http://www.psx-sense.nl/plaatjes/img_4aace19bbfd90.jpg

De kans is groot dat je op zijn minst één iemand kent waarvan de PS3 gesneuveld is. Zelfs bij ons in de redactie zijn er een aantal mensen waarvan de PS3 gesneuveld is, iets wat meestal het gevolg is van oververhitting en het verkeerd plaatsen van de console. In dit artikel gaan we je uitleggen hoe je de PS3 zo koel en stil mogelijk krijgt, met als hoofddoel natuurlijk een langere levensduur. Mensen met een PS3 Slim hebben niet heel erg veel aan dit artikel, aangezien deze PS3 een stuk stiller en koeler is dan de Classic. Dit artikel is dan ook met name van belang voor de trotse PS3 Classic 40/60/80 en 160GB bezitters.

Een object onder de PS3 plaatsen

Vergeet die externe koelers en al die andere troep die je op je PS3 kunt klikken, daarmee trek je alleen maar meer stof aan. Ze beweren een hoop dingen zoals het verlengen van de levensduur en het koeler houden van je PS3, maar wat ze eigenlijk doen is een hoop stof aantrekken en veel meer lawaai maken dan nodig. Een goede manier om de airflow van de PS3 te verbeteren is om een object onder de basis van de console te plaatsen. Dit object moet bij voorkeur hol zijn en het liefst van metaal, zodat het geen warmte kan vasthouden. Bij de lokale bouwmarkt zijn er vast wel metalen pijpjes met een redelijk diameter te vinden die je onder je PS3 kunt plaatsen. De hoogte van het object moet zo’n 10 centimeter zijn. Ik heb voor mijn 60GB model echter een ander alternatief gevonden, zie de foto hieronder.

http://www.psx-sense.nl/plaatjes/img_4aacddcbd2551.jpg

Je kan me voor gek verklaren of van de tip gebruik maken, maar het werkt wel. Ik kan nu gerust een uur lang Grand Theft Auto IV spelen zonder dat de PS3 na 20 minuten zijn fan op volle toeren laat draaien. De ventilatoren zitten rond de onderkant van de PS3 en deze ventilatoren zijn de bron voor de koude lucht die naar binnen wordt gezogen, iets wat je PS3 weer koel houdt. Wanneer de PS3 vlakbij de grond staat blijft de ‘warmte’ rond de PS3 als het ware hangen, dit zorgt ervoor dat de warme lucht weer neer binnen gezogen kan worden. Door er een object onder te plaatsen geef je de ventilatoren de kans om meer koele lucht naar binnen te halen, omdat het meer ruimte om zich heen heeft en de warme lucht makkelijker weg kan.

Horizontaal is beter dan verticaal

Je kan er uren over blijven discussiëren maar vele tests wijzen nu eenmaal uit dat de PS3 minder warm kan worden als hij horizontaal staat (liggend dus). Eén van die tests is de Poolse hieronder.

http://www.psx-sense.nl/plaatjes/img_4aacdea683c13.jpg

De PS3 kan horizontaal maximaal zo’n 40 graden worden, staat hij echter verticaal dan kan dit oplopen tot wel ongeveer 55 graden. Ook stroomt de lucht makkelijker weg uit de PS3 wanneer hij horizontaal staat.

Zet de PS3 weg van andere apparatuur

Een andere goede tip die ik kan meegeven is je PS3 weghouden van andere apparatuur. Bijna alle apparaten stoten namelijk ook warmte uit en dus krijg je al gauw last van het feit dat je PS3 deze lucht weer naar binnen zuigt. Zo ben ik eens bij iemand thuis geweest die zijn PlayStation 3 bovenop zijn versterker had geplaatst met daar tussen nog eens een losse DVD-speler, dat kan echt niet. Ten eerste kunnen versterkers echt ontzettend warm worden en is (meetal) hun enige warmte uitvoer de bovenkant en als daar dan een DVD-speler + PS3 op staat, dan vraag je om problemen. Dan help je niet alleen je PS3 om zeep maar ook je versterker.

http://www.psx-sense.nl/plaatjes/img_4aace13eabdff.jpg

Het allerbeste is eigenlijk je PS3 ergens op een plankje o.i.d. dergelijks plaatsen, waar alle ruimte eromheen ‘vrij’ is. De consoles van tegenwoordig zijn geen N64-ers of PSone’s meer, het zijn apparaten die veel ruimte nodig hebben om te kunnen ademen. Als je de PS3 in een kast geplaatst hebt waarbij het echt aan beide kanten bijna geen ruimte heeft, haal het er dan uit. Je helpt de koelpasta van de componenten op deze manier om zeep en je vind jezelf binnen de kortste keren terug met een Yellow Light of Death.

De fan test

Alle PS3 Classic modellen, behalve de 60GB versie, zijn voorzien van een fan test. De fan test voer je meestal uit voordat je de PS3 gaat stofzuigen. Je PS3 is namelijk een ware stofmagneet, want de PS3 trekt eigenlijk meer stof aan dan dat Brad Pitt vrouwen aantrekt. Het is dan ook van belang dat je regelmatig de stofzuiger even op de ventilatiegaten plaatst. Voordat je dit doet zet je de PS3 aan terwijl je de eject-button, het knopje om de CD eruit te halen, ingedrukt houdt. De fans zullen nu hard gaan spinnen en het lijkt alsof er een helicopter in je kamer gaat landen, geen paniek, al het aangekoekte stof probeert de PS3 nu van zich af te slaan en dat is meteen de stof die je vervolgens met de stofzuiger uit de ventilatiegaten gaat halen.

Deze fan test kun je niet op een normale manier uitvoeren met een 60GB-versie. Er is wel een mogelijkheid door alle ventilatiegaten dicht te houden en de PS3 aan te zetten, maar dit kan serieuze schade toebrengen aan je PS3. We raden je dan ook aan met een 60GB versie enkel de stofzuiger te gebruiken en de fan test achterwege te laten.

Slot

Mocht je zelf nog tips hebben voor het koel en stil houden van de PlayStation 3, aarzel dan niet om dat hier onder in een commment te plaatsen. Ik hoop dat je wat aan het artikel hebt en je straks niet de zoveelste bent die een YLOD krijgt doordat ze PS3 oververhit is geraakt.