De aankondiging van de PlayStation 4 nadert steeds sneller dan verwacht, met nu al een verwachting van een onthulling in mei. Het laatste nieuws gaf aan dat de PS4 mogelijk 50% meer rekenkracht zal hebben dan de Xbox 720 en eind vorig jaar verschenen er heel wat andere technische specificaties online. Maar over één stukje hardware is nog weinig informatie boven water komen drijven en dat is natuurlijk de manier van besturing – de controller.

Naast wat patentaanvragen, waarbij een scherm in de controller als mogelijkheid werd beschouwd en zelfs een compleet biometrisch design, verscheen er nog geen concrete informatie. Via onze concullega’s van CVG is nu inmiddels meer duidelijk. Een anonieme bron binnen de industrie geeft aan dat Sony inderdaad bezig is met een ander design voor de controller van de PlayStation 4. De controller heeft achter de schermen nogal wat veranderingen mogen meemaken. Géén van allen zouden lijken op de DualShock controller, zoals wij die al 16 jaar gebruiken…

Een tweede bron vult dit gerucht aan met de statement dat Sony als doel heeft de interface hetzelfde te laten zijn als die van de PlayStation Vita. Hiermee wordt hoogstwaarschijnlijk bedoeld dat de controller aan de voor- en achterkant voorzien zal worden van touchpads of wellicht zelfs een scherm – zoals eerder werd gesuggereerd door de eerste bron.

Wat het ook gaat worden, het zal ongetwijfeld even wennen zijn in het begin. Daarnaast kunnen we ons zeker voorstellen dat – wanneer Sony inderdaad afstapt van het huidige design – er veel commotie om zal ontstaan in het begin. Net zoals dat het geval was toen de oorspronkelijke (boemerang) PlayStation 3 controller werd onthuld.