De games van 2013: Soul Sacrifice & Killzone: Mercenary – Een systeem als de PlayStation Vita biedt niets dan mogelijkheden om uniek te zijn, om op te vallen. Tot op heden hebben niet veel uitgevers, noch ontwikkelaars die kans gegrepen. Toch staan zij op het punt dat te proberen met twee erg goede, doch erg verschillende games. Marvelous AQL waagt het erop met Soul Sacrifice en ons Nederlandse Guerrilla Games gaat de strijd aan met Killzone: Mercenary. Waar de één al op een voetstuk werd geplaatst vanaf de aankondiging zal de ander zich nog moeten bewijzen. Desalniettemin lieten beide games al snel een goede indruk op ons achter en wij zijn ervan overtuigd dat het allebei games zijn met torenhoog potentieel.

Soul Sacrifice – Niet elke game zul je zomaar in een hokje kunnen stoppen en Soul Sacrifice is daar één van. Hoewel het meerdere elementen van de RPG, hack ’n slash en simpelweg brute actie bevat, zul je nooit echt zeker kunnen zijn. Het hoofdpersonage zal dit hoogstwaarschijnlijk niet eens hebben toegelaten al zou je het willen proberen. Het gaat hier namelijk om een slaaf die, net voordat hij opgeofferd wordt, een mogelijkheid ziet te ontsnappen. Een boek verschijnt voor hem en biedt hem de keuze aan om de ervaringen en magie die het boek rijk is, te gebruiken voor wraak. Een keuze die hem zwaar zal komen te staan, maar die hij zonder twijfel nogmaals zal maken.

Waarom gaat dit een topper worden? Je weet dat een game je gaat boeien, wanneer je slechts bij de naam al een rilling over je lijf krijgt. Wie krijgt dat nou niet met een naam als ‘Soul Sacrifice’. Het daagt je uit meer te weten te komen over de game. Hoe meer je te weten komt, hoe meer je eigenlijk al de game induikt voordat je hem überhaupt hebt gespeeld. Niet alleen de gameplay, maar ook de duistere sfeer die de game omsluiert zijn als de lokroep van een sirene. Het verhaal omarmt je, maar ketent je gelijktijdig ook vast en loswringen is onmogelijk. Hoewel een gevangene zijn normaal gezien een vloek lijkt, is het in deze zin een zegen.

Meer:

Killzone: Mercenary – Killzone is een titel met een reeds gevestigde naam en zal daarom al sneller het interesse wekken van de gamende menigte. Dat deed het ook bij de aankondiging tijdens de GamesCom, toen bekend werd gemaakt dat er een PlayStation Vita versie aan zat te komen. De PSP versie heeft nooit echt hoge ogen gegooid en dit kwam mede, omdat de besturing zo knullig in elkaar zat, dat er gewoon geen beginnen aan was. Met de komst van de PS Vita versie zal niet alleen de besturing zijn aangepast, maar ook van het verhaal kun je een twist verwachten. In plaats van tegen de Helghast zul je nu samen met hen vechten en zul je voor nog heel wat andere verrassingen komen te staan.

Waarom gaat dit een topper worden? De Killzone franchise heeft in haar tijd al heel wat veranderingen doorgemaakt. Van het niet kunnen springen, naar het draaien alsof je body armor van een paar honderd kilo om had, naar een soepele ‘Call of Duty’-achtige besturing. Guerrilla heeft in 9 jaar heel veel tijd gehad om goed te kijken naar anderen en te leren van de gemaakte fouten. Iedereen maakt fouten, dat is niet erg, maar Guerrilla wist er altijd het beste van te maken en hoewel ze kleine misstapjes maakten bij Killzone: Liberation is gerechtigheid nabij in 2013, wanneer Killzone: Mercenary uitkomt.

Meer: