Column: Volgens Fransz – Leren en gamen tegelijk?


Column: Volgens Fransz – Leren en gamen tegelijk? – De laatste tijd is het een trend om games als het kwade te beschouwen in de media. Of het nou een massale slachtpartij is of een concentratieprobleem bij jongeren, het is de schuld van de allesvernietigende games. Ik was dan ook stomverbaasd toen ik op weg naar Amsterdam de Metro zat te lezen en zowaar een positief artikel over games las. Sterker nog, het is een bijzonder positief artikel over games en de inspiratie die het onderwijs uit deze industrie haalt. Zoals we allemaal weten zijn ze al jaren bezig om het onderwijs te verbeteren en te digitaliseren. Tot op heden wil dit maar half lukken, sommige vernieuwingen slaan aan en andere worden snel weer opgeheven en wordt er teruggegrepen naar de ‘goede oude tijd’. Wellicht is de oplossing nu gevonden.

Heerlijk toch? Eindelijk een stukje tekst in de media die even de ontwikkelaars van games in het zonnetje zet. Het gaat er namelijk om dat de meeste studenten, zeker op de middelbare scholen, ongemotiveerd zijn om te gaan studeren. Zeker bij de jongens is de motivatie vaak laag en schoolverlaters zijn niet ongewoon. De reden hiervoor is dat de studenten vaak geen beloning zien in het leren van de stof. Dat het ‘handig voor later is’ ligt te ver weg en stel je haalt een onvoldoende, dan ga je nog even de laatste maanden hard je best doen en haal je het hopelijk alsnog. Het klinkt in dit opzicht ook meer als een verplichting dan een verrijking van je geest. Gameontwikkelaars hebben wellicht de oplossing gevonden.

De muntjes in de Mario games, de dollars in Grand Theft Auto, de Trophies voor elke game die je koopt, het zijn beloningen voor prestaties in de games die we spelen. Zonder deze beloningen zouden we alsnog wel de games spelen, maar het voegt wat extra’s toe als je even op een dood punt zit. Daarnaast zijn games überhaupt iets wat je voor je plezier doet, school klaarblijkelijk niet altijd. Met beloningen is het wellicht mogelijk om die verplichting om te zetten naar positieve verrijking. Wat je uiteindelijk als beloningen gaat geven is dan weer een tweede, want je kunt moeilijk elke student die een paragraaf succesvol heeft geleerd vijf euro geven. Het moet niet teveel moeite of geld kosten om het te integreren, maar wel genoeg bieden voor degene die het probeert te bemachtigen.

Misschien kun je het ook omdraaien en het voorbeeld van het verzamelen van muntjes gebruiken om de stof te leren. Je ontwikkelt een game of gebruikt een bestaande game om je leerlingen te laten leren. Hoe vet zou het zijn om Uncharted 3 aan te zetten en ondertussen te leren? Sowieso heb ik mijn Engels geleerd door videogames en niet door school, maar daar hoeft het niet te stoppen. Je zit gewoon te gamen met je hoofdpersonage Nathan Drake en je komt bij een puzzel, deze wiskundige puzzel moet je oplossen en dan pas mag je verder. Je wordt gedwongen om je ‘huiswerk’ te maken en ondertussen geniet je van een geweldig avontuur. Toch niet helemaal in je hoofd? Zetten we nog even dat stukje uit de game aan en het boeit niet zoveel om het nog een keer te doen, want daar kon je net iemand van het dak af schieten! Dat is vet.

Eigenlijk als je het zo bekijkt bestaat dit concept al een tijdje, games waarvan je wat leert, maar uiteraard wordt dit een digitaal leren 2.0. Mensen hebben tegenwoordig hoge verwachtingen door de technologische ontwikkelingen van de laatste jaren, alles moet er strak en mooi uit zien. Niemand zal nog gaan zitten leren met een Red Cat spelletje van vijftien jaar geleden. Kennen jullie die spelletjes nog? Waarin je alle steden van Europa leerde kennen en optelsommen kon maken en als je het hoofd had kreeg je die paarse hond achter je aan. Dit gaat natuurlijk om 6 Gymnasium stof dat je moet integreren en leuk moet houden. Iemand die dat zal moeten doen zal daar nog een flinke kluif aan hebben.

Toch vind ik hier ook wel een mindere kant aan zitten, waarom zou leren opeens zo vermakelijk moeten zijn en eigenlijk niet meer om de daadwerkelijke stof gaan? Er is toch ook echt iets mis met deze maatschappij waar leren voor buitenbeentjes is en de meerderheid het alleen maar kut vindt om te leren. Aan de andere kant is het ook een soort verplichting vanaf het moment dat je geboren wordt. Je moet leren anders kan je geen degelijke opleiding doen, verdien je geen geld, eindig je in de goot en ga je dood! Niet echt iets leuks om mee te beginnen in de zin van: kijk nou wat voor kennis deze wereld je allemaal kan bieden. Oké, misschien drijf ik nu wat door in mijn hele filosofisch gebrabbel, maar geef me ergens gelijk toch?

Hoe dan ook de mogelijkheden liggen er en met de economische crisis is het misschien voor de Nederlandse games-industrie ook niet verkeerd om wat extra’s te verdienen. Zou wel leuk zijn als ze als hoofdontwikkelaar Guerrilla Games inhuren. Lijkt me op zich wel heel erg vet om á la Killzone je huiswerk te doen. Ik ben trouwens ook heel erg benieuwd hoe jullie tegenover dit hele gegeven staan. Dus laat vooral in de reacties weten wat jullie van deze leermethode vinden en of je denkt dat het zal aanslaan. Heel erg bedankt weer voor het lezen en tot de volgende keer!

 1.    531 XP
  monsternon's avatar

  games hebben zeker met mij engels geholpen.

 2.    310 XP
  killbilspier's avatar

  die demotivatie ligt meer aan de manier van opvoeden van je ouders en de economische situatie dan aan school! school is verplicht tot je 18e en daarna mag je zelf bepalen wat je gaat doen je bent niet verplicht tot het halen van je studie alleen verplicht om naar school te gaan. als je niks haalt bereik je niks wat ook niet altijd het geval is maar als er geen drijfveer in jou als persoon zit waarom studie belangrijk is ga je maar werken. Je zal daarna wel terug krabbelen. Naar school kunnen is een privilege je zou er blij mee moeten zijn! Die ondankbare pubers (die overigens altijd al geweest zijn en niet alleen van deze tijd zijn) vinden school gewoon niet leuk die denken dat werken veel leuker is.

  Ik ben al 5 maanden hier in zuid-afrika en hier staan ze namelijk wel te trappelen om naar school te gaan niks liever zouden ze willen alleen voor hen is het niet zo makkelijk. Vaak hebben ze geen geld en is overleven het gene wat belangrijk voor ze is.

  Ik merk aan mezelf en aan me vrienden nu we studeren we school wel belangrijk vinden motivatie is soms ook ver te zoeken maar school stom! dat vinden we niet meer. Ik weet in ieder geval dat ik me studie moet halen want mijn moeder is ook een schoolverlater geweest (vroeger het was toen nog gebruikelijker dan nu zelfs) en zij heeft het zeker gezien haar leeftijd moeilijk met het vinden van een baan. Zij moet elke dag hard werken om het gezin te onderhouden met een baan die ze niet leuk vind. Keus is er voor haar niet meer. voor mij wel dus zo snel mogelijk afstuderen zodat ik voor haar kan zorgen want dat is waar het om gaat. en er zijn altijd mensen die zeggen dat er iets mis is met het school systeem omdat personen zoals bill gates, steve jobs en mark zuckerberg wel succesvol waren zonder school. Die mensen moeten eens vragen aan een zwerver waarom het school systeem niet goed is.

  Succes in het leven zit hem niet alleen in intelligentie het zit hem meer in passie, bedreven zijn en ruggengraat hebben.

 3.    785 XP
  phinal's avatar

  nu ik eraan denk helpen games mij echt wel met mij leerwerk
  Bijv: dankzij minecraft tekkit weet ik hoe de machines werken wat mij goede punten oplevert met nask
  en motiveren spellen zoals assassins creed om meer over die tijd te leren
  dus….als de game ontwikkelaars nu nog een game maken waar je veel lol hebt mey het leren van Frans word ik mischien een top leerling XD

 4. Anoniem -   
  Naam…'s avatar

  Games zijn een manier van entertainment en niets meer of minder. Wanneer ik eenmaal ga gamen leer ik helemaal niets meer.

  Eind augustus gaat daarom de stekker uit m’n PS3 en in december gaat die weer erin tot eind januari en dan blijft die uit tot juni. Wanneer je geen discipline hebt om te leren moet je jezelf dat aanleren. Dat is gewoon mogelijk mits je je daarvoor in wil zetten. Daar heb je een game niet voor nodig, integendeel.

 5.    364 XP
  WushuDanny's avatar

  Naam… heeft gelijk: als je niet de discipline hebt om te leren moet je dat jezelf aanleren. Ik vind dat het hele schoolsysteem verbetering nodig heeft maar niet door de kinderen zo ver tegemoet te komen voor het leren van de stof.
  Een belangrijk onderdeel van school is dat je leert dingen te doen waar je eigenlijk niet zoveel zin in hebt. Prioriteiten stellen en voorbereiden.

  Als je dit niet op school leert dan zullen de volgende generaties die na school de arbeidsmarkt betreden nog waardelozer zijn dan dat ze nu al zijn.

 6. Anoniem -   
  84.241.213..xxx's avatar

  Naam… Heeft wel een punt! Desalniettemin zou dit een gat in de markt kunnen zijn al denk ik niet dat het gaat werken.

 7.    1911 XP
  peyj's avatar

  Op zich heb ik best wel wat dingen uit games geholpen bij mijn opleiding. O.a. heb ik Engels geleerd van games (en veel tv:P), stukje logisch denken bij games die soms lastige puzzels bevatten en geschiedenis. Ik denk zeker de manier waarop je games kan spelen die je verrijken en leer je logischer te denken. Spelletjes als Big Brain Academy vond ik ook leuk, maar dat gaat zich herhalen. Van professor Layton heb ik soms echt met mn handen in het haar gezeten, maar kan ik de meeste van die puzzelspelletjes met gemak doen.

  Alleen zou je met een game nooit alles helemaal kunnen leren. Onderwerpen als Wiskunde, natuurkunde waarvoor gewoon de droge stof nodig is kan je ook niet succesvol verwerken in een game. Maar onderwerpen zoals maatschappij, geschiedenis en vakken waarbij een visuele ervaring vaak stimulerender is juist wel.

  Maar het ligt ook erg aan het soort leerling dat je bent. En ik moet ook toegeven dag games mij ook vaak van mijn studie hebben gehouden. Een paar flinke onvoldoenes was duidelijk genoeg voor mij, maar ik heb genoeg mensen gezien voor wie het niet genoeg was en uiteindelijk bleven zitten of stopten.

 8.    4537 XP
  ps3dennis's avatar

  Engels heb ik niet geleerd op school, maar door naar films te kijken en games te spelen. School heeft mijn engels niet doen verbeteren. Maar ik denk wel als ik 5 jaar later was geboren dat ik veel beter af was geweest op school.

  Van games spelen leer je niet alleen engels maar ook creatiever denken, problemen oplossen, sociaal zijn en je reactievermogen te verbeteren enz.

  Denk wel dat eerst je huiswerk maken en dan pas gaan gamen, niet goed werkt bij de meeste kinderen ‘ze gaan dan namelijk hun huis werk snel even doen, in plaats van gewoon er rustig voor te gaan zitten’.

 9. Anoniem -   
  Naam…'s avatar

  @ps3dennis:

  Ik spreek vloeiend engels maar dat komt echt niet door games, eerder films. Daarnaast zijn games vandaag de dag zo makkelijk, vergelijk alleen al de puzzels van de hedendaagse Uncharted en Tomb Raider met de puzzels van de eerste 3 Tomb Raider-delen? Games worden gemaakt voor domme mensen lijkt het wel, daar leer je echt niets van.

  Ik ben opgegroeid met de PS One en ben eigenlijk nooit meer gestopt met gamen. Ik maakte mijn huiswerk niet, omdat ik door wilde spelen. Resultaat? Een diploma op vmbo-basisniveau! 4 jaar na het behalen van dat diploma en 2 mbo-opleidingen heb ik mezelf discipline aangeleerd en kan ik nu zonder al teveel moeite gewoon de hbo-opleiding bedrijfseconomie volgen. Aan al die jaren volop gamen heb ik niets gehad, ik leerde pas toen ik m’n boeken open sloeg en de stof ging bestuderen. Gamen is gewoon entertainment en niets meer of minder. Tenzij je braingames gaat spelen.

 10. crew Redacteur -    1887 XP
  GlobalSoldier's avatar

  @Naam…: Engels kun je wel leren door games, maar natuurlijk niet door het spelen van games als Call of Duty etc. Wel als je MMORPGs speelt als World of Warcraft, deze kunnen je zeker helpen bij je Engels wat ik ook bij mezelf terug zie. Films en series helpen mij hier natuurlijk ook bij en het dagelijks lezen van verschillende Engelse sites.

  Overigens heb ik vrij veel geleerd over WO 2 door games als Call of Duty 2, maar ook PC-games als Age of Mythology die me weer van alles leerden over de oude Grieken en Romeinen. Natuurlijk is dit niet bij alles games, eigenlijk zelfs bij heel weinig games.

 11.    776 XP
  Sevinho's avatar

  En games zijn goed voor je algemene kennis, denk daar maar is over na. Je leert logischer denken, betere keuzen maken, etc.

 12.    4537 XP
  ps3dennis's avatar

  @Naam…: Heb ook nergens getypt dat ik alleen van games maar wat heb geleerd, heb gewoon engels geleerd van films, games enz. Op mijn school was engels in die tijd niet zo belangrijk, heb op de basisschool ook helemaal geen engels gehad, maar pas in de 4 jaar van mijn opleiding. Ook in de korte vakopleiding erna geen engels. Heb op school ook nooit een windows pc aangeraakt. Een groot deel van wat ik weet heb ik gewoon zelf ondekt. Zelfs Nederlands heb ik geleerd door op internet rond te kijken en hier te typen, heb op school nooit de extra hulp gehad die ik nodig had. Als ik nu kijk naar de kinderen van mij zus, zie ik dat ze veel beter begeleid worden op school.

 13.    1384 XP
  Bappie-NL's avatar

  Het concept gamen en leren te gelijk is al heel oud. Zo kan ik me nog herinneren dat ik op mijn Commodore 64 het spel speelde waarbij je een helikopter bestuurde, waarmee je zo snel mogelijk van de ene naar de andere plaats in Nederland en Europa moest vliegen. Dan moest je wel weten waar die plaatsten liggen, want anders haalde je het niet binnen de aangegeven tijd. Efin oefening baarde kunst… Na vaak genoeg gespeeld te hebben, wist je precies waar de gevraagde steden liggen…

  Topografie… appeltje eitje op die manier… 😀

 14.    4537 XP
  ps3dennis's avatar

  @Bappie-NL: Heb nog een Commodore 64 en 128? De 64 werkt nog 🙂 misschien heb ik die game ook wel ‘maar heb geen zin om daar even na te kijken’ (voordat ik alles heb aangesloten en de game heb geladen ben ik 45min veder).

 15.    1384 XP
  Bappie-NL's avatar

  @ps3dennis:

  Hey kick!!! Dat is pas nostalgie… 😉

  De mijne heb ik al lang niet meer… Het enige wat hier nog staat is een PS3 en een PS Vita, met beide ben ik erg blij…

 16.    4537 XP
  ps3dennis's avatar

  @Bappie-NL:
  Hier heb ik een:

  – Commodore 64
  -2x Dreamcast pal wit en 1x zeldzame R7 Dreamcast jp zwart
  -2x PS2 fat
  -1x PS3 60gb r.i.p
  -1x PS3 slim 120 gb zwart en morgen een slim 320gb zilver
  -1x Vita
  -1x 3ds met RE en een paar GBA games
  -1x 360 slim 250 gb zwart