Review: Fritz Chess

Schaken, een strategisch bordspel waarbij inzicht, tactiek en vooruit denken de grootste factoren zijn om te kunnen winnen. Het spel is misschien al eeuwen oud en toch blijft even leuk.  Maar wat als je de kracht van de PS3 bundelt met een game waar schaken het hoofddoel is? Dan krijg je Fritz Chess, een franchise die al bijna 15 jaar oud is op de PC. Maar nu komt deze game eindelijk naar de PS3, eens kijken of deze game ons schaakmat kan zetten.

Op avontuur met het schaakbord

Er waren eens twee koninkrijken, Ebony en Ivory genaamd, waar er elke tien jaar een schaaktoernooi gehouden wordt. Jij gaat meedoen met het toernooi en wil naar het kasteel gaan waar het schaaktoernooi gehouden wordt. Maar jammer genoeg wordt je tegengehouden door de wachter van het kasteel, een schaakspeler. Hij daagt je uit om een potje te schaken tegen hem. De winnaar mag meespelen in het toernooi. En zo begint het verhaal in deze schaakgame. In dit verhaal zul je 8 verschillende personages met elk een verschillende moeilijkheidsgraad tegen het lijf lopen: de wachter, de bruut, de hofnar, de verkoper, de held, de zwarte koning, de bisschop, de witte koningin en koning Fritz. Het verhaal wordt verteld in korte strips en na elke personage krijg je een kort filmpje te zien over dit personage waar humor soms de bovenhand neemt. Dit verschilt als je gewonnen heb of als je het onderspit hebt moeten delven. Het schaken wisselt af met verschillende modi en puzzels. Over deze puzzels en modes later meer.

Schaken met de pro’s

Naast de adventure modus vind je in deze game ook de Fritz Chess modus. In deze modus heb je de keuze om één van de 2000 opgeslagen historische matches terug te kijken. Als jezelf wil schaken kan je kiezen tussen enkele puzzels oplossen en een gewoon potje schaken tegen de AI. Van deze puzzels heb je 4 categorieën: mate in 1, best move, mate in … medium moeilijkheidsgraad en mate in … hard moeilijkheidsgraad.  In mate in 1 moet je in een zet de vijand schaakmat plaatsen. In best move moet je, hoe kan het ook anders, de beste zet maken. In de 2 overige modi moet je de vijand schaakmat plaatsen in een bepaald aantal zetten. Deze puzzels hebben allemaal een bepaalde moeilijkheidsgraad en zijn zeer leuk als je het schaken beu bent.  Maar wil je toch een gewone schaakmatch spelen, dan heb je de keuze om de ELO-score van de AI te kiezen. De ELO-score is een schaakterm waarbij de sterkte van de schaker aangeduid wordt. Als je weet dat Garri Kasparov, bij wie de hoogste ELO-score gemeten in de geschiedenis, een score heeft van 2851 en dat de PS3 een score tot 3000 aanmeet weet je al wat dit wil zeggen, de PS3 is slimmer dan de mens.

Maar niet alleen de ELO-score is kan je kiezen, maar ook de speelmodus en timer kan ingesteld worden. In speelmodi heb je 3 keuzes: Classic Chess, Giveaway Chess and Chess960. Classic Chess is zoals de naam al doet vermoeden de klassieke manier van het schaken. Giveaway Chess, een andere benaming voor Antichess, is een modus waarbij je moet proberen al je schaakstukken te laten slaan door de vijand. Eigenlijk is het dus de bedoeling om je te laten verliezen. Chess960 is een modus waarbij de laatste linie van elke speler in willekeurige volgorde geplaatst wordt. Eén iets wat mist volgens ons, is een online modus voor deze game. Er is jammer genoeg nu nog maar een 2-player modus waar je de controller moet doorgeven aan de volgende persoon.

Budgetschaak

Wat deze game ook nog aantrekkelijk maakt om te kopen is de prijs. Deze game staat te koop voor amper €29.99 bij de lokale softwareboer. Dit is een zeer lage prijs voor een nieuwe game en is in vergelijking met prijs/kwaliteit zeker de moeite waard om eens je oog op te laten rusten.  Ook als je wilt leren schaken is dit een goede game, want er zitten 2 tutorials in om je op weg te helpen in de wereld van het schaken.

Schaken voor de blinden en doven

Eén iets dat opvalt aan deze game, is dat je er niet veel gewerkt is aan het beeld en geluid. Zo zal je direct zien, als je in-game bent, dat de schaakstukken amper mooi afgewerkt zijn en dat het geluid gewoon in een irritante loop draait. Wij hebben zelfs na tien potjes die irritante synthesizermuziek gewoon de mute-knop ingedrukt. Maar voor het oog is er ook niet veel moois te bespeuren, want bij de 3D-weergave van het schaakspel is namelijk geen anti-aliasing aanwezig. Bij de schaakstukken is er helemaal geen anti-aliasing aanwezig en ziet er daarom zeer onafgewerkt uit. Dit betekent dat je randen met blokken er rond hebt. Maar als goedmaker kan je wel van de schaakset wisselen. Dit wil betekenen dat je een volledig ander thema van schaakstukken krijgt. Zo heb je de keuze tussen Basic, Crystal, enz.

Conclusie

Fritz Chess heeft alles in zich om een fantastisch schaakgame te zijn, zelfs de prijs is zeer laag. Ook is het de enige schaakgame op de PlayStation 3. Ben je niet echt een fan van schaken, dan zou je best deze game links laten liggen. Maar ben je wel te porren voor een potje schaken of wil je graag leren schaken, dan is hier de kans om het te leren of je kunnen te verbeteren.

Pluspunten:

 • Slimme AI
 • Prijs/Kwaliteit

Minpunten:

 • Geen online
 • Graphics en geluid

Boxshot Fritz Chess

Fritz Chess

Releasedatum:
31-07-2009
Genre:
Educatief
Uitgever:
Chessbase
Ontwikkelaar:

5 reacties

 1.    488 XP
  tigertijger's avatar

  uhm juist niet mijn spel maar toch ziet er wel nice uit goede revieuw alleen zelfs als die zo goedkoop is hij komt niet bij mij op de plank

 2. Anoniem -   
  85.145.236.28 (Niet geregistreerd)'s avatar

  Waar ga ik mee beginnen?!
  Ten eerste ik heb het spel gehaald voor het miezerige bedraag van 20 euro’s (mijn eerste pluspunt).
  De review is een beetje aan de magere kant vind ik toch is het een goede cijfer. Waar ik problemen mee heb is hoe het geprogrammeerd is om mat stelling te bevestigen. Tal van keren heb ik de comp. mat gezet en tal van keren blijft het happeren. Het is niet dat het spel vast loopt maar bij matstelling gebeurt niks terwijl het eind menu moet op poppen zodat ik verder kan beginnen met een nieuwe spel, maar dat gebeurt na 5 min of zo.

  Ik heb bijna alle trophies al behaald, maar ik heb bij 2 trophies het idee dat zij niet worden geactiveerd waardoor ik ze niet kan unlocken: het gaat om de trophies voor snelle matstelling zonder tijdinstelling binnen een korte tijd.
  Het is inderdaad zonde dat je geen eigen muziek kan kiezen omdat de deuntjes echt irri zijn! De online modi dat niet aanwezig is, is ook een grote raadsel. Ook mis ik een echte schaak cursus modi waarbij zetten worden uitgelegd zoals beginstelling, tactisch zetten etc etc.

  Als laatste schaakspellen is een eindeloze tijd verdrijf en leuk voor diegene die zich goed mee kunnen omgaan, maar deze game zorgt dat je toch snel overgaat naar iets anders door de bovengenoemde grove fouten!

 3.    656 XP
  Killermen's avatar

  @85.145.236.28 (Niet geregistreerd): Dit kan je helpen

  NOTE that this trophy is reportedly glitched. Follow these simple steps outlined by *Dre* to unlock it.

  – Save your game after the checkmate (under 5min resp. 10min game time)
  – Quit to the main menu
  – Reload your savegame
  – Go to “Review the game”
  – Put the board into the starting position
  – Press play
  – Re-quit to the main menu

 4.    4204 XP
  afca-yuri's avatar

  uhh kan eigenlijk niet schaken (en nooit behoeften gehad om te leren)

 5. Anoniem -   
  85.145.236.28 (Niet geregistreerd)'s avatar

  @Killermen:
  Hey gast thnx voor de advies heb ik ze toch te pakken die trophies!!
  Hoe meer ik speel hoe meer ik me erger aan de vastlopende problemen….
  En ik vind schaken echt leuk anders zou ik het niet gekocht hebben!!

Trophies: Fritz Chess