De games van 2013: Battlefield 4 & Call of Duty: Modern Warfare 4 – Van alle toppers die we tot dusver behandeld hebben is een artikel opzetten over Battlefield 4 en Call of Duty: Modern Warfare 4 het lastigst. Dit simpelweg omdat we geen enkel idee hebben waar de games over zullen gaan en bijgevolg dus ook niet weten wat we kunnen verwachten. Toch hebben we wat bronnen geraadpleegd die ons de voorbije maanden wat geruchtmakende info hebben gegeven. Of alles klopt is natuurlijk even afwachten, maar wat we wel weten is dat EA en Activision alles op alles zetten om beide games tot gigantische successen te maken.

Battlefield 4 – De game is nu al enige tijd officieel aangekondigd en DICE is wederom de van dienst doende ontwikkelaar, dus in dat opzicht mogen we weer een erg toffe shooter verwachten, met name in de online multiplayer. Inhoudelijk weten we helemaal niets over Battlefield 4, behalve dat het zich in het heden zal gaan afspelen en er bestaat een kans dat het verhaal verder gaat daar waar Battlefield 3 ophield. Natuurlijk is dit voornamelijk giswerk en zullen we de E3 van 2013 moeten afwachten voor meer concrete details. Desondanks weten we wat we van DICE mogen verwachten en dat is weer een ontzettend vette en goede shooter.

Waarom gaat dit een topper worden? DICE weet als geen ander hoe ze goede shooters moeten maken en daarom zal Battlefield 4 vanzelfsprekend ook een topper worden. Wel hopen we dat DICE goed geleerd heeft van de vele fouten die Battlefield 3 bevatte, die de speelbaarheid niet altijd ten goede kwamen, maar dat mag niet echt een probleem zijn. Het hoe en wat van Battlefield 4 is nog koffiedik kijken, maar als we naar Battlefield 3 in het algemeen kijken of beter nog, de gehele Battlefield franchise, dan weten we wel waarom Battlefield 4 een titel is om in de gaten te houden. Daarbij komt trouwens nog dat EA de Medal of Honor franchise min of meer om zeep geholpen heeft en dat Battlefield nu hun laatste paradepaartje is dat het enigszins kan opnemen tegen Call of Duty.

Modern Warfare 4 – Infinity Ward is voor de nieuwe Call of Duty verantwoordelijk; dat is toch zo goed als zeker als we op de geschiedenis van de franchise mogen afgaan. Het valt dan ook te verwachten dat de nieuwe Call of Duty Modern Warfare 4 zal heten en verder zal gaan binnen het geheel dat we inmiddels kennen van de franchise sinds het moment dat de eerste Modern Warfare uitkwam. Afgaande op de eerste details die uitlekten (even los van het feit of die ook daadwerkelijk kloppen) weten we dat we diverse locaties aan gaan doen en dat we te maken krijgen met de laatste technieken uit het leger. Dat gecombineerd levert ongetwijfeld weer een spectaculaire achtbaanrit op.

Waarom gaat dit een topper worden? Infinity Ward heeft door de jaren heen tig Call of Duty delen afgeleverd en stuk voor stuk boden ze een spectaculaire ervaring. De online multiplayer is bovendien oneindig lang speelbaar. Wat we van Modern Warfare 4 precies mogen verwachten is een beetje de grote vraag, maar dat Infinity Ward weer alle registers zal opentrekken om een ervaring van jewelste neer te zetten lijkt ons een zekerheid. Verder verwachten we dat Modern Warfare 4 één van de laatste Call of Duty delen zal zijn op deze generatie consoles, waardoor er nog meer reden is om deze periode af te sluiten met een game die nog lang in het geheugen gegrift zal staan.