Zo krijg je de PS3 het beste koel en stil

http://www.psx-sense.nl/plaatjes/img_4aace19bbfd90.jpg

De kans is groot dat je op zijn minst één iemand kent waarvan de PS3 gesneuveld is. Zelfs bij ons in de redactie zijn er een aantal mensen waarvan de PS3 gesneuveld is, iets wat meestal het gevolg is van oververhitting en het verkeerd plaatsen van de console. In dit artikel gaan we je uitleggen hoe je de PS3 zo koel en stil mogelijk krijgt, met als hoofddoel natuurlijk een langere levensduur. Mensen met een PS3 Slim hebben niet heel erg veel aan dit artikel, aangezien deze PS3 een stuk stiller en koeler is dan de Classic. Dit artikel is dan ook met name van belang voor de trotse PS3 Classic 40/60/80 en 160GB bezitters.

Een object onder de PS3 plaatsen

Vergeet die externe koelers en al die andere troep die je op je PS3 kunt klikken, daarmee trek je alleen maar meer stof aan. Ze beweren een hoop dingen zoals het verlengen van de levensduur en het koeler houden van je PS3, maar wat ze eigenlijk doen is een hoop stof aantrekken en veel meer lawaai maken dan nodig. Een goede manier om de airflow van de PS3 te verbeteren is om een object onder de basis van de console te plaatsen. Dit object moet bij voorkeur hol zijn en het liefst van metaal, zodat het geen warmte kan vasthouden. Bij de lokale bouwmarkt zijn er vast wel metalen pijpjes met een redelijk diameter te vinden die je onder je PS3 kunt plaatsen. De hoogte van het object moet zo’n 10 centimeter zijn. Ik heb voor mijn 60GB model echter een ander alternatief gevonden, zie de foto hieronder.

http://www.psx-sense.nl/plaatjes/img_4aacddcbd2551.jpg

Je kan me voor gek verklaren of van de tip gebruik maken, maar het werkt wel. Ik kan nu gerust een uur lang Grand Theft Auto IV spelen zonder dat de PS3 na 20 minuten zijn fan op volle toeren laat draaien. De ventilatoren zitten rond de onderkant van de PS3 en deze ventilatoren zijn de bron voor de koude lucht die naar binnen wordt gezogen, iets wat je PS3 weer koel houdt. Wanneer de PS3 vlakbij de grond staat blijft de ‘warmte’ rond de PS3 als het ware hangen, dit zorgt ervoor dat de warme lucht weer neer binnen gezogen kan worden. Door er een object onder te plaatsen geef je de ventilatoren de kans om meer koele lucht naar binnen te halen, omdat het meer ruimte om zich heen heeft en de warme lucht makkelijker weg kan.

Horizontaal is beter dan verticaal

Je kan er uren over blijven discussiëren maar vele tests wijzen nu eenmaal uit dat de PS3 minder warm kan worden als hij horizontaal staat (liggend dus). Eén van die tests is de Poolse hieronder.

http://www.psx-sense.nl/plaatjes/img_4aacdea683c13.jpg

De PS3 kan horizontaal maximaal zo’n 40 graden worden, staat hij echter verticaal dan kan dit oplopen tot wel ongeveer 55 graden. Ook stroomt de lucht makkelijker weg uit de PS3 wanneer hij horizontaal staat.

Zet de PS3 weg van andere apparatuur

Een andere goede tip die ik kan meegeven is je PS3 weghouden van andere apparatuur. Bijna alle apparaten stoten namelijk ook warmte uit en dus krijg je al gauw last van het feit dat je PS3 deze lucht weer naar binnen zuigt. Zo ben ik eens bij iemand thuis geweest die zijn PlayStation 3 bovenop zijn versterker had geplaatst met daar tussen nog eens een losse DVD-speler, dat kan echt niet. Ten eerste kunnen versterkers echt ontzettend warm worden en is (meetal) hun enige warmte uitvoer de bovenkant en als daar dan een DVD-speler + PS3 op staat, dan vraag je om problemen. Dan help je niet alleen je PS3 om zeep maar ook je versterker.

http://www.psx-sense.nl/plaatjes/img_4aace13eabdff.jpg

Het allerbeste is eigenlijk je PS3 ergens op een plankje o.i.d. dergelijks plaatsen, waar alle ruimte eromheen ‘vrij’ is. De consoles van tegenwoordig zijn geen N64-ers of PSone’s meer, het zijn apparaten die veel ruimte nodig hebben om te kunnen ademen. Als je de PS3 in een kast geplaatst hebt waarbij het echt aan beide kanten bijna geen ruimte heeft, haal het er dan uit. Je helpt de koelpasta van de componenten op deze manier om zeep en je vind jezelf binnen de kortste keren terug met een Yellow Light of Death.

De fan test

Alle PS3 Classic modellen, behalve de 60GB versie, zijn voorzien van een fan test. De fan test voer je meestal uit voordat je de PS3 gaat stofzuigen. Je PS3 is namelijk een ware stofmagneet, want de PS3 trekt eigenlijk meer stof aan dan dat Brad Pitt vrouwen aantrekt. Het is dan ook van belang dat je regelmatig de stofzuiger even op de ventilatiegaten plaatst. Voordat je dit doet zet je de PS3 aan terwijl je de eject-button, het knopje om de CD eruit te halen, ingedrukt houdt. De fans zullen nu hard gaan spinnen en het lijkt alsof er een helicopter in je kamer gaat landen, geen paniek, al het aangekoekte stof probeert de PS3 nu van zich af te slaan en dat is meteen de stof die je vervolgens met de stofzuiger uit de ventilatiegaten gaat halen.

Deze fan test kun je niet op een normale manier uitvoeren met een 60GB-versie. Er is wel een mogelijkheid door alle ventilatiegaten dicht te houden en de PS3 aan te zetten, maar dit kan serieuze schade toebrengen aan je PS3. We raden je dan ook aan met een 60GB versie enkel de stofzuiger te gebruiken en de fan test achterwege te laten.

Slot

Mocht je zelf nog tips hebben voor het koel en stil houden van de PlayStation 3, aarzel dan niet om dat hier onder in een commment te plaatsen. Ik hoop dat je wat aan het artikel hebt en je straks niet de zoveelste bent die een YLOD krijgt doordat ze PS3 oververhit is geraakt.

57 reacties

 1.    954 XP
  patrickg's avatar

  ach, het word toch weer winter 😛

 2.    107 XP
  tamil112's avatar

  ik moet mijne al opsturen, moet gewoon 150 euro betalen! gekloot!

 3.    96 XP
  PatatjuhNL's avatar

  Mijn ps3 is al tot 2x aan toe stuk gegaan >.<
  (ook in de winter!) ik plaat wel wat cola-blikjes eronder en stofzuig et regelmatig XD

 4. Anoniem -   
  62.45.107.19 (Niet geregistreerd)'s avatar

  @patrickg haha ja

 5. Anoniem -   
  86.91.42.214 (Niet geregistreerd)'s avatar

  voor normale PS3´s kan dit ook gewoon schade toebrengen

 6. crew Management -    4843 XP
  M4GN3T's avatar

  @86.91.42.214 (Niet geregistreerd): Das bullshit en ik snap niet wie dat ooit bedacht heeft. Hoe kan in vredesnaam het sneller laten draaien van een paar fans schade toe brengen? Dat is echt klinkklare onzin.

 7.    220 XP
  salberts93's avatar

  nou ja je moet een PS3 met eer behandelen, doe je dit niet kan ie wel ns kapot gaan ja:P op zn minst beter dan een Xdoos, die gaat gewoon sowieso kapot 😀

 8.    434 XP
  JoeyNL's avatar

  Slechte vergelijking hoor met die Warmte masks. Doen ze de verticale van de achterkant. Daar is het natuurlijk het warmst!

 9.    168 XP
  Mowie24's avatar

  Mijn ps3 is nu naar de reparatie, net 2 jaartjes en ik kon hem nog wel gratis laten vervangen 🙂
  Ik had YLOD, dat kwam door oververhitting.
  Nu ik dit zo lees besef ik wel allemaal wat ik fout had gedaan.
  Ik had de mijne in een klein kastje onder de tv dat aan alle kanten, behalve de voorkant, gesloten was!
  Dus die kon geen lucht meer krijgen.
  Leuk dat er van dit soort items komen, en die handige tips ga ik zeker gebruiken als die mn ps3 terugkomt! 😉
  Keep up the good work!

 10.    1553 XP
  Roytjuh's avatar

  @86.91.42.214 (Niet geregistreerd):
  Dit is onzin. Dit is de test die ze bij de fabriek gebruiken om te kijken of de fan’s nog wel goed genoeg werken.

 11.    454 XP
  arwin1993's avatar

  @ roy waarschijnlijk heeft hij het over de 60gb versie die je ook hard kan laten draaien door hem op zijn kop te zetten. en dus gewoon overhit te laten woren

  Moet mijn ps3 nog maar eens uit stofzuigen lang niet gedaan, misschien kleine metalen pijpjes er onder zetten want tapijt word best warm

 12.    3750 XP
  vinnie1234's avatar

  Spuit er meet zo hoge druk ding lucht in 🙂 Bij de 60 is dat een goed alternatief om alnog alle stof er uit te blazen 😉

 13.    3556 XP
  jimke1's avatar

  ik heb het model 60GB en die staat in een tv kast met onderzeters van glas
  en heb nooit problemen gehad met verhitting van mijn toestel
  ik weet niet hoe dat sommigen het doen toch hun ps3 kapot te krijgen
  maja ik moet wel zegen ik hou er wel veel zorg voor mijn ps3 toestel 🙂

 14. Anoniem -   
  85.145.236.28 (Niet geregistreerd)'s avatar

  Ik heb zelf aan mijn 60 GB (ondertussen 320 GB) al 2 jaar een aanklik ventilator van Nynko…..Geen problemen
  Eerlijk gezegd het maakt wel extra herrie vooral wanneer ik mijn ps3 aanzet, maar ik heb het gevoel dat de warmte wel uit de PS3 wordt gehaald en ik kan met gerust hart uren (weekends speel ik wel makkelijk 10 uren achtereen) maken met mij ps3.
  Overigens de extra herrie van de van neemt af tot een redelijk volume….
  Ik haal wel regelmatig een stofdoekje langs mijn PS3 voor de glans 😉

 15.    528 XP
  UPD8NL's avatar

  Tof, bedankt!

 16.    4204 XP
  afca-yuri's avatar

  Ik ga eens die fan-test doen…thnx!!

 17.    1553 XP
  Roytjuh's avatar

  @arwin1993:
  Hij zegt zelf de normale, er daar wordt de 40/80GB mee bedoelt =)

 18.    27 XP
  SoulRyder's avatar

  EDIT: Laat maar ik snap het al.. 😛

 19.    188 XP
  Cassh's avatar

  Zet je PS3 bij een raam die open kan. En doe die open of op een kiertje.

 20.    239 XP
  watnoukanniet's avatar

  “Zo ben ik eens bij iemand thuis geweest die zijn PlayStation 3 bovenop zijn versterker had geplaatst, dat kan echt niet.” Oeps dat heb ik ook. Ik had wel al bedacht dat het niet goed voor de versterker was. Maar aan de PS3 heb ik nooit gedacht. Persoonlijk denk ik dat het stofvrij houden het belangrijkst is.

 21.    336 XP
  dicapo's avatar

  Horizontaal is beter als verticaal

  beter dan?

 22.    121 XP
  Afrotastic's avatar

  Mijn PS3 40GB al een jaar niet gestofzuigd, alleen een doekje over de bovenkant gehaald. Volgens mij is het ook bijna alleen maar de 60GB versie die wel eens kapot gaat want ik heb nog nooit gehoord of gelezen dat de non 60GB versie kapot is gegaan.

 23.    163 XP
  Thijzzy's avatar

  ff snel die fan test gedann.. nog nooit eerder gedaan

 24.    524 XP
  Glennps3's avatar

  @salberts93: jah wij komen goed overeen denk ik xD dat is nu precies hoe ik er ook over denk.

 25. Anoniem -   
  213.10.13.120 (Niet geregistreerd)'s avatar

  mijne is al 2 keer kapoet 😛 maar kwam niet door fan 1keertje deed laser niet en andere keer kreeg ik hem zonder dat ik bluetuut had 😛 dus 3de keer breng ik hem weer trug ookal is het 2 jaar later

 26.    60 XP
  Ruben-17's avatar

  Ik had hem altijd gewoon rechtop staan. Nooit problemen mee gehad, hij had wel genoeg ruimte eromheen

 27. Anoniem -   
  87.210.73.118 (Niet geregistreerd)'s avatar

  In de vriezer.

 28. Anoniem -   
  94.224.106.242 (Niet geregistreerd)'s avatar

  haha dit lijkt wel toeval! :p Ik vond dat de laatste tijd mijn ps3 (60gb) nogal snel luider begon te draaien (de ventilator) en hij voelde ook altijd enorm warm aan en dat was ik beu! Dus heb ik (niet geheel zonder risico) mijn ps3 opengemaakt tot ik het moederbord kon zien, heb de koelpasta op de cell en de rsx vervangen en omg hij draait ineens nu zo zacht! en hij is niet heet maar gewoon warm, veel stof heb ik overigens niet gevonden..

  Ik ben terug een trotse eigenaar van mijn ps3 60gb :d nog altijd mijn eerste, nog nooit stuk gegaan! by the way :p 60gb is de beste: card-reader, bc, chroom trim (niet opgeverfd zoals bij de latere versies, 4usb-poorten, doorzichtig plastic, … :p

  sorry, wou dit even kwijt, ben gewoon zo blij! hij is terug als nieuw!

  alleen niet aan te raden als je niet weet wat je doet!

 29.    488 XP
  tigertijger's avatar

  mijn ps3 nog nul keer gehoord behalve opstart piepje en dat is niet omdat mijn tv zo hard staat XD maar wel een leuk item had er al meer over gehoord maar ach als het zo ver is verplaats ik de HDD wel in een nieuwe ps3

 30.    1569 XP
  Wouter1980's avatar

  makkelijke special.
  ga ik zeker een keer proberen, thnx.

 31.    927 XP
  ChristiaanvdG's avatar

  Eey Maar is dit om de ps3 te koelen ???

  heb een 80gb dus dat kan gewoon ???

  Je kan ook reactie via hyves ff zeten Christiaan-20 😉

  Bedankt alvast 🙂

 32. Anoniem -   
  83.81.84.240 (Niet geregistreerd)'s avatar

  Als de ps3 zijn warmte kwijtraakt via de onderkant, moet die verticaal staand dus gewoon beter afkoelen, zelfde verhaal als waarom die op blikjes staand koeler blijft. Die IR foto’s zijn idd nogal onhandig gemaakt, het is nogal een valse vergelijking zo.

 33.    935 XP
  Mormel123's avatar

  DIe fantest was toch ook gevaarlijk voor een 80gb ps3?

 34.    1553 XP
  Roytjuh's avatar

  @83.81.84.240 (Niet geregistreerd):
  En leg mij eens uit waarom iemand dat zou doen? Aangezien warmte opsteigt kan het best gewoon hoor.

  @Mormel
  Nee.

 35.    157 XP
  J-u-s-t_M-e's avatar

  @ChristiaanvdG: kheb et net gedaan met me 80Gb , en lukt goed 😉 @Mormel123: ??? waar heb je dat gehoord

 36.    1562 XP
  dikked's avatar

  heb mijn ps3 ingevroren dat werkt ook goed

 37.    47 XP
  CarbonKid's avatar

  thanks! heb er echt wat aan! maar ik heb hem nu naast mn tv “liggen”.. is dat goed voor de warmte of niet?

 38. Anoniem -   
  83.81.84.240 (Niet geregistreerd)'s avatar

  @Roytjuh:

  Je zegt het zelf, warmte stijgt op, als de ps3 zijn warmte aan de onderkant kwijt raakt en het stijgt op, dan kan het dus nergens heen behalve tegen de ps aan Bij een verticaal geplaatste ps kan die warmte gewoon weg.

 39.    4556 XP
  ps3dennis's avatar

  Mijn 60GB doet het nog steeds, speel er ook mee in de zomer ( op zolder rond de 30 graden in een kastje)maar hij doet het nog steeds, heb wel een paar keer gehad dat ik een raar hard geluid hoorde, had ik het deurtje van mijn audiomeubel dicht gedaan dom, maar de nieuwe slim word ook erg warm met name bij de HDMI uitgang (heb een aluminium HDMI stekker,en die word heeel heet)

 40. Anoniem -   
  87.64.168.89 (Niet geregistreerd)'s avatar

  Die discussie over horizontaal of verticaal klopt niet echt.
  Hoe je het plaats moet zinvol zijn naar gelang van het oppervlakte waar het op staat.

  Ik ga mijn PS3 al vast niet horizontaal op houten meubilair plaatsen omdat hout nu eenmaal warmte opslaagt. Van daar dat hij al 2,5 jaar uitstekend werkt als ie verticaal staat bij mij.

 41. Anoniem -   
  94.224.239.58 (Niet geregistreerd)'s avatar

  Waterkoeling plaatsen, is wel duur maar effectief. pc koolance
  fiestaDAFKE online psn

 42.    1077 XP
  robinginkel's avatar

  @vinnie1234, Van wie heb je die tip(A)
  Inderdaad uitspuiten nmet luchtdrukpistool, al hoeft dat waars niet bij de andere versies dan de 60 GB.

  En hoe lager hoe beter een PS3, dat je hem bijv. niet boven bij het dak onderbrengt, want warmte stijgt omhoog. ( dit slaat niet op de tip over de colablikjes)

  Als laatste, laat een raam open in je kamer, of zet ergens een ventilator, zodat de lucht verdeelt over de totale oppervlakte.

  robin

 43.    353 XP
  Solit_J's avatar

  en er is er 1 die stop hem in de vriezer 😛

 44.    250 XP
  Vikash-Stylin's avatar

  Verticaal is dus wel beter als horizontaal
  hitte heeft dan veel meer ruimte om te ontsnappen
  Geloof die test niet

 45.    585 XP
  tovenaar's avatar

  heb er geen last van… nog nooit meegemaakt dat dat ding begon op te stijgen ofzo..

 46.    1553 XP
  Roytjuh's avatar

  @83.81.84.240 (Niet geregistreerd):
  Nee, niet. De processor etc zitten links (horizontaal gezien), en je zet hem op z’n linkerkant. Dus de warmte van de processor stijgt op naar de BR-player enz.

 47. Anoniem -   
  94.213.165.253 (Niet geregistreerd)'s avatar

  ik maak mijn ps3 elke vrijdag hem schoon met de stofzuiger en met een stof doek als je hem elke 1 dag schoom maakt dan hou je hem ook stof vrij!

 48.    336 XP
  dicapo's avatar

  Ik ga eens die fan test doen en de stofzuiger erbij halen. Dankje voor de tips denk dat ik er zeker wel wat aan heb!!

 49.    52 XP
  TopDutch's avatar

  Ik heb hem gewoon in mijn houten tv kast staan maar wel met 2, 12cm fan’s achter in de kast gemaakt. Heerlijk kool daar binnen..

 50.    174 XP
  Tom's avatar

  De mijne staat gewoon rechtop met zo’n 10 cm ruimte aan iedere kant. Zelfs na een heel aantal uur achter elkaar gamen, voelt ie hoogstens warm aan. Die stof valt niet meer te bestrijden. Zelfs als ik hem iedere dag schoonmaak, zit er de volgende dag weer een hele berg op.

 51. Anoniem -   
  86.90.123.207 (Niet geregistreerd)'s avatar

  Ik heb 4 stapeltjes van 10 pokerfiches onder mijn ps3 gezet, hierdoor kan ik 2-3uurtjes zonder fan ipv 1 uurtje zonder toch wel fijn 🙂

 52.    376 XP
  Mark k.'s avatar

  denk er ook aan dat de 60GB de eerste model is en dan heb je nog wel wat begin foutjes.
  en ik heb ook zo’n klikbare intercooler en er is niks mee aan de hand, als hij een beetje lawaai maakt doe je tv toch gewoon wat harder?
  en dat stof gedoe valt ook wel mee, gewoon elke dag even met een doekje; niks aan de hand.

 53. Anoniem -   
  84.82.151.151 (Niet geregistreerd)'s avatar

  ik heb mijn ps3 ook op de cd-speler staan, en heb hem in een hoekje gezet, maar als je hem neerlegt, heb je rechts een fan, die heb ik zoveel mogelijk open gelaten en hem zoveel mogelijk naar links gezet, zodat hij wel kan ventileren, ik heb hem liggend en heb er rechts en links voor een soort schroefje opgezet, voor genoeg lucht en die cd speler is van metaal met kleine gaatjes erin en die cd-speler gebruikn we nooit, dan doe ik het toch goed?

 54.    88 XP
  Fynxx's avatar

  Ik heb een ander probleem(weet niet of het een probleem is maar het is best irritant) als ik uncharted(1of2) aan het spele ben (of een anders spel dat ik niet kan installeren) dan maakt mijn bluray echt een kut geluid weet iemand hoe ik dit kan verhelpen?
  alvast bedankt:)

 55.    266 XP
  the_stigo55's avatar

  Sorry maar de 80 gb heeft er ook geen last van hoor ik heb de 80 gb en is heel rustig.

 56. Anoniem -   
  Carl's avatar

  mijn ps3 is ook kapot. maar als je slim bent jailbreak je je playstation zodat je backups kan draaien. meestal werkt backuppen nog wel bij een oververhitte ps3.

 57.    204 XP
  NLgerben's avatar

  Ik had mijne eerst een paar maanden in de kast staan en op een video speler staan. Daarna maar ergens anders gezet horizontaal en met genoeg ruimte voor het blazen. Ik heb de slim versie dus YLOD komt bij mij niet voor.