Sinds de lancering van de PlayStation 3 in 2007 is er een continue strijd tussen Sony en Microsoft rondom verkochte exemplaren van ieders console. De Xbox 360 lag altijd voor vanwege de release een jaar eerder, maar nu jaren later lijkt het erop dat de PlayStation 3 de Xbox 360 verslagen heeft. Uit een rapport van IDC komt naar voren dat de PlayStation 3 wereldwijd op dit moment 77 miljoen keer verscheept is, daar waar de Xbox 360 op 76 miljoen staat.

Je leest het goed, het gaat hier om verscheepte aantallen waarbij Sony voorligt op de concurrent. Hoeveel exemplaren van zowel de PlayStation 3 als Xbox 360 er daadwerkelijk verkocht zijn is niet bekend, dus het kan zijn dat de Xbox 360 bij de consument (installed base) nog wat voorligt op de PlayStation 3. Waar het in ieder geval overduidelijk op neerkomt is dat het gat tussen de twee consoles op dit moment minimaal is met als gevolg een nek aan nek race zo vlak voor de introductie van de nieuwe generatie consoles.

Het rapport bestaat uit 67 pagina’s en een volledige versie hiervan verkrijgen kost maar liefst $4.500 wat wellicht te maken heeft met de omvang van het onderzoek wat suggereert dat deze statistieken behoorlijk nauwkeurig zijn. In dat opzicht is het dan ook een knappe prestatie van Sony om met ruim een jaar achterstand in een jaar of zes zoveel goed te maken.