http://playsense.nl/images/file/img_50ed7a44ef159.jpg

Kaz Hirai, de CEO van Sony, is ervan overtuigd dat consoles nog wel even onder ons zullen blijven. Deze uitspraak doet hij onder andere gebaseerd op de reacties die ze ontvangen van hun klanten. Ook meldt hij dat mensen nog altijd liever games spelen op een daarvoor specifiek bestemd apparaat in plaats van hun smartphone, iets wat bij hardcore gamers inderdaad zo is.

Doemzeggers beweren dat de consoles vervangen zullen worden door het online streamen van games. Ondanks het feit dat deze techniek al bestaat is er nog een enorm lange weg te gaan en zijn er nog veel obstakels te overwinnen. Zo is het online gamen middels een gestreamde game een enorm lastige opgave, niemand zit immers te wachten op lag. Ook graphics zullen prachtig moeten zijn wanneer een game gestreamd wordt, als streamen namelijk populair wilt worden moet het minstens net zo goed zijn als het gamen op een console.

Streaming heeft dan ook nog zo’n lange weg te gaan dat wij ook van mening zijn dat dit de eerste komende 10 jaar helemaal niet aan de orde gaat zijn. Wellicht dat het over 5 á 7 jaar zo ver ontwikkeld is dat het op grote schaal beschikbaar gaat zijn voor de consument met vlekkeloze singleplayer games, maar ook dan zal dit waarschijnlijk via consoles zijn. De toekomst voorspellen voor een bepaald soort techniek is en blijft natuurlijk moeilijk en voor hetzelfde geld is streaming wellicht helemaal geen oplossing. Wie weet is er wel een ander soort techniek die het aanbieden en spelen van games voorgoed gaat veranderen.

Dat discs alleen als eerste uit het straatbeeld zullen verdwijnen, dat zien we wel als een vast gegeven. Sony is inmiddels al flink aan de gang om menig PS3-game in de PlayStation Store te zetten en met de PS4 zal dit vast vanzelfsprekend worden. Ook bestaat de kans dat ondanks dat de PS4 straks niet backwards compatible is, de digitale PS3-games wel zullen gaan werken. Dit puur en alleen om het digitale tijdperk een zetje in de rug te geven.

“Based on the consumer feedback that we’ve been receiving, there is certainly a very large segment of the video game market that wants to play immersive games on a dedicated device, as opposed to playing casual games on smartphones,” he responded.

Ook meldt Kaz dat dat Sony een meer gefocust bedrijf moet gaan worden en hun investeringen zorgvuldig moet gaan maken.

“The most important thing that I’ve impressed upon my employees is that we need to be a more focused company. Sony needs to take a look at where we excel and make investments in those areas, which will manifest itself in exciting products that will wow our customers.”

“Between that and home-based consoles as well, they’re not going to go away any time soon.”