Consoles zijn binnenkort mogelijk niet meer illegaal in China


De maand juli van het jaar 2000 was voor veel Chinese gamers een dieptrieste maand. In deze maand werd na lang beraad besloten de verkoop, fabricage en import van consoles en games te verbieden. Het zou een té grote impact hebben op de jongere generatie en uit voorzorg werd China afgeschermd van een grote ‘kern van kwaad’.

Ruim 12 jaar later is er toch nog een sprankje hoop voor China. Een anonieme bron die het Chinese ministerie zegt te kennen als de binnenkant van zijn broekzak, geeft aan dat de wet die consoles verbiedt zal worden herzien in de nabije toekomst.

“We are reviewing the policy and have conducted some surveys and held discussions with other ministries on the possibility of opening up the game console market.”

Kortgeleden verkreeg Sony een licentie om PS3’s te mogen fabriceren in China. Dit is natuurlijk vrij zinloos (en ironisch) als de consoles niet in het land van herkomst verkocht mogen worden en dus ook niet zonder lijsten aan maatregelen te doorlopen geëxporteerd mogen worden.

Sinds het nieuws in de China Daily verscheen, schoten ook de aandelen van Sony en Nintendo enorm omhoog. China is volgens Sony’s Yoshiko Uchiyaman namelijk een erg lucratieve markt.

“China [is] a promising market for our business, and we are always considering and preparing business opportunities and possibilities.”

Een keerzijde is wel dat China in de loop der tijd een alternatief is gaan zoeken om hun behoefte aan games te stillen. Het free-to-play model waartoe de vele browser games ook behoren is erg populair gebleken. Mocht Sony haar kans schoon zien om consoles te herintroduceren in China, dan zal het erg moeilijk zijn hier tegenop te boksen.

 1.    200 XP
  FBIman66's avatar

  Well here goes nothing..POEF.. Made in China.
  OT: China moet zich sws niet bezighouden met het fabriceren van de PS3’s, laat dat gewoon aan Sony in Japan over.

 2.    363 XP
  WushuDanny's avatar

  Je merkt niks van die wet.
  Ok, ze verkopen geen consoles bij de grote ketens zoals Suning.
  Maar er zijn meer game winkels dan in Nederland (in verhouding).

  Misschien dat ze meer kunnen verkopen als ze een grote reclame campagne starten. Maar verder iedereen die een console wil kan er makkelijk 1 kopen, voor minder dan in Nederland (als je goed zoekt).

 3. crew Redacteur -    2219 XP
  Sensu's avatar

  @WushuDanny: Ja als ‘Home entertainment System’. Maar er wordt zoveel in gesjoemeld daar, da’s niet meer normaal…

 4. Anoniem -   
  Naam…'s avatar

  Las paar weken geleden dat Sony als enige console gigant al een vergunning gaat krijgen.

 5.    363 XP
  WushuDanny's avatar

  @Sensu: Hoe bedoel je?

 6. crew Redacteur -    2219 XP
  Sensu's avatar

  @WushuDanny: Nou, het mag officieel niet als console om te gamen verkocht worden. Wat er gebeurd is dat ze een PS3 verkopen met als (enige!) doel om er blurays mee te kijken, maar wat ze thuis allemaal stiekem importeren… Daar weet de winkel ‘niets vanaf’ 😉
  @Naam…: Die ‘vergunning’ hebben ze al, hoewel dit nog steeds gebonden is heel wat regeltjes. Wellicht dat daar in de toekomst verandering in komt.

 7.    363 XP
  WushuDanny's avatar

  @Sensu: Ik weet niet waar je dit vandaan haalt maar de game winkels staan gewoon vol met games.
  De grote electronica ketens verkopen ze niet maar er zijn straten vol game winkels en de malls hebben ook zo’n beetje allemaal game winkels (als de mall electronica verkoopt).

  Dit is gewoon een regel die het op papier verbied en er voor zorgt dat er geen game reclames en dergelijke zijn, maar in de werkelijkheid kan het de politie niks schelen of je PS3’s en games verkoopt.

 8. crew Redacteur -    2219 XP
  Sensu's avatar

  @WushuDanny: Ik zeg ook niet dat ze ze niet verkopen, ze worden gewoon onder een andere noemer gelabeld. Zo zal een PS3, zoals ik al eerder zei, nooit als gaming device verkocht worden, maar als ‘home entertainment system’. Dan mag het. De regels zijn best krom en idd – nobody cares, ze hebben wel betere dingen te doen.

 9.    503 XP
  Aeristalo's avatar

  Haha ik herriner mij nog de iQue player in China, waar je een paar Nintendo 64 spellen kon spelen. Dat is echt de laatste console die ik me kan herinneren die in China uitkwam.

 10. Anoniem -   
  81.83.137..xxx's avatar

  Als men in China allemaal een playstation gaat kopen, dan gaat men niet genoeg grondstoffen hebben mijn gedacht.

 11.    3087 XP
  Patr!ck's avatar

  kunnen ze weer is wat anders doen dan alleen maar loempia’s rollen