Wie kent de veelal geprezen muziekgames als Rockband en Guitar Hero nou niet. Met hartenlust schreeuwen door de microfoon of gewoon jammen op de gitaar of drumstel. Deze games zijn een must voor diegene die niet muzikaal zijn weggelegd, maar wel muziek willen maken. Ideaal toch?

Toch niet, volgens sommige musici, want sommige muzikanten denken er eigenlijk totaal anders over. Zo zegt de voormalige Rolling Stones gitarist Bill Wyman tegenover de BBC bijvoorbeeld dat deze games in het nadeel zijn van het leren bespelen van de werkelijke instrumenten. Iets wat aankomende musici dus kan tegenhouden in de ontwikkeling.

“Het zorgt ervoor dat mensen zich minder toeleggen op het leren spelen van een instrument. Dat is jammer, dus ik heb het er niet zo op.”

Maar hij is niet de enige die kritiek op deze games heeft, want drummer Nick Mason van Pink Floyd heeft er ook een negatief woordje over. Toch zegt hij dat de games niet alleen negatief zijn en zijn ze volgens hem vooral interessante nieuwe ontwikkelingen, maar met zijn standpunt heeft hij wel een beetje gelijk:

“Ik heb het mijn kinderen zien doen en ik erger me eraan. Als ze net zoveel tijd hadden doorgebracht met het oefenen op de gitaar als met het drukken op de knopjes zouden ze nu verdomd goed zijn.”