http://www.psx-sense.nl/images/file/img_50c880bb86280.jpg

De testfase van Sony’s PlayStation Mobile Developer Programma is voorbij en afgelopen week opende het bedrijf in negen landen zijn online portal voor developers. Via deze portal stelt Sony zijn systeemontwikkelingskits (SDK’s) voor het publiek beschikbaar.

Het bedrijf heeft goede hoop dat dit programma developers zal aanmoedigen om de nieuwe generatie mobiele games te ontwikkelen. Het moet hen bovendien een creatief forum bieden om te discussiëren, analyseren en hun games te promoten, maar ook om ideeën uit te wisselen over hoe je het beste uit de systeemontwikkelingskits kunt halen. Iedere kit zal ongeveer € 75,- kosten (de prijs is tijdens het schrijven van dit artikel nog niet definitief bevestigd) en biedt de developer alles wat hij nodig heeft om een game voor PSM te ontwikkelen.

De wereld van de mobiele games is er momenteel een waarin van alles gebeurt; veel developers, van grote bedrijven tot kleine indie-studio’s en zelfstandigen, houden zich bezig met het ontwikkelen van nieuwe en originele games die zeer meeslepend (en vaak erg verslavend) zijn.

Op 12 december brengt de Britse indie-studio Futurlab bijvoorbeeld exclusief voor PSM een geweldige nieuwe game uit. Surge heeft elementen van een puzzelblokkenspel, maar voegt daar een leuk strategie-element aan toe met verschillende unieke gameplaytechnieken.

Spelers moeten gevaarlijke geladen elementen vernietigen door elektrische stoten tussen matchende blokken te veroorzaken. Zo wordt druk opgebouwd die vervolgens in enorme hoeveelheden tegelijk moet worden afgevoerd. Bekijk om een beter idee te krijgen van hoe dit spel eruit ziet de trailer:

PlayStation lanceert dit uitdagende nieuwe programma geen moment te vroeg, want Sony’s gameplatforms, de PS Vita in het bijzonder, hebben veel kritiek te verduren gehad vanwege het magere aanbod van spellen. De toename van het aantal PSM-apps die het programma hopelijk oplevert, zou moeten helpen om dit probleem op te lossen. Tegelijkertijd biedt Sony mensen die op zoek zijn naar developer vacatures in de game-industrie op deze manier de gelegenheid om hun ideeën met de wereld te delen.

Sarah Thompson, senior manager bij Playstation Mobile, zegt:

“Bereid je maar voor op een flinke groei van deze bibliotheek de komende maanden, want vandaag kondigen we met trots de lancering van het Playstation Mobile Developer Programma aan. Het biedt een verbeterde en open omgeving voor developers om hun software op Playstation Mobile te maken en uit te brengen. De portal biedt alles wat een developer nodig heeft om op Playstation Mobile te kunnen werken.”

Op het moment is het PlayStation Mobile Developer Program nog niet beschikbaar in Nederland, maar dit zal niet lang meer gaan duren. Sony focust zich enorm op het programma en plannen om het naar nog meer landen te brengen in 2013 liggen uiteraard op tafel. Voor nu is het programma al beschikbaar in Japan, Verenigde Staten, Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en Australië. De volgende landen die aan de buurt zijn zullen Hong Kong en Taiwan zijn, waar het programma ook binnenkort lanceert.

De meerwaarde van PlayStation Mobile is absoluut aanwezig, de vraag is alleen of ontwikkelaars het de moeite waard gaan vinden. De telefoons van Sony zijn immers nou niet bepaald voorzien van een positie zoals fabrikanten als HTC, Samsung en Apple dat wel hebben met hun telefoons. We geloven dan ook niet dat PlayStation Mobile zelfstandig gaat zorgen voor meer sales van de PS Vita en telefoons van Sony. Bijdragen aan succes, dat zal het zeker, maar Sony zal toch meer moeten doen willen ze de PS Vita en telefoons een belangrijke speler maken op de mobiele markt.

Ook zal Sony moeite gaan hebben om de meerwaarde te tonen van de PlayStation Mobile Store tegenover de Android Market. Zo komt de service naar onder andere HTC-telefoons waarmee Sony een samenwerking heeft, maar hoe snapt een gebruiker nu de meerwaarde ervan? Waarom zou iemand een game gaan downloaden uit de PlayStation Mobile-Store terwijl men gewend is dit uit de Android Market te doen. Het zal weer een extra stap zijn voor de consument en zoals we allemaal weten, het moet tegenwoordig allemaal zo gemakkelijk en simpel mogelijk.

Of PlayStation Mobile daadwerkelijk het succes is waar Sony op hoopt, dat moet nog blijken. De kunst zit hem vooral in het zorgen dat het een duidelijk identiteit krijgt en dat mensen weten wat het is. Of Sony dat lukt? Dat is afwachten.