http://playsense.nl/images/file/img_50be2ef252aab.jpg

Special: PS3 Classic, PS3 Slim en de PS3 Super Slim – de vergelijking – Eerder dit jaar kondigde Sony de PlayStation 3 Super Slim aan en kort na de aankondiging verscheen dit nieuwe model in de winkels. Dit is inmiddels het derde model sinds de lancering van de console in 2007 en recent ontvingen wij van Sony het laatste model om deze eens aan een test te onderwerpen. Wij pakten onze oude PS3 Classic, de PS3 Slim en natuurlijk deze PS3 Super Slim bij elkaar om eens te kijken wat nu de voornaamste verschillen zijn en met welke unit je nu eigenlijk het beste uit bent.

Design

De oorspronkelijke PlayStation 3 die bij de lancering verscheen was een enorm bakbeest, deze woog maar liefst 7 kilo. Deze console is nergens meer nieuw verkrijgbaar, behalve als je even goed rondkijkt op Marktplaats of eBay. Toch is deze console in vergelijking met de andere twee nieuwere modellen qua ontwerp degene met het meeste detail. De chromen invullingen van de randen maken het tot een ‘elite’ console waar de kwaliteit vanaf straalt. Het ontwerp is aanzienlijk minder smooth dan de PS3 Slim en zeker als je de PS3 Super Slim erbij pakt. Toch is het wat ruwe uiterlijk met de mooie details een samenloop van sterk design en van alle platformen aangaande het gebruikte materiaal voelt de PS3 Classic het meest robuust aan.

Natuurlijk heeft dat te maken met het gewicht onder andere, maar op één of andere manier voelen de latere modellen goedkoper aan. Niet bepaald verwonderlijk, want Sony heeft de prijs de afgelopen jaren fors omlaag gebracht om zo de console meer aan de man te kunnen brengen. Hetgeen dat daarvoor heeft moeten inboeten is het gebruikte materiaal. De PS3 Slim en Ultra Slim voelen goedkoop aan en dat komt simpelweg omdat het voornamelijk bestaat uit een plastic behuizing. Dat neemt niet weg dat alle modellen qua design een sterk staaltje werk van Sony zijn en het design is uiteindelijk slechts een onderdeel van het geheel. Wat het apparaat kan is immers wat echt telt.

Als je iemand bent die echt voor strak design gaat, dan moeten we zeggen dat de PS3 Super Slim ondanks dat het minder robuust en ietwat goedkoop aanvoelt wel de mooiste unit is. Vanzelfsprekend is het een kwestie van smaak, maar wat Sony gedaan heeft met de PS3 Super Slim ten opzichte van de PS3 Classic en PS3 Slim is de discdrive over een andere boeg gegooid. Waar de eerste twee modellen nog de disc opslokken werkt de PS3 Super Slim met een slider. Met een druk op de knop schuift aan de bovenkant een klep opzij en je kunt gelijk de disc in de console plaatsen.

Over knoppen gesproken. Het aantal knoppen is per model ook afgenomen. Waar de PS3 Classic nog een knop had om de stroom helemaal uit te schakelen blijft de PS3 Slim en Super Slim altijd in standby, tenzij je de stekker uit het stopcontact trekt. De PS3 Slim heeft slechts twee knoppen en dat is de aan/uit knop en een eject knop voor de disc. Datzelfde geldt voor de Super Slim, alleen schuift dan de klep opzij. Deze klep kun je overigens ook gewoon met je hand opzij duwen, het is maar net wat jij het meest handige vindt.

De drie modellen hebben allen zo hun eigen uitstraling qua design, maar als je een robuuste console moet hebben waar de ‘elite’ feeling vanaf straalt, is de PS3 Classic veruit de beste. De PS3 Slim is een prima goedkoper alternatief, maar voelt goedkoop aan. Hetzelfde geldt voor de Super Slim, maar die is qua design misschien weer het mooiste van de drie. Wel kun je je afvragen wat het meest efficiënt is als je een klein televisiemeubel hebt. De PS3 Classic kun je overeind zetten, de PS3 Slim en Super Slim daarentegen niet en waar je de disc nog naar binnen schuift bij de PS3 Slim heb je bij de Super Slim voldoende ruimte aan de bovenkant nodig om de disc in de console te stoppen.

Formaat

De PS3 Classic is vanzelfsprekend de console met de meeste mogelijkheden, zeker als we het hebben over het 60GB launch model. Keerzijde is wel dat deze console aan de behoorlijk forse kant is. Het is de grootste console generatie. De PS3 Slim is een stuk kleiner, maar als je echt een kleine PS3 wilt hebben is de PS3 Super Slim het beste. Deze is in verhouding met de PS3 Classic ruim 60% kleiner. Qua formaat komt deze wel het meeste overeen met de PS3 Classic, want de PS3 Slim was een wat meer vierkante unit. Waar de PS3 Classic nog echt zwaar was, is de PS3 Slim qua gewicht niet echt spectaculair en de Super Slim stelt helemaal niets voor. Het ding weegt niets en is door zijn kleine formaat behoorlijk gemakkelijk om overal mee naar toe te nemen.

Aansluitingen

De PS3 Classic was in 2007 op een bepaalde manier een magisch ding. Het kende tig verschillende aansluitingen en mogelijkheden. Nu weten we allemaal dat veel mogelijkheden inmiddels niet meer beschikbaar zijn (PS2 emulatie, OtherOS) dus daar vallen de nieuwere modellen niet op af te rekenen. Voor zover dat überhaupt aan de orde is natuurlijk. De aansluitingen aan de achterkant zijn per model tot op heden gelijk gebleven, want naast een stroom aansluiting tref je een AV aansluiting, HDMI aansluiting, optische aansluiting en een internet aansluiting aan. Dat zijn immers de basisbehoeften van de console om deze aan te kunnen sluiten.

Aan de voorkant is er wel een hoop veranderd, want de PS3 Classic die we hier hebben staan heeft nog de klep met daar achter diverse aansluitingen voor geheugenkaarten. Iets wat vrij snel uit de console gesloopt werd bij de introductie van de 40GB PS3 Classic enige tijd na de lancering van de PlayStation 3. De PS3 Slim en Super Slim hebben niets van dit alles. Het enige wat je aan kunt sluiten zijn USB apparaten. De PS3 Classic kende oorspronkelijk 4 USB aansluitingen wat ideaal was om je PlayStation Eye eraan te hangen, je controller op te laden, er een USB stick in te doen en meer zonder continu te hoeven wisselen.

Bij de PS3 Slim en Super Slim is dat een ander verhaal, want de aansluitingen zijn beperkt tot slechts 2 USB poorten. Dat zijn de enige aansluitingen die je aantreft op de console en hoewel iedereen hiermee prima uit de voeten kan is iets meer aansluitingen een stuk efficiënter kunnen we je vertellen na jarenlange ervaring met de PS3 Classic en PS3 Slim. Een ander punt waar de nieuwere modellen achter blijven is de mogelijkheid om de harddisk te verwisselen. De PS3 Classic kun je zonder je garantie te verliezen open schroeven om zo een grotere harddisk te plaatsen. De PS3 Slim en PS3 Super Slim kennen deze mogelijkheid echter niet.

Is dat erg? Niet bepaald, maar het is wel handig om te weten. Onwetende consumenten gaan wellicht voor het goedkoopste model (de 12GB Super Slim). Dit is qua schijfruimte natuurlijk belachelijk weinig en als er gaandeweg meer games aangeschaft worden dient er continu ruimte gemaakt te worden voor nieuwe games. De mogelijkheid om de console te upgraden met een grotere schijf was dan geen overbodige luxe geweest. De hoop is dan ook dat de consument goed geadviseerd wordt bij de aanschaf van een PlayStation 3. Verstandig is om sowieso voor een model met een grotere schijfcapaciteit te gaan.

Geluid

Sony gaf aan bij de introductie van de PS3 Super Slim dat de console de stilste van allemaal was. Dit klopt aardig, hoewel de PS3 Classic en PS3 Slim per definitie niet echt veel herrie maken. De enige vorm van fors geluid is als de console te warm wordt en een secundaire ventilator hard begint te draaien. Verder zijn alle drie de modellen van nature erg stil. Wel viel ons op dat de PS3 Super Slim continu geluid maakt met de laserdiode. Logisch, want deze beweegt continu, maar in vergelijking met de eerdere twee modellen is dat bij de PS3 Super Slim een stuk beter te horen. In het algemeen is het de stilste console, de fans hoor je totaal niet, maar de laser diode daarentegen weer wel.

Techniek

De PS3 Classic was een apparaat dat helemaal vol onderdelen zat en het ding was destijds revolutionair, maar de techniek gaat door en dat betekent dat onderdelen met de jaren kleiner worden. Gevolg is dan ook dat de PS3 Slim aanzienlijk kleiner was en de PS3 Super Slim stelt in verhouding helemaal niets meer voor. De technische specificaties zijn in grote lijnen gelijkwaardig aan elkaar, elk model doet immers hetzelfde, maar een interessante vooruitgang is dat de Cell/RSX chip met het model kleiner is geworden en dat levert aanzienlijk minder stroomverbruik op.

De PS3 Classic gebruikte nog een 90nm Cell/RSX chip en dat werd terug gebracht naar 65nm bij de introductie van de PS3 Slim. Uit testen bleek dat de PS3 Slim destijds op sommige momenten maar liefst 70% minder energie gebruikte dan de PS3 Classic, wat een drastische verlaging is. De PS3 Super Slim is qua techniek aangaande de chip weer wat geavanceerder, want deze kent een 45nm Cell/RSX chip wat het verbruik nog eens extra terugbrengt. In dat opzicht is de PS3 Super Slim een extreem zuinig apparaat als we deze vergelijken met de eerdere modellen. Ben je iemand die hier kritisch naar kijkt, dan mag duidelijk zijn dat de PS3 Super Slim by far het meest voordelige apparaat is.

Conclusie

Iedereen die nu een PlayStation 3 gaat kopen zal automatisch voor het nieuwste model gaan. Niet geheel verwonderlijk, want deze is domweg het nieuwste en de PS3 Classic is sowieso niet meer verkrijgbaar via traditionele retail kanalen. De PS3 Slim zal nog wel een flinke tijd verkrijgbaar zijn, maar doet qua design net wat onder voor de PS3 Super Slim. Elk model heeft zo zijn eigen voordelen, maar als het gaat om de mogelijkheden en robuustheid blijft onze voorkeur uitgaan naar de (launch) PS3 Classic. Maar gezien dat een lastige optie is raden we je na onze algemene test de PS3 Super Slim aan, omdat deze qua formaat fantastisch klein is, weinig weegt en het meest voordelig in gebruik is. Wel raden we je de 12GB versie af, want dat is gewoon een niet erg efficiënt model.