http://playsense.nl/images/file/img_50ed80440ef99.jpg

Het speelt al een tijdje, de mededeling van Valve dat ze bezig zijn met een console. Dit apparaat zou een PC gaan worden die het programma Steam draait en zal in principe zich in de markt gaan plaatsen als gameconsole. Een tijd geleden liet Steam al zien hoe hun techniek genaamd ‘Big Picture’ het programma op de TV kan laten werken, video hiervan vind je ook hieronder. Dit zal ongetwijfeld ook de manier zijn waarop ze straks Steam naar de Steam Box gaan brengen, Valve’s eigen console.

Vandaag heeft Gabe Newell, internetheld en CEO van Valve, bevestigt de Steam Box uit te gaan brengen. De console draagt voor nu nog de codenaam ‘Bigfoot’ en dat ze bezig zijn met gesprekken met andere partijen voor de Steam Box. Gabe Newell meldt dat ze het niet uitmaakt hoe mensen Steam ervaren en dat iedereen hier vrij in is. De Steam Box wordt dus gewoon een andere manier om de service te ervaren, terwijl het uiteraard ook gewoon beschikbaar blijft op de PC. Hun doel is een apparaat te maken met Steam die stil is en in staat is hoge performance te waarborgen, dit allemaal binnen de juiste form factor, oftewel de afmetingen van het apparaat (console).

Valve zal zelf de uitgifte verzorgen en ze gaan het apparaat ook zelf aan consumenten verkopen. De Steam Box zal standaard komen met Linux, gebruikers kunnen er wel voor kiezen Windows te installeren. De Box zal niet gelockt zijn en volgens Gabe Newell gaan ze het allemaal zo simpel mogelijk maken. Wie dacht dat het bij Steam ophield heeft het dus mis, het zal immers ook gewoon gaan dienen als een soort media center of home entertainment server.

Volgens Gabe kun je gerust acht televisies aansluiten en acht controllers terwijl iedereen goede performance uit de box krijgt. Dit klinkt natuurlijk fantastisch, maar eerst zien dan geloven speelt uiteraard ook een rol. Als het gaat om controllers dan meldt Gabe dat je wellicht ook controllers zult gaan zien van Valve zelf. Dit kan zo breed zijn als de gewone gamepad maar ook word er gekeken naar motion controllers.

“I think you’ll see controllers coming from us that use a lot of biometric data,” he said. “We’re a lot more excited about biometrics as an input method. Motion [controls] just seems to be a way of [thinking] of your body as a set of communication channels. Your hands, and your wrist muscles and your fingers are actually your highest bandwidth.”

De komst van een Steam Box kan hevige concurrentie bieden voor partijen als Microsoft en Sony, alsof de ontwikkeling van cloud gaming en consoles als GameStick en OUYA nog niet genoeg waren. Nintendo houdt immers zijn eigen doelgroep en franchises wel, daar maken we ons niet zulke zorgen over. Steam Box past alleen iets meer in het straatje van mensen die een Xbox 360 en PS3 bezitten. Veel populaire games als Call of Duty: Black Ops II, Far Cry 3, Assassins Creed III, Hitman: Absolution en ga zo maar door, zijn afgelopen jaar ook uitgekomen op PC en dus speelbaar op de Steam Box.

Nu kun je talloze redenen verzinnen waarom je de game op een Steam Box zou willen gaan spelen, maar er is toch wel ÊÊn die er flink bovenuit springt. Dat is namelijk de prijs, een game op Steam kost gemiddeld veel minder dan op consoles om dan nog maar te zwijgen over de Steam Sales. Ook het feit dat de Steam Box helemaal in handen is van de gebruiker, die er mee kan doen wat ze willen, kun je zien als een positief pluspunt. De keerzijde is hiervan is alleen wel piraterij, iets wat op de PC echt de simpelste zaak is van de wereld en ook op grote schaal gebeurd.

Het is dan ook nog moeilijk om te bepalen welke koers de Steam Box zal gaan varen maar een interessante en boeiende ontwikkeling is het absoluut. Valve kennende zal de uitwerking echt van hoog niveau zijn en zijn ze ongetwijfeld in staat een deel van de markt weg te snoepen van Microsoft en Sony. Vooral het feit dat straks iedereen dingen kan gaan maken voor de Steam Box, van XBMC tot aan mods voor bestaande games lijkt ons ontzettend interessant.

Wat denken jullie, zullen Sony alsook Microsoft hinder ondervinden van de Steam Box of denk je dat Valve juist degene is die het moeilijk gaat krijgen?