Sacred Citadel is een luchtige side-scrolling beat-‘em-up, dat plaatsvindt in het universum van Sacred. De game wordt niet gemaakt door de originele ontwikkelaar, Ascaron, doordat ze helaas failliet zijn gegaan. Uitgevers Deep Silver en Koch Media hebben ervoor gezorgd dat Sacred Citadel mogelijk is door ontwikkelstudio Southend Interactive aan boord te brengen, bekend van onder andere XIII en Ilomilo.

Sacred Citadel bevat vier classes: de brute Safiri Warrior, sluikse Ancarian Ranger, helende Kukuri Shaman en één nog niet onthulde class. Iedere class heeft zijn eigen unieke aanvallen. Welke aanvallen beschikbaar zijn hangt af van het character level en de kracht die opgespaard wordt door het gebruik van combo’s. De game bevat een drop-in, drop-out coöp-systeem tot en met drie spelers, wat betekent dat iemand zo de controller kan oppakken en mee kan doen. In de game zullen ook stadjes en verkopers te vinden zijn. De mogelijkheid om verwisselbare wapens in allebei de handen te dragen (ofwel ‘dual-wielding’) is ook aanwezig, alsook dubbel springen.

Een interessante toevoeging is die van mounts, berijdbare beesten die je bij zullen staan in je strijd. Deep Silver belooft dat er meer mounts worden onthuld in de komende tijd, inclusief een handvol oorlogsmachines. Hieronder zijn er een aantal mounts te zien.

Sacred Citadel komt ergens in 2013 uit op verschillende digitale PC platformen, het PlayStation Network en Xbox Live Arcade. Het plot van Sacred Citadel zal een geheim onthullen over de Seraphim wat direct zal aansluiten op Sacred 3’s plot. Ons lijkt het meer dan een leuk zoethoudertje voordat Sacred 3 er is, wat jij?