Hands-on: Fuel Overdose – Racegames zijn er in alle soorten en maten waardoor er volop keuze is. Zo zijn er grote racegames als Need for Speed, maar ook wat kleinere titels als MotorStorm RC, welke je enkel via de PlayStation Store kunt binnenhalen. In dat opzicht is er keuze genoeg, maar er is altijd ruimte voor een geheel nieuwe game en Fuel Overdose is een game die meerdere genres met elkaar combineert. Wij konden aan de slag met een vroege versie en de eerste indruk was best oké.

Top down racen en schieten

Het concept van Fuel Overdose is dat je een top down racer voorgeschoteld krijgt á la MotorStorm RC. De game kent diverse uiteenlopende tracks en vanuit een vogelperspectief volg je de race, die uiteraard draait om eerste worden, maar ook om het uitschakelen en hinderen van je tegenspelers. Terwijl je van bovenaf de actie ziet en je zo snel mogelijk de vooropgestelde rondes probeert af te leggen met als bijkomend resultaat het behalen van een zo hoog mogelijke positie, schiet je tegenstanders naar het hiernamaals met de meest uiteenlopende wapens.

In Fuel Overdose krijg je namelijk een reeks aan personages voorgeschoteld en deze personages verschillen allemaal van elkaar dankzij speciale aanvallen, voertuigen en wapens. Op deze manier tracht de ontwikkelaar voldoende variatie aan te brengen in het geheel zodat het uitdagend en afwisselend blijft. In de eerste instantie heb je enkel een mitrailleur en een raketwerper tot je beschikking, althans het personage waar we mee speelden, en later in de race werden de speciale aanvallen beschikbaar gesteld.

Grootse speciale aanvallen

Waar je de gehele game bestuurt met de triggers en analoge sticks gebruik je de facebuttons voor de standaardaanvallen. Als je eenmaal de speciale aanvallen tot je beschikking hebt, zul je met de rechter analoge stick deze kunnen inzetten. De speciale aanvallen zijn bij elk personage uniek en lopen uiteen van een muur uit de grond toveren tot hoog jumpen, een wervelwind inzetten en nog veel meer. Met veel andere racers op de baan kun je je natuurlijk voorstellen dat het uiteindelijk uitloopt tot één grote chaos op de baan en dat beviel ons wel.

Het racen gaat erg soepel en gemakkelijk, alsook het uitvoeren van de acties met betrekking tot het leven zuur maken van je tegenstanders. Tel daarbij op dat je tijdens het racen ook nog moet letten op mijnen die her en der verspreid zijn en dat tegenstanders een grappling hook er tegenaan gooien, waardoor je in een mum van tijd andersom op de baan staat. Vanzelfsprekend kun je deze ook zelf inzetten, maar helaas werkt dat niet bepaald bevorderend voor de race, aangezien je zelf hierdoor ook in de knoop kan komen te zitten.

Wellicht is het een kwestie van wennen en de mogelijkheden verder onderzoeken, maar zo op het eerste gezicht is het een feature die nog niet optimaal werkt. Wel is het erg effectief in bochten, waarbij je je auto kunt vastklampen aan een pilaar, waardoor je automatisch de bocht in geslingerd wordt en als je op tijd los laat krijg je nog een snelheidsboost ook. Verder troffen we zo hier en daar nog bommen aan en die zijn voor iedereen te activeren mits je in de buurt bent, wat ideaal is om een tegenstander die net voor je rijdt even een opdonder te geven.

Leuke racer, maar…

Fuel Overdose is op het eerste gezicht een prima arcade racegame. De game kent de nodige variatie in banen en personages, wat de gameplay automatisch afwisselend maakt. De vroege versie was nog wat beperkt, aangezien we slechts één modus tot onze beschikking hadden, maar gezien de andere opties in het menu (carrière, uitdagingen, multiplayer en meer) valt te verwachten dat Fuel Overdose relatief uitgebreid zal zijn. De gameplay zelf is verder niet heel erg bijzonder en ons bekroop het gevoel een beetje te maken te hebben met een leuke, maar verder niet heel spectaculaire racer. De game combineert verschillende elementen en geeft er een eigen twist aan. Dat werkt prima, maar of het genoeg is…

Voorlopige conclusie:

Laten we vooropstellen dat Fuel Overdose een lekker simpele arcade racer zal worden zonder al te veel ingewikkelde dingen. De ontwikkelaar pakt verschillende elementen en combineert deze tot een combat arcade topdown racer en in grote lijnen werkt de gameplay zoals het moet. Een blik in het menu geeft ons de indruk dat de game behoorlijk uitgebreid zal zijn en ook de variatie in banen lijkt goed aanwezig te zijn. Visueel is het geen game die een verpletterende indruk achterliet, maar desondanks zag het er voor een PSN game prima uit en de audio is verder ook niet bijzonder, maar wel degelijk te noemen. Fuel Overdose zal binnenkort verschijnen en we zijn erg benieuwd naar het eindresultaat. De vroege versie deed geen potten breken, maar doet ons wel geïnteresseerd zijn naar de uiteindelijke racer.