De games van 2013: Splinter Cell: Blacklist & XCOM

De games van 2013: Splinter Cell: Blacklist & XCOM – Sam Fisher is terug als geheim agent en na een exclusief uitstapje naar de Xbox 360 met Splinter Cell: Conviction is Blacklist weer een deel dat multiplatform verschijnt. Dat is goed nieuws, want de stealth uitstapjes van Sam zijn ons altijd erg goed bevallen. XCOM daarentegen is een game die allang had moeten verschijnen, maar keer op keer wordt uitgesteld met een huidige releasedatum ergens dit jaar. De status van de game op dit moment is niet bekend, maar wat we wel weten is dat XCOM een vrij originele shooter zal zijn waarbij het buitenaardse centraal staat.

Splinter Cell: Blacklist – Sam Fisher zal in Splinter Cell: Blacklist er wederom op uitgestuurd worden door Third Echelon met als doel het op zoek gaan naar een zwarte lijst waarop diverse geheim agenten staan. Dit mag natuurlijk niet in de verkeerde handen vallen en daardoor moet Sam puur op zijn eigen technische snufjes vertrouwen en zijn eigen inzicht met betrekking tot het vertrouwen van de mensen die hij ontmoet. Wat we van de game tot dusver hebben gezien is een combinatie van actie en stealth die geleid wordt door een erg interessant en aangrijpend verhaal, waarbij realisme en grof geweld geen extra’s zijn, maar juist benadrukken hoe serieus de situatie is.

Waarom gaat dit een topper worden? De eerste kennismaking met Splinter Cell: Blacklist kunnen we ons nog goed herinneren. Achter gesloten deuren op de E3 maakten we kennis met de intensiteit die komt kijken in deze titel. De afwisseling tussen actie en stealth was behoorlijk vet en gezien de voorgaande delen ook van hoge kwaliteit waren, zal dat met dit deel niet anders zijn. Wat ons nog het meest doet verlangen naar de game is het verhaal dat ontzettend goed naar voren werd gebracht door middel van cutscenes die rechtstreeks uit een goede actiethriller zouden kunnen komen. Het was met name overtuigend en die ervaring vergeten we niet snel meer. Laat maar komen die hap.

Meer:

XCOM – XCOM: Enemy Unknown werd later aangekondigd dan XCOM en verscheen eerder. Misschien wat vreemd, maar gezien de roots van de franchise geen vreemde zet. XCOM was van oorsprong een strategiegame en XCOM: Enemy Unknown zette dit voort. De XCOM die in 2013 zal gaan verschijnen is een shooter, maar dan wel met een bijzondere grafische stijl en setting die de game tot een vrij uniek geheel maken. Het verhaal, dat draait om speciale agenten die de buitenaardse bedreiging moeten afwenden en hierbij diverse speciale wapens gebruiken, geeft het geheel een goede vorm. XCOM zal een vreemde eend in de bijt zijn, maar wel een veelbelovende.

Waarom gaat dit een topper worden? XCOM is een vreemde eend in de bijt, zoals al aangegeven. De setting is uniek en voor zover wij weten nog niet eerder gebruikt in een game in dit genre. De manier van aanvallen die aliens gebruiken is zowel merkwaardig als bijzonder en dat levert visueel bizarre plaatjes op, maar dat is nu net wat ons zo bij is gebleven. De gameplay zelf beperkt zich niet tot hersenloos schieten, maar loopt uiteen van slim handelen tot speciale wapens gebruiken en vooral de aliens te slim af proberen te zijn. Het hele XCOM universum is per definitie interessant en wat 2K Games met XCOM probeert te doen kan zomaar een erg bijzondere game opleveren.

Meer:

Boxshot Splinter Cell: Blacklist

Splinter Cell: Blacklist

Releasedatum:
22-08-2013
Genre:
Stealth
Uitgever:
Ubisoft
Ontwikkelaar:

10 reacties

 1. Anoniem -   
  Naam…'s avatar

  Splinter Cell wordt vet!

 2. Anoniem -   
  Naam…'s avatar

  @Naam…:

  Ben bang van niet. Gameplay lijkt Uncharted wel.. Run-and-gun, stealth is ver te zoeken!

 3. Anoniem -   
  Naam…'s avatar

  @Naam…: Uncharted is juist vet!

 4. Anoniem -   
  Tjappy's avatar

  Splinter cell games zijn nog saaier dan de videoitems van roel en lennard 🙂

 5. Anoniem -   
  84.192.70.xxx's avatar

  wat is de Release date

 6.    919 XP
  Floepert's avatar

  @Naam…: ja maar wat hij bedoelt is dat splinter cell juist een stealth game is. Hij is bang dat dat verpest wordt door de uncharted style en zo die splinter cell style weggaat.

 7.    1769 XP
  yannickvanloon's avatar

  splintercell lijkt me echt vet!! 😀

 8.    1694 XP
  chronic010's avatar

  Splinter Cell gaat geweldig worden! 1 van m’n beste maatjes is ermee aan het werk in Shanghai. Kan niet wachten om zijn levels te spelen. Het is absoluut geen run&gun, dus @naam weet per god niet waar die het over heeft.

 9. Anoniem -   
  Naam…'s avatar

  @chronic010:

  Ik zou jou vertellen waar ik het over heb. Dat maatje van jou in Shanghai is mijn favouriete franchise aan het verneuken. Sam Fisher spreekt niet meer als Michael Ironside. Sam Fisher klimt en klautert als Ezio. Sam Fisher rent, schiet en blaast dingen op als Nathan Drake en Splinter Cell lijkt verdomme net 24 met Jack Bauer in de hoofdrol. Dat is waar ik het over heb! Splinter Cell heeft helemaal niets meer met de originele Splinter Cell te maken! Run&Gun it is!!! Conviction was al over-the-top voor mij maar Blacklist gaat gewoon een stapje verder. En tot ik weer een Splinter Cell zoals Chaos Theory zie, is elke game die de titel “Splinter Cell” draagt, die titel niet waardig.

  Maar ja, games moeten allemaal worden gemaakt voor de “casual gamer” waarvoor een game niet te moeilijk moet zijn en waarvoor er een hoop moet worden opgeblazen, anders kopen ze het niet.

 10.    8200 XP
  Flaming_Kaiser's avatar

  @Naam…:

  Helaas is het inderdaad de casual gamer die bepaald. Het trouwe publiek word gewoon in de kou gelaten. Totdat het niet meer verkoopt en ze naar hun roots teruggaan.

  🙁

Zondag Budgetdag – Games – 20 Oktober
Clueless Gamer Conan O’Brien speelt Splinter Cell: Blacklist
Special: De multiplayer & coöp van Splinter Cell: Blacklist
Splinter Cell: Blacklist op één in de verkoop top tien