Special: 4Gamers CP-Kit Performance Gaming Kit – 4Gamers timmert hard aan de weg met allerlei accessores voor onder andere de PlayStation gebruikers. Zo kon je onlangs al een special lezen over beschermhoezen voor de PlayStation Vita en vandaag behandelen we de CP-Kit Performance Gaming Kit. Een nietszeggende titel, maar wel een pakket met een veelzeggende inhoud. Het pakket bevat een controller standaard, HDMI-kabel en een mooie headset. Een prima start dus als je net een PlayStation 3 gekocht hebt.

Willekeurige inhoud

Het pakket bestaat grofweg uit een drietal verschillende accessoires. Dit is natuurlijk gemakkelijk als je net een PlayStation 3 gekocht hebt en je snel klaar wilt zijn met alle nodige accessoires. Zo bevat het pakket een klein blok die zo gevormd is dat je er twee DualShock controllers op kwijt kunt. Hierdoor staan de controllers netjes naast je televisie, maar hierbij moeten we wel opmerken dat dit puur een standaard is en geen alternatief om de controllers op te laden. Dat wil niet zeggen dat het niet kan, want het pakket bevat een gesplitste USB oplaadkabel die je aan de bovenkant rechtstreeks in de controllers aansluit.

In dat opzicht is het een geinige accessoire, maar of het heel erg nuttig is… Tja, het staat wel mooi als standaard, maar als je het gebruikt om de controllers op te laden zit er weinig verschil in als dat je gewoon de controller naast je PlayStation 3 legt. Dat het blokje niet automatisch de mogelijkheid bevat om op te laden terwijl je het in de standaard is wat ons betreft een wat merkwaardig ontbreken. Dat had het accessoire wat efficiënter gemaakt. Goed, het is duidelijk een additioneel accessoire, want hiervoor schaf je het pakket niet direct aan.

Premium HDMI-kabel

Interessanter is de HDMI-kabel die in het pakket zit. Deze is volgens de laatste standaarden en dat betekent dat deze ook 3D-beeld kan doorsturen van zowel games als films. Dat is niet het enige, want de contactpunten zijn verguld waardoor de beeldkwaliteit optimaal blijft, ongeacht dat iets uitmaakt met een kabellengte van 2 meter. Tel daarbij op dat de HDMI-kabel een goede afscherming kent wat het tot een robuuste en goede kabel maakt. Dat is niet het enige, want wat de kabel als extra heeft is dat het ook een 4K resolutie kan doorsturen. Nu zullen velen van jullie daar momenteel nog niet veel aan hebben, maar met deze nieuwe standaard op komst ben je gelijk voor enkele jaren klaar met deze kabel en dat is een fijn gegeven.

Het kopje boven een eerdere alinea is ‘willekeurige inhoud’ en dat is naar aanleiding van de totaal uiteenlopende accessoires die je aantreft. Zo is de standaard voor de controllers met bijgeleverde USB-kabel een geinige accessoire, de HDMI-kabel is daarentegen weer van goede kwaliteit en voelt ook echt ‘premium’ aan. Verder zit er in het pakket nog een koptelefoon dat zowel prima voor gebruik is als je met een koptelefoon op wilt gamen als dat je wilt communiceren met je vrienden, maar deze drie accessoires bij elkaar zijn nogal willekeurig en als je het ons vraagt een ietwat vreemde samenstelling.

Het pakket sluit zich dan ook min of meer uit voor bestaande PlayStation 3 gebruikers, aangezien deze veelal al een oplaadstation hebben, als je dat überhaupt interessant vindt. De HDMI-kabel is wel erg interessant, maar die zal de gemiddelde PlayStation 3 bezitter al hebben. Als je dan voor de koptelefoon gaat, dan zit je met zinloze additionele accessoires. Laten we vooropstellen dat het een prima pakket is voor nieuwkomers, maar als jij enkel een headset zoekt, dan is het gehele pakket niet echt ideaal. Gelukkig is het wel mogelijk om de headset nog als los product aan te schaffen. Goed los daarvan moeten we zeggen dat de producten zelf prima zijn en dat geldt ook voor de koptelefoon waar we nu even nader gaan kijken.

Functionele koptelefoon

De koptelefoon uit het pakket is het grootste en misschien wel het belangrijkste onderdeel van het geheel. De koptelefoon kent een aantal interessante punten die het erg interessant maken om aan te schaffen. De koptelefoon sluit je namelijk op twee manieren aan. Allereerst via USB aan de voorkant van de PlayStation 3 en aan de achterkant stop je een stekker in de A- poort van de console, waarop je de standaard AV kabel ook weer kunt aansluiten. Via de PlayStation 3 kun je de instellingen aanpassen dat de audio via meerdere kanalen uitgestuurd wordt en dat heeft als voornaamste reden dat je niet continu de geluidsinstellingen hoeft aan te passen.

Om dit wat te verduidelijken even een voorbeeld. De PlayStation 3 is hier op de redactie aangesloten met een HDMI-kabel voor het beeld. De audio loopt via de AV-poort naar een degelijke geluidsset en door de audio in te stellen op meerdere kanalen via de PS3 kregen we de audio te horen via onze headset, televisie en geluidsset, want na het instellen zal ook de HDMI-kabel geluid meesturen. Je kunt vervolgens zelf bepalen hoe je het geluid wilt aanhoren, zo kun je kiezen voor TV geluid, geluid via de geluidsset of via de koptelefoon. Als je een keuze voor één van de drie gemaakt hebt, dan is het een kwestie van andere audio bronnen muten.

De koptelefoon is niet alleen bedoeld om het geluid te horen, want het bevat tevens een microfoon, waardoor je kunt chatten. Je kunt ervoor kiezen om alle audio, dus ook de chat via de koptelefoon te laten lopen. Vind je dit niet echt ideaal, dan kun je ook het geluid van de game via de TV of geluidsset laten lopen en de koptelefoon enkel gebruiken om te chatten. Het geluid via de koptelefoon, zowel audio van de games of films als de chat klinkt prima en de microfoon werkt goed om je verstaanbaar te maken tegenover andere spelers online. De koptelefoon is daarmee dan ook een bijzonder multifunctioneel geheel en ondanks dat het aansluiten niet voor de mooiste setup zorgt is het wel erg efficiënt in gebruik.

Oorkleppen net iets te klein

Het ontwerp van de koptelefoon is prima en het kent verschillende standen zodat het op je hoofd past. De kabel is een meter of vier dus ruim voldoende en het bedieningspaneel is altijd binnen handbereik. Hiermee kun je de audio van de game en van de chat aanpassen en tevens kun je de chat aan en uit zetten. Toch zijn er twee punten van kritiek. Zo zijn de kleppen die je op je oren plaatst een beetje aan de kleine kant. Hierdoor valt het niet helemaal over je oren heen. Natuurlijk is dat afhankelijk van hoe groot je oren zijn, maar ik als tester heb naar mijn idee een ‘normale’ maat en de kleppen waren nauwelijks groter. Gevolg is dat je na een uur spelen zere oren krijgt. Iets grotere kleppen waren dus geen overbodige luxe geweest.

Een ander punt van kritiek is dat de koptelefoon een beetje goedkoop aanvoelt. De HDMI-kabel en de standaard die ook in het pakket zitten voelen goed en robuust aan, zeker de HDMI-kabel. Deze noemden we eerder immers al premium. Met de koptelefoon hebben we het idee een stap terug te nemen in kwaliteit. Simpelweg doordat het wat goedkoop aanvoelt dankzij de gebruikte materialen. Let wel, de functies zijn fantastisch en ideaal te noemen, qua algemeen design is het ook dik in orde, maar het gebruikte materiaal is het gewoon net niet. Daarbij komt natuurlijk dat de kleppen net een tikje te klein zijn om echt comfortabel aan te voelen en dat is domweg jammer, want de functies maken het juist zo interessant.

Prijs €59.99.

Conclusie:

Het CP-Kit Performance Gaming Kit is een collectie van de meest uiteenlopen accessoires die naar ons idee bestaan uit een wat merkwaardige samenstelling. Wel zijn alle producten in het pakket stuk voor stuk leuke accessoires waarvan de HDMI-kabel echt als een premium product aanvoelt. De standaard is geinig, maar daarvoor hoef je het niet speciaal te kopen. De koptelefoon is het belangrijkste en wat we enorm aanprijzen zijn de fijne functies. Keerzijde is alleen dat de oorkleppen niet echt heel comfortabel zijn en dat het een beetje goedkoop aanvoelt. Mocht je op zoek zijn naar een leuk starter setje dan is het op zich wel oké. Toch vinden we de prijs een tikkeltje aan de hoge kant.