Eens was het zo groot tot op een dag Activision had besloten de geldkraan voor haar muziekprojecten dicht te draaien. De laatste uitgave van Guitar Hero, Warriors of Rock, was geen succes meer te noemen. De franchise leek steeds meer lopende band werk te worden tot Activision’s Eric Hirshberg hoogte kreeg van de zaken en er al gauw geen heil meer in zag.

Toch was de volgende Guitar Hero game wel in de maak, zo meld een anonieme bron aan Kotaku. In 2011 werd het project afgeblazen, ook al was de ontwikkeling in een ver stadium net zoals met True Crime het geval was. Helaas voor de Guitar Hero fans wilde niemand het idee overnemen.

Guitar Hero 7 zou helemaal teruggaan naar de roots. Geen zang, geen drums – slechts een extreme focus op de gitaar. Ook zouden er meerdere dingen veranderd zijn aan de speelwijze. Zo was het design van de gitaar aangepast naar zes snaren waar de strumbar ooit zat en ook zouden de klassieke knoppen op de hals terugkeren met zelfs een extra knop. Dit was helaas geen succes te noemen, want schijnbaar was het voor geen meter te bespelen. De bron omschrijft de snaren als ‘te los’ en ze zouden ‘niet goed reageren op aanslagen’.

Al snel bleek het team ook op de muziek vast te lopen. Naast het hergebruiken van nummers uit vorige Guitar Hero games, wisten ze niet wat ze aan moesten met de rest van de muziek. Het was te duur en daarom kozen ze er vaak voor om veel goedkopere titels tussen een zeldzame topper te plaatsen.

“When the songs started coming in, a great sense of dread came about everyone with an active brain. The game had all of the worst hits from the 1990′s. They realized that, with our lack of budget and time, they couldn’t get quality music so they bought bargain basement music like ‘Closing time’ and ‘Sex and Candy.’ There were some songs in there that had been used at least three times in the GH franchises before.”

Toen dit alles eens werd nagekeken door Hirshberg, Activision’s grote baas, bleek hij niet onder de indruk te zijn. Niet lang daarna werd het ontwikkelingsteam uit haar positie ontheven en was Guitar Hero niet meer. Jammer.