De games van 2013: The Last Guardian & Beyond: Two Souls – Sony staat bekend om haar diversiteit aan exclusieve games die stuk voor stuk allemaal hun eigen charme hebben. We kunnen lijsten met games opnoemen die we aan onze neus voorbij laten gaan, maar met een enkele kunnen we dat niet over ons hart verkrijgen. Twee van deze titels zijn toch zeker The Last Guardian en Beyond: Two Souls, beiden games waarbij het verhaal alleen al genoeg is om ze te willen spelen. Mensen zouden een spreekwoordelijke moord doen om deze games nu al in bezit te kunnen krijgen, maar helaas zijn beide games nog buiten handbereik.

The Last Guardian – Als er één game is die een turbulente tijd heeft doorgemaakt is het deze wel, maar als er één game is die het niet verdient ten onder te gaan door problemen van buitenaf is ook deze. Als je nu denkt een favoriete game te hebben dan zul je eigenlijk moeten wachten tot deze game uit is en denk er dan nog eens over na. Het grootste gedeelte van het design voor de game is gedaan door Fumito Ueda, welke je misschien kent van zijn werk voor ICO en Shadow of the Colossus. Een geniale man, waarvan je weet dat hij met The Last Guardian weer iets unieks zal gaan neerzetten.

Waarom gaat dit een topper worden? Alles wat Team ICO aanraakt verandert standaard in goud. The Last Guardian zou dit jaar moeten gaan verschijnen en laten we het vooral hopen, want de trailer van de E3 in 2009 was subliem te noemen. Het zag er prachtig uit en de muziek was fenomenaal. Wederom speel je met een nietszeggend persoon die een band op bouwt met een computergestuurd personage en als er één ontwikkelaar is die dergelijke emotionele banden kan verdiepen en echt emotioneel kan maken, dan is het Team ICO wel. Vergeet ook de unieke manier van level design niet. Wij willen nog altijd zien hoe de vriendschap tussen het jongetje en het mysterieuze wezen genaamd ‘Trico’ verloopt, dus laten we vooral hopen dat de game nu eindelijk dit jaar eens het levenslicht gaat zien.

Beyond: Two Souls – David Cage is een man die graag emotionele verhalen in zijn games verwerkt. Dat zagen we bij Fahrenheit al en met Heavy Rain kwam dat op de PlayStation 3 nog beter tot haar recht. Beyond: Two Souls is het nieuwe project van de ontwikkelaar en wederom speelt het verhaal een belangrijke rol dat draait om een meisje met mysterieuze krachten. Zij kan zich middels een geest opsplitsen en hiermee allerlei bijzondere dingen doen. Het meisje zoekt rust en wil alleen gelaten worden, echter zijn er partijen die belang bij haar krachten hebben en dat levert de nodige hachelijke situaties op. Hoe het verhaal zich precies zal ontvouwen is nog even afwachten, maar David Cage en zijn team kennende weten we dat het weer een emotionele ervaring zal worden.

Waarom gaat dit een topper worden? Quantic Dream is een ontwikkelaar dat als één van de weinigen echt nieuwe dingen probeert te doen. Een game als Heavy Rain was in dat opzicht echt een vreemde eend in de bijt. Dit domweg door de ongekende hoeveelheid aan keuzes die het verhaal konden beïnvloeden. Soortgelijke gameplay in een totaal andere setting zal in Beyond: Two Souls terugkomen en toen we de game op de E3 voor het eerst zagen viel onze mond open van de grafische pracht en hoewel we nog niet veel gezien hebben trok het intrigerende verhaal en hoofdpersonage gelijk onze aandacht.

Meer: