De games van 2013: Tearaway & KickBeat – Tearaway en KickBeat zijn twee PlayStation Vita games en waar Tearaway nog een studio als Media Molecule achter zich heeft staan, is KickBeat een ander verhaal, want deze game is in de maak bij ZEN Studios. Tearaway belooft vol creativiteit te zitten en het kent een bijzonder unieke visuele stijl. KickBeat is een game van een totaal ander kaliber en weet een aparte draai te geven aan de ritmische op muziek gefocuste gameplay, die we eerder al zagen in games als Guitar Hero en Rock Band.

Tearaway – Media Molecule heeft zich een reputatie van formaat aangemeten met de LittleBigPlanet franchise, waar ze nu al meerdere delen in hebben uitgebracht. Logischerwijs wil een studio na een aantal keer ‘hetzelfde’ gedaan te hebben iets nieuws doen en op dit moment werken ze aan Tearaway voor de PlayStation Vita. In Tearaway krijg je te maken met een wereld die volledig van papier is gemaakt en in-game tot leven wordt gewekt. In de game draait het om Lota, een boodschapper uit een andere dimensie die verstrikt is geraakt in de wereld van Tearaway en jij zult hem uit de wereld van Tearaway moeten begeleiden zodat hij zijn boodschap kan afleveren en dat zul je gaan doen door te platformen en te puzzelen. Tegelijkertijd beleef je een prachtig en bijzonder avontuur.

Waarom gaat dit een topper worden? De eerste trailer van Tearaway gaf een goede indruk van wat Media Molecule met deze game wil gaan doen en dat stemt ons positief. Media Molecule is één van de meest creatieve studio’s ter wereld en maakte een briljante stap met LittleBigPlanet. Hun creativiteit en de bijzondere insteek van deze game gaan het ongetwijfeld tot één van de PlayStation Vita hoogtepunten maken van het komende jaar. Juist die creativiteit zal Media Molecule ongetwijfeld doorvoeren in de besturingsmogelijkheden die de PlayStation Vita bevat en dat maakt het des te interessanter om te zien wat ze ervan gaan maken.

KickBeat – Ritmische games hebben we in allerlei soorten en maten gezien de afgelopen jaren en waar veel uitgevers elkaar vooral kopieerden, probeert ZEN Studios het op een unieke wijze. In Kickbeat draait het om het op de maat van de muziek uitschakelen van vijanden door middel van een hoop verschillende moves. Deze moves schud je uit je mouw door op de juiste momenten de juiste knop in te drukken en terwijl je dit doet zal je de muziek goed horen blijven gaan. Maak je fouten, dan zal je dit horen in de muziek en uiteindelijk zal je afgaan. Een oersimpel concept waar geen verhaal bij komt kijken of wat dan ook. Gewoon een simpele, doch vermakelijke arcadegame met een interessante soundtrack.

Waarom gaat dit een topper worden? Zowel op de E3 als op de GamesCom heb ik KickBeat mogen spelen en ZEN Studios is een kleine studio die enorm veel tijd in zijn games investeert. Het duurt dan ook een geruime tijd vooraleer hun games uitkomen, maar die zijn dan wel steevast kwalitatief sterk. KickBeat is een aparte game die ‘vechten’ combineert met ritmisch op de knoppen drukken op basis van de muziek en dat is een welkome vernieuwing in het genre. De soundtrack voor zover we die hebben gezien is dik in orde en Kickbeat is bovendien een ideale kandidaat voor één van de beste games met een torenhoog pick-up-and-play gehalte. Hou deze PlayStation Network game in de gaten; dit gaat een bijzonder toffe titel worden!

Meer: