Kritiek vanuit de muziekwereld op de muziekgames

Wie kent de veelal geprezen muziekgames als Rockband en Guitar Hero nou niet. Met hartenlust schreeuwen door de microfoon of gewoon jammen op de gitaar of drumstel. Deze games zijn een must voor diegene die niet muzikaal zijn weggelegd, maar wel muziek willen maken. Ideaal toch?

Toch niet, volgens sommige musici, want sommige muzikanten denken er eigenlijk totaal anders over. Zo zegt de voormalige Rolling Stones gitarist Bill Wyman tegenover de BBC bijvoorbeeld dat deze games in het nadeel zijn van het leren bespelen van de werkelijke instrumenten. Iets wat aankomende musici dus kan tegenhouden in de ontwikkeling.

“Het zorgt ervoor dat mensen zich minder toeleggen op het leren spelen van een instrument. Dat is jammer, dus ik heb het er niet zo op.”

Maar hij is niet de enige die kritiek op deze games heeft, want drummer Nick Mason van Pink Floyd heeft er ook een negatief woordje over. Toch zegt hij dat de games niet alleen negatief zijn en zijn ze volgens hem vooral interessante nieuwe ontwikkelingen, maar met zijn standpunt heeft hij wel een beetje gelijk:

“Ik heb het mijn kinderen zien doen en ik erger me eraan. Als ze net zoveel tijd hadden doorgebracht met het oefenen op de gitaar als met het drukken op de knopjes zouden ze nu verdomd goed zijn.”

5 reacties

 1.    954 XP
  patrickg's avatar

  zeur toch niet zo, ze zijn gewoon jaloers dat ze niet zijn opgegroeid met games zoals wij.

 2.    163 XP
  Dazz-e's avatar

  Gaming, en muziek maken zijn twee verschillende dingen, dus hen vergelijking klopt niet omdat de meeste mensen wel begrijpen dat dat niet hetzelfde is

 3.    369 XP
  matthijs222's avatar

  hehe, ze hebben wel een punt… maar zoals @Dazz-e al zegt, als een kind echt muziek wil maken, pakken ze heus niet een guitar hero gitaar en spelen er een eind op los, dan gaan ze op echt gitaarles, en zowel, dan vroeger of later beseffen ze dat ze niet echt muziek maken en gaan lekker op gitaarles (net zoals ik XD)

 4.    4204 XP
  afca-yuri's avatar

  haha ja Nick Mason van Pink Floyd heeft wel een beetje gelijk. Maar de andere kant is dat kinderen hierdoor maybe juist wel gitaar willen spelen

 5.    8 XP
  Barros_Speltiani's avatar

  Ik ben het er ook niet mee eens aangezien ik alle Guitar Hero en Rock Band games in de kast heb staan. Na genoeg op die knoppen te hebben gedrukt heb ik 2 echte gitaren aangeschaft en momenteel bespeel ik deze instrumenten nog steeds.