Vergelijking: PS3 Classic, PS3 Slim en de PS3 Super Slim – welke is nu het beste?

http://www.psx-sense.nl/images/file/img_50be2ef252aab.jpg

Special: PS3 Classic, PS3 Slim en de PS3 Super Slim – de vergelijking – Eerder dit jaar kondigde Sony de PlayStation 3 Super Slim aan en kort na de aankondiging verscheen dit nieuwe model in de winkels. Dit is inmiddels het derde model sinds de lancering van de console in 2007 en recent ontvingen wij van Sony het laatste model om deze eens aan een test te onderwerpen. Wij pakten onze oude PS3 Classic, de PS3 Slim en natuurlijk deze PS3 Super Slim bij elkaar om eens te kijken wat nu de voornaamste verschillen zijn en met welke unit je nu eigenlijk het beste uit bent.

Design

De oorspronkelijke PlayStation 3 die bij de lancering verscheen was een enorm bakbeest, deze woog maar liefst 7 kilo. Deze console is nergens meer nieuw verkrijgbaar, behalve als je even goed rondkijkt op Marktplaats of eBay. Toch is deze console in vergelijking met de andere twee nieuwere modellen qua ontwerp degene met het meeste detail. De chromen invullingen van de randen maken het tot een ‘elite’ console waar de kwaliteit vanaf straalt. Het ontwerp is aanzienlijk minder smooth dan de PS3 Slim en zeker als je de PS3 Super Slim erbij pakt. Toch is het wat ruwe uiterlijk met de mooie details een samenloop van sterk design en van alle platformen aangaande het gebruikte materiaal voelt de PS3 Classic het meest robuust aan.

Natuurlijk heeft dat te maken met het gewicht onder andere, maar op één of andere manier voelen de latere modellen goedkoper aan. Niet bepaald verwonderlijk, want Sony heeft de prijs de afgelopen jaren fors omlaag gebracht om zo de console meer aan de man te kunnen brengen. Hetgeen dat daarvoor heeft moeten inboeten is het gebruikte materiaal. De PS3 Slim en Ultra Slim voelen goedkoop aan en dat komt simpelweg omdat het voornamelijk bestaat uit een plastic behuizing. Dat neemt niet weg dat alle modellen qua design een sterk staaltje werk van Sony zijn en het design is uiteindelijk slechts een onderdeel van het geheel. Wat het apparaat kan is immers wat echt telt.

Als je iemand bent die echt voor strak design gaat, dan moeten we zeggen dat de PS3 Super Slim ondanks dat het minder robuust en ietwat goedkoop aanvoelt wel de mooiste unit is. Vanzelfsprekend is het een kwestie van smaak, maar wat Sony gedaan heeft met de PS3 Super Slim ten opzichte van de PS3 Classic en PS3 Slim is de discdrive over een andere boeg gegooid. Waar de eerste twee modellen nog de disc opslokken werkt de PS3 Super Slim met een slider. Met een druk op de knop schuift aan de bovenkant een klep opzij en je kunt gelijk de disc in de console plaatsen.

Over knoppen gesproken. Het aantal knoppen is per model ook afgenomen. Waar de PS3 Classic nog een knop had om de stroom helemaal uit te schakelen blijft de PS3 Slim en Super Slim altijd in standby, tenzij je de stekker uit het stopcontact trekt. De PS3 Slim heeft slechts twee knoppen en dat is de aan/uit knop en een eject knop voor de disc. Datzelfde geldt voor de Super Slim, alleen schuift dan de klep opzij. Deze klep kun je overigens ook gewoon met je hand opzij duwen, het is maar net wat jij het meest handige vindt.

De drie modellen hebben allen zo hun eigen uitstraling qua design, maar als je een robuuste console moet hebben waar de ‘elite’ feeling vanaf straalt, is de PS3 Classic veruit de beste. De PS3 Slim is een prima goedkoper alternatief, maar voelt goedkoop aan. Hetzelfde geldt voor de Super Slim, maar die is qua design misschien weer het mooiste van de drie. Wel kun je je afvragen wat het meest efficiënt is als je een klein televisiemeubel hebt. De PS3 Classic kun je overeind zetten, de PS3 Slim en Super Slim daarentegen niet en waar je de disc nog naar binnen schuift bij de PS3 Slim heb je bij de Super Slim voldoende ruimte aan de bovenkant nodig om de disc in de console te stoppen.

Formaat

De PS3 Classic is vanzelfsprekend de console met de meeste mogelijkheden, zeker als we het hebben over het 60GB launch model. Keerzijde is wel dat deze console aan de behoorlijk forse kant is. Het is de grootste console generatie. De PS3 Slim is een stuk kleiner, maar als je echt een kleine PS3 wilt hebben is de PS3 Super Slim het beste. Deze is in verhouding met de PS3 Classic ruim 60% kleiner. Qua formaat komt deze wel het meeste overeen met de PS3 Classic, want de PS3 Slim was een wat meer vierkante unit. Waar de PS3 Classic nog echt zwaar was, is de PS3 Slim qua gewicht niet echt spectaculair en de Super Slim stelt helemaal niets voor. Het ding weegt niets en is door zijn kleine formaat behoorlijk gemakkelijk om overal mee naar toe te nemen.

Aansluitingen

De PS3 Classic was in 2007 op een bepaalde manier een magisch ding. Het kende tig verschillende aansluitingen en mogelijkheden. Nu weten we allemaal dat veel mogelijkheden inmiddels niet meer beschikbaar zijn (PS2 emulatie, OtherOS) dus daar vallen de nieuwere modellen niet op af te rekenen. Voor zover dat überhaupt aan de orde is natuurlijk. De aansluitingen aan de achterkant zijn per model tot op heden gelijk gebleven, want naast een stroom aansluiting tref je een AV aansluiting, HDMI aansluiting, optische aansluiting en een internet aansluiting aan. Dat zijn immers de basisbehoeften van de console om deze aan te kunnen sluiten.

Aan de voorkant is er wel een hoop veranderd, want de PS3 Classic die we hier hebben staan heeft nog de klep met daar achter diverse aansluitingen voor geheugenkaarten. Iets wat vrij snel uit de console gesloopt werd bij de introductie van de 40GB PS3 Classic enige tijd na de lancering van de PlayStation 3. De PS3 Slim en Super Slim hebben niets van dit alles. Het enige wat je aan kunt sluiten zijn USB apparaten. De PS3 Classic kende oorspronkelijk 4 USB aansluitingen wat ideaal was om je PlayStation Eye eraan te hangen, je controller op te laden, er een USB stick in te doen en meer zonder continu te hoeven wisselen.

Bij de PS3 Slim en Super Slim is dat een ander verhaal, want de aansluitingen zijn beperkt tot slechts 2 USB poorten. Dat zijn de enige aansluitingen die je aantreft op de console en hoewel iedereen hiermee prima uit de voeten kan is iets meer aansluitingen een stuk efficiënter kunnen we je vertellen na jarenlange ervaring met de PS3 Classic en PS3 Slim. Een ander punt waar de nieuwere modellen achter blijven is de mogelijkheid om de harddisk te verwisselen. De PS3 Classic kun je zonder je garantie te verliezen open schroeven om zo een grotere harddisk te plaatsen. De PS3 Slim en PS3 Super Slim kennen deze mogelijkheid echter niet.

Is dat erg? Niet bepaald, maar het is wel handig om te weten. Onwetende consumenten gaan wellicht voor het goedkoopste model (de 12GB Super Slim). Dit is qua schijfruimte natuurlijk belachelijk weinig en als er gaandeweg meer games aangeschaft worden dient er continu ruimte gemaakt te worden voor nieuwe games. De mogelijkheid om de console te upgraden met een grotere schijf was dan geen overbodige luxe geweest. De hoop is dan ook dat de consument goed geadviseerd wordt bij de aanschaf van een PlayStation 3. Verstandig is om sowieso voor een model met een grotere schijfcapaciteit te gaan.

Geluid

Sony gaf aan bij de introductie van de PS3 Super Slim dat de console de stilste van allemaal was. Dit klopt aardig, hoewel de PS3 Classic en PS3 Slim per definitie niet echt veel herrie maken. De enige vorm van fors geluid is als de console te warm wordt en een secundaire ventilator hard begint te draaien. Verder zijn alle drie de modellen van nature erg stil. Wel viel ons op dat de PS3 Super Slim continu geluid maakt met de laserdiode. Logisch, want deze beweegt continu, maar in vergelijking met de eerdere twee modellen is dat bij de PS3 Super Slim een stuk beter te horen. In het algemeen is het de stilste console, de fans hoor je totaal niet, maar de laser diode daarentegen weer wel.

Techniek

De PS3 Classic was een apparaat dat helemaal vol onderdelen zat en het ding was destijds revolutionair, maar de techniek gaat door en dat betekent dat onderdelen met de jaren kleiner worden. Gevolg is dan ook dat de PS3 Slim aanzienlijk kleiner was en de PS3 Super Slim stelt in verhouding helemaal niets meer voor. De technische specificaties zijn in grote lijnen gelijkwaardig aan elkaar, elk model doet immers hetzelfde, maar een interessante vooruitgang is dat de Cell/RSX chip met het model kleiner is geworden en dat levert aanzienlijk minder stroomverbruik op.

De PS3 Classic gebruikte nog een 90nm Cell/RSX chip en dat werd terug gebracht naar 65nm bij de introductie van de PS3 Slim. Uit testen bleek dat de PS3 Slim destijds op sommige momenten maar liefst 70% minder energie gebruikte dan de PS3 Classic, wat een drastische verlaging is. De PS3 Super Slim is qua techniek aangaande de chip weer wat geavanceerder, want deze kent een 45nm Cell/RSX chip wat het verbruik nog eens extra terugbrengt. In dat opzicht is de PS3 Super Slim een extreem zuinig apparaat als we deze vergelijken met de eerdere modellen. Ben je iemand die hier kritisch naar kijkt, dan mag duidelijk zijn dat de PS3 Super Slim by far het meest voordelige apparaat is.

Conclusie

Iedereen die nu een PlayStation 3 gaat kopen zal automatisch voor het nieuwste model gaan. Niet geheel verwonderlijk, want deze is domweg het nieuwste en de PS3 Classic is sowieso niet meer verkrijgbaar via traditionele retail kanalen. De PS3 Slim zal nog wel een flinke tijd verkrijgbaar zijn, maar doet qua design net wat onder voor de PS3 Super Slim. Elk model heeft zo zijn eigen voordelen, maar als het gaat om de mogelijkheden en robuustheid blijft onze voorkeur uitgaan naar de (launch) PS3 Classic. Maar gezien dat een lastige optie is raden we je na onze algemene test de PS3 Super Slim aan, omdat deze qua formaat fantastisch klein is, weinig weegt en het meest voordelig in gebruik is. Wel raden we je de 12GB versie af, want dat is gewoon een niet erg efficiënt model.

 1.    3140 XP
  moes's avatar

  vette artikel alleen je bent vergeten te vertellen dat de slimversies namelijk dolby true HD en DTS-HD kunnen bitstreamen en de fat ps3 niet. voor mensen die 7.1 surround willen bijv.

 2. Anoniem -   
  Naam…'s avatar

  Mn ps3 classic doet t nog gwn, dit artikel is eigenlijk voor de mensen die hun ps3 uit het raam hebben gegooit of voor de mensen die sinds 2007 onder een steen hebben gewoond

 3. crew Management -    4412 XP
  M4GN3T's avatar

  @moes: Pfoe dat was ik zelf ook vergeten, maar dat betekent alleen dat de audiochip van het PS3 het werk doet en niet je versterker. Alle modellen onersteunen alsnog wel Dolby True-HD en DTS-HD, alleen de Classic processed de stream zelf i.p.v. de versterker.

  Heb er 3 jaar geleden zelfs een artikel over geschreven: http://www.psx-sense.nl/8409/blog-dts-hd-en-de-playstation-3/

 4. Anoniem -   
  213.118.227..xxx's avatar

  PS3 Classic de beste???
  Hij gaat veel meer kapot dan de andere modellen hoe kan hij dan de beste zijn?
  Ik heb zelf ook de 60gig ps3 gehad nadat hij 2x kapot is gegaan

 5. crew Management -    4412 XP
  M4GN3T's avatar

  @213.118.227..xxx: Iets wat jou overkomt hoeft niet bij iedereen te gebeuren. Ik heb zelf een 60GB launch model, draait nog als een zonnetje. Ook Lennard heeft zelf nog een launch 60GB die prima draait en een aantal vrienden van mij precies hetzelfde. Wereld draait niet alleen om jouw PS3 :P. Je moet er ook wel een beetje zuinig op zijn en niet laten stofhappen. Zie het vaker gebeuren, mensen die klagen dat die stuk is terwijl dat ding onder de nicotine en stof zit.

 6. Anoniem -   
  84.106.104..xxx's avatar

  Phat>Slim>Super Slim. Die nieuwe Super Slim is niet zo super slim qua design en het is er alleen maar op achteruit gegaan met die ribbels. Ben blij dat ik een Phat heb en als die het begeeft ga ik er alles aan doen om een slim te pakken te krijgen ipv de super slim, ook al is hij kleiner en zuiniger. Ik heb trouwens ook het idee dat hij luider is dan de slim (bij een vriend van mij naast elkaar gezet), maar die opmerking maakten jullie ook al.

 7.    3140 XP
  moes's avatar

  @M4GN3T:

  precies. en dat wat je net zei, kan je misschien als update erbij zetten.

 8. Anoniem -   
  78.21.8..xxx's avatar

  De HDD van de PS3 super slim is gewoon te vervangen hoor:
  •http://www.electronista.com/articles/12/10/06/how.does.the.ps3.stack.up.6.six.years.down.the.road/
  •http://www.youtube.com/watch?v=_gd05jdtkIM

  Het staat zelfs in de handleiding, dus geen garantie-verlies:
  •http://be.playstation.com/media/jCbzNyKg/CECH-ZHD1_HDD_NL_Web.pdf

  Bij de PS3 Slim is dit ook geen enkel probleem:
  •http://www.youtube.com/watch?v=5sRkj89axOU

 9.    1488 XP
  lilrobbie22's avatar

  Heb mn 40 gb ps3 nu ook meer dan 4 jaar en draait nog steeds super! Alles wat ik van Sony heb gehad (alles behalve de vita) is nog nooit kapot gegaan ben Sony altijd trouw gebleven , btw mooie artikel!

 10. crew Redacteur -    1914 XP
  Faunus's avatar

  Jammer dat het dikke launchmodel zo onbetrouwbaar was. Het blijft de mooiste PlayStation tot nu toe. 🙂 Zal nooit meer vergeten dat ik hem na al die tijd wachten eindelijk uit de doos kon halen.

  Erg fraai artikel trouwens.

 11.    1919 XP
  ddvos's avatar

  de classic is echt een tank in vergelijking met de nieuwere modellen. Mijn ps3 is half open en ik heb er al een heleboel mee gedaan en werkt nog steeds.

 12.    1187 XP
  Tom-Zwolle's avatar

  ik heb de 60gb launch ps3 en is 1x kapot gegaan. ik kreeg een nieuwe van sony en heb deze nu al 4 jaar en doet het nog perfect

 13.    728 XP
  joeythekilla's avatar

  ik heb er eentje in de eerste week gekocht en werkt nog steeds perfect. wie zuinig is….

 14.    352 XP
  Mr Sonic's avatar

  Prima vergelijking heb zelf een dikke en een slim,misschien dat de super slim er ook nog een keertje bijkomt.

 15.    958 XP
  Fatoeboy's avatar

  Goede artikel, alleen vind ik persoonlijk mijn PS3 Slim de mooiste van de drie qua design, bijvoorbeeld met de lijnen in de buitenkant.

 16. Anoniem -   
  62.195.160..xxx's avatar

  heb nog steeds het model 60 gb alleen dan met 3 tb schijf er in

 17.    440 XP
  Scholtenbrau's avatar

  Formaat en gewicht zullen mij worst wezen, tenzij ik m’n PS3 in m’n handen houdt tijdens het gamen… En lachen, zo’n slider. Kan ik eerst m’n PS3 uit de kast halen alvorens van disc te kunnen verwisselen.

 18.    94 XP
  SFNL1984's avatar

  Heb zelf ook de 60GB lauche versie en deze doet het nog steeds perfect!
  Heb wel de HDD vervangen voor een 500 GB exemplaar.

 19.    69 XP
  Mike207's avatar

  Ps slim kan ook rechtop staan… Athans die van mij staat al een jaar rechtop… Artikel beweert van niet namelijk prima artikel verder trouwens

 20.    19 XP
  Reiverdemon's avatar

  40GB Fat hier.
  1x kapot gegaan binnen de garantie, dus niks gekost.

 21.    82 XP
  RubenPriest's avatar

  Ik heb een 320GB Slim. Mij maakt het niet zoveel uit hoe die eruit ziet. Ik kijk toch meer naar m’n tv scherm dan maar mijn ps :P. Staat naast een 11 jaar oude PS2 die nog fantastisch werkt overigens. Ook mijn PSP is 5 jaar oud en werkt nog. Daarom blijf ik bij Sony. Ben er mee opgegroeid en nog nooit verrot gegaan!

 22. Anoniem -   
  109.129.8..xxx's avatar

  ps3 fat vind ik mooist wel loemp
  slim = goed op alles
  supper slim = goedkoper kan niet toch krijgt men prijsstijgingin plaats van daling met minder hd .

 23. Anoniem -   
  remko's avatar

  Heb alle drie modellen gehad( koop elk nieuw model,’oude’ schuif ik dan door naar de kids van mn broer 🙂 . Originele model blijft de mooiste uitstraling hebben. Nu dus de superslim in bezit, toploader wel geinig retro,wel enigzins B&O eighteis look. Voor de rest wel erg plastic,maar who cares, het gaat om het innerlijk ( bij ps3 althans 🙂

 24. Anoniem -   
  171.21.80..xxx's avatar

  Ik heb dan blijkbaar onder een steen gewoond sinds 2007.
  Ik heb nog steeds alleen maar een PS2.
  Ben nu aan het kijken voor een PS3. Zal wel een 500gb worden met een paar spellen erbij.
  Is voor de kids. Zelf speel ik alleen WoW. Verslaafd sinds vanilla.
  Maar misschien zit er voor mij ook wel wat leuks bij voor op een ps3.

 25. Anoniem -   
  81.71.35.xxx's avatar

  ik heb mijn ps3 phat ook geupgrade naar 500 gb 2dehands via marktplaats gehaald dat ding doet het al zo,n 2 jaar bij mij thuis 😀

 26.    4537 XP
  ps3dennis's avatar

  Gisteren is mijn grootste trots, mijn ps60 gb overleden….geen geel lampje, dus waaraan weet ik niet. Ga zelf nog even kijken of ik hem kan maken. Ik vind mijn ps3 slim 120 erg lelijk, en die duurdere super slim vind ik een goedkoop stuk plastic.

 27. Anoniem -   
  Dutch-StYloZz's avatar

  Ik heb de PS3 40 GB Fat nog, heb hem op moment te koop staan want wil de PS3 slim halen van 320 GB. Mocht iemand intresse hebben im mijn PS3 fat 40 GB stuur mij op PSN dan berichtje. Dutch-StYloZz

 28. Anoniem -   
  82.73.116.xxx's avatar

  en welke kan het langs aan dan?

 29.    1384 XP
  Bappie-NL's avatar

  Mooi artikel! Thanks… 😉

  En zo stond er nog wel wat info in het artikel wat ik niet wist. Bijvoorbeeld het stroomverbruik van de PS3 Super Slim.

 30. Anoniem -   
  94.210.7.xxx's avatar

  mijn 60 gb launch ps3 werkt nog steeds alleen met geluid heb ik wel problemen maar dan alleen met killzone 3 op me 5.1 systeem ik hoor wel geluid enzo maar de ingame stemmen zijn weg best wel lelijk maja

 31.    1058 XP
  Vloetje's avatar

  Fattie 40GB (opgetuned naar 500GB) is er een tijdje geleden mee opgehouden, heb nu de SS 500GB en ben er blij mee. Maakt toch geen *** uit welk model je hebt.

 32. Anoniem -   
  77.170.208..xxx's avatar

  mijn PS3 classic 80 GB versie doet het nog maar de geheugen zit vol iemand een iedee waar je een los GB kan halen??

 33. Anoniem -   
  86.82.251.xxx's avatar

  mijn ps3 60GB launch model is al 3 keer gerevived door een reball master. ik denk dat het tijd word dat ik nu een nieuwe ga kopen :p.

 34. Anoniem -   
  83.85.235..xxx's avatar

  Ik ben het totaal oneens met dit artikel. Sorry Lennard.

  De PS3 Classic blijft gewoon het mooiste van alledrie. De Slim volgt op gepaste afstand maar die Super Slim ligt gewoon een ronde achter! Wat ziet dat ding er toch goedkoop uit zeg. Vooral dat PS One-principe van het plaatsen van een disc. Ongelooflijk lomp. Ik mag hopen dat de keuze tussn Slim & Super Slim blijft bestaan want mocht mn Classic het begeven wil ik dat goedkope ding echt niet naast mn tv zetten.

 35. Anoniem -   
  195.241.142.xxx's avatar

  Grappig hoe smaken verschillen.
  De eerste PS3 vond en vindt ik oerlelijk qua design.
  Mede door het chroom maar voornamelijk de grote.

  Jammer is dat Sony belsoot om de Slim uit te kleden wat betreft optie en aansluitingen, maar dit is wel de ps3 die ik heb, omdat die gewoon mooi en groot genoeg was. En even tussen door de slim kun je ook overeind zetten. Wat betreft Design is De superslim inderdaad demooiste van de 3, deze grijpt ook terug naar de PS2. In mijn ogen tot nu toe de best vormgegeven console van Sony

 36. Anoniem -   
  195.241.142.xxx's avatar

  @77.170.208..xxx:
  Ten eerste je geheugen zit niet vol, maar je hardeschijf.
  Dit zijn twee totaal verschillende dingen.
  Dus koop een grotere HDD zet die in je PS3 en je bent klaar.

 37. Anoniem -   
  62.163.39..xxx's avatar

  Mijn FAT blijft t beste <3

 38. Anoniem -   
  89.99.76..xxx's avatar

  De harde schijf is ook in de Super Slim gewoon te vervangen of voor het eerst in te zetten bij een 12 GB-versie. Wel moet je dan een een HDD Bracket kopen, want die zit er niet standaard in. Sony verkoopt ook complete setjes van bracket + hdd overigens.

 39.    1777 XP
  Wesley_PS's avatar

  @62.195.160..xxx: 3 TB is slecht voor je ps3, je moet tot max 1 tb gaan

 40.    173 XP
  FouadtjuhMaster's avatar

  De uiterlijk van de Classic vind ik het beste.
  Inhoud van de Slim vind ik het beste
  En de Ultra-Slim vind ik 3x niks

 41.    362 XP
  Coelers's avatar

  Ik heb zelf een Phat maar dan met 2 usb aansluitingen. Blijkbaar nog een tussenmodel geweest. Orgineel had ik dacht ik 40 gb. Maar het steeds ruimte vrij maken vond ik vervelend dus heb toevallig afgelopen week een nieuwe HDD geplaatst van 500GB.

 42.    518 XP
  rufuzmitchell's avatar

  die laserdiode en de slider van de superslim zijn echt ruk. Ik vind het echt jammer dat Sony voor die goedkope crap kiest.Ook wist ik niet dat je bij de slim en superslim geen hdd kan verwisselen..ik zit te denken om een slim 320gb te kopen om mijn oude 80gb phat te vervangen. Die superslim wil ik sowiso niet.