DLC Special: Dishonored’s Dunwall City Trials – Het is alweer enkele maanden geleden dat Dishonored in de winkelrekken verscheen. Toen een veel gespeeld nieuw IP en ondertussen een min of meer ondergesneeuwde titel. Toch heeft het succes van de game er zeer zeker voor gezorgd dat Bethesda en Arkane Studios het willen blijven ondersteunen in de vorm van downloadbare content. Hoewel Dishonored geprezen wordt om het intrigerende verhaal, zoals je ook in onze review kunt lezen kunt, heeft Arkane ervoor gekozen de eerste DLC volledig in het thema van de gameplay mogelijkheden te ontwikkelen. De Dunwall City Trials DLC is namelijk de ultieme beproeving voor de skills die je hebt opgebouwd tijdens het spelen van de singleplayer.

Voor wie Dishonored gespeeld heeft is het geen geheim dat de game vol zit met verschillende manieren om je doel te bereiken. Elke methode zal je een ander resultaat opleveren hoe verder je naar het einde van de game begeeft. Toch zal iemand die normaal gezien geen games als deze speelt slechts één handelswijze hebben en dat is iets wat Arkane probeert te voorkomen met de Dunwall City Trials. De stimulans om eens een andere aanpak dan de populaire ‘shoot on sight’ stijl te gebruiken is constant aanwezig.

Hoge scores halen met alle mogelijke krachten

Hoewel de DLC al beschikbaar is voordat je de game uitspeelt, is het in onze ogen geen aanrader om deze op te starten alvorens je minstens over de helft van de game bent. Dit komt omdat je wordt voorgesteld aan diverse krachten die je gaandeweg tegenkomt tijdens de singleplayer missies. Met elk verschillende en soms aparte gebruiksaanwijzing kan dit nogal verwarrend overkomen en zul je niet snel de beoogde doelen behalen. De Trials zijn namelijk volledig gefocust op het behalen van een hoge score, wat dus absoluut onmogelijk is als je geen idee hebt wat je aan het doen bent.

Tijdens de DLC zul je voor meerdere obstakels komen te staan die je met de krachten en bewapening die je op dat moment gegeven zijn moet overwinnen. Deze uitdagingen variëren van objecten verzamelen zonder gezien te worden, tot zo snel mogelijk van A naar B komen door middel van je ‘Blink’ (teleporteer) kracht en het bevechten van hordes vijanden. Je hebt hierbij twee moeilijkheidsgraden: normal en expert. In het begin staat de moeilijkheidsgraad automatisch ingesteld op normal, maar schrik niet als normal in de DLC aanvoelt als very hard van de singleplayer. De expert moeilijkheidsgraad speel je vrij zodra je een drie sterren score of hoger behaald hebt.

blank

Conclusie:

De Dunwall City Trials zijn dus een grote uitdaging op zijn minst en bieden ontzettend veel voldoening wanneer je ze met een hoge score afsluit, welke ook op de wereldwijde leaderboards verschijnen. Toch is het wel jammer dat specifieke missies veel tijd in beslag nemen, wil je deze met drie sterren afsluiten. Hoewel sommige missies steeds anders verlopen, zullen bijvoorbeeld de stealth missies steeds exact hetzelfde zijn. Met missies zonder checkpoints die wel een kwartier of langer kunnen duren is dit een tergend proces van trial & error om hoofdpijn van te krijgen. Is het de moeite en het geld (4,99) waard? In onze ogen zeker wel. Als je een beetje geduld en vertrouwen hebt in je vaardigheden dan zullen we deze DLC niet afraden. Ben je gedreven om jezelf tot het uiterste te pushen en steeds een hogere score te behalen? Dan kun je je uren bezighouden met de Dunwall City Trials en is het het geld dubbel en dwars waard.