relatief klein is kun je hem prima naast je TV of console plaatsen, zonder dat het opvallend oogt.

Bovendien heeft het apparaat er een cirkel met licht in verwerkt zitten dat identificeert wat het apparaat aan het doen is. Ideaal als je even snel wilt weten waar je aan toe bent, hoewel je een laptop of computer aangesloten moet hebben als je daadwerkelijk iets wilt opnemen. Dit opnemen is met de bijgeleverde software een fluitje van een cent. Als je wilt beginnen met opnemen druk je immers gewoon even op ‘record’ en als je klaar bent druk je op ‘stop’. In de tussentijd neemt de HD-PVR 2 alles op wat je op dat moment op je scherm ziet. Dit alles in een hoge resolutie dat kan oplopen tot 1080i.

De eerste stap is technisch, de tweede stap is oersimpel

Het aansluiten van de HD-PVR 2 is van alles misschien nog het meest ingewikkelde. Je krijgt bij het apparaat alle benodigde aansluitkabels en dat bestaat uit een HDMI kabel, component kabel en een USB kabel. Op deze manier kun je een loop creëren tussen je console, TV, de HD-PVR 2 en je computer. Het enige wat van belang is, is dat je de HD-PVR 2 tussen je console en TV plaatst met de bijgeleverde kabels, zodat het beeld dat je ziet via de HD-PVR 2 loopt. Zodra die setup in orde is stuurt hij bij het opnemen automatisch de beelden door naar de computer.

Het aansluiten op de PlayStation 3 is op zich niet al te lastig, je moet alleen even goed opletten hoe je dit dient te doen en als je de PlayStation 3 standaard op HDMI of AV hebt staan, dan zul je via de PlayStation 3 de instellingen van HDMI/AV om moeten zetten naar component. Let hierbij op dat je snel op je televisie moet wisselen van input kanaal om het in te stellen, anders zet de PlayStation 3 het weer terug naar de oorspronkelijke instellingen. Als dat eenmaal is opgezet, dan zul je op ieder gewenst moment alles kunnen opnemen wat je zelf wilt en dat opnemen is zoals we eerder al aangaven erg simpel.

Efficiënte en fijne software

De software die je bij de HD-PVR 2 krijgt is erg duidelijk en efficiënt en terwijl je aan het opnemen bent zie je met enige vertraging op de computer hetgeen je aan het opnemen bent. Vanzelfsprekend kun je de video extensie zelf aanpassen, met of zonder geluid opnemen en nog veel meer. De software stelt je in staat om zonder al te veel ingewikkelde stappen diverse dingen te doen met het beeld dat je digitaal aan het vastleggen bent en een belangrijke vooruitgang is dat als je klaar bent met opnemen, het videobestand automatisch gecomprimeerd wordt. Bij het vorige model waren de videobestanden behoorlijk groot en dat is nu een ander verhaal. Ideaal, want dit vrat voorheen schijfruimte.

Een andere erg handige feature is dat je de content die je opneemt na afloop direct naar YouTube kunt uploaden. Je kunt in het programma je YouTube inlog invullen en in no-time staat je video op YouTube. Andere mogelijkheden zijn bijvoorbeeld de video direct op disc branden en meer. In grote lijnen is de werking niet heel veel anders, maar het gaat allemaal net even wat efficiënter en het is bovendien handiger in elkaar gezet, met name de software en de uitwerking daarvan en het design van het apparaat is aanzienlijk beter dan voorheen.

Conclusie:

De Hauppauge HD-PVR 2 is in elk opzicht een verbetering ten opzichte van het vorige model. Hij is mooier, de software is bijzonder efficiënt en het kent een lage instapdrempel. Daarnaast is het direct uploaden naar YouTube een erg fijne feature, alsook dat de videobestanden gecomprimeerd worden. Functioneel is er niet spectaculair veel verandert, dan behalve dat er nu een directe HDMI aansluiting is. Het voornaamste verschil zit hem in de software en van de vele verschillende mogelijkheden om footage op te nemen is de Hauppauge HD-PVR 2 veruit de meest fijne om te gebruiken. Ja, hij is misschien wat prijzig, maar je krijgt er alles voor terug wat je van een dergelijk apparaat verwacht.