Na een tijdje stilte rondom alle PlayStation 4 speculaties en geruchten duiken er nu toch weer een heleboel op, waarvan (naast een aantal nieuwe) we toch wel veel al is eerder voorbij hebben zien komen. Het Duitse magazine PSM3 beweert o.a. namelijk dat de console niet op de huidige manier PlayStation 3-games kan afspelen, ofwel niet backwards compatible is. Dat houdt in dat spellen van de PS3 niet om de PlayStation 4 kunnen worden afgespeeld, althans, niet op gebruikelijke manier.

Over de nieuwe PlayStation claimt PSM3 dat het apparaat niet op de traditionele manier PlayStation 3-games af kan spelen. Daarnaast is het opmerkelijk dat het tijdschrift niet de toevoeging “4” geeft, als ze het hebben over de nieuwe PlayStation. Dit zou kunnen komen omdat het woord 4 in het Japans lijkt op het woord voor dood, zo meldt PSM3, en dat Sony daarom het woord 4 vermijd. Dit gerucht sluit aan bij een bericht dat we een tijdje terug al posten, waarin we vertelden dat de nieuwe PlayStation wel eens een subnaam zou kunnen krijgen in plaats van een cijfer.

De reden waarom Sony de streamingservice Gaikai had gekocht wordt nu ook duidelijk. Het is namelijk de bedoeling dat gebruikers oudere PlayStation games via deze service kunnen spelen. Het zou kunnen dat PS3-games via Gaikai beschikbaar gemaakt worden, om te compenseren voor het niet backwards compatible zijn van de nieuwe PlayStation. Ook PlayStation Plus moet een belangrijkere rol gaan spelen.

Misschien gaat Sony dan toch voor de naam "Orbis"?
Misschien gaat Sony dan toch voor de naam “Orbis”?

De nieuwe console zou een standaardresolutie van 1080p en 60 frames per seconden hebben, wat garant zal staan voor uiterst vloeiende bewegingen. Het zal niet de Ultra HD-resoluties van respectievelijk 2160p en 4320p ondersteunen die toekomstige tv’s zullen hebben, maar veel maakt dat niet uit, want het zal nog een tijd duren voordat Ultra HD de nieuwe standaard wordt. Als als klap op de vuurpijl zouden we  tijdens de eerstvolgende E3 voor het eerst kennis mogen maken met Sony’s nieuwe staaltje techniek.

Over techniek gesproken, volgens PSM3 zal de nieuwe PlayStation een AMD-processor met vier cores krijgen en wordt momenteel met 4 gigabyte ram, ofwel werkgeheugen, ontworpen. Voor Europa zou de geschatte prijs tussen de 400 en 500 euro liggen. Geen van deze geruchten is nog bevestigd door Sony, maar ze klinken zeer plausibel in de oren. Hou de site in de gaten voor eventuele updates.

Heb jij al meer zin gekregen in de nieuwe PlayStation, of heb je nog even genoeg aan je oude?